Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται η κυβέρνηση Βρυξελλών


ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 300 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΦΟΥ



Έρχεται η κυβέρνηση Βρυξελλών



Πηγή:www.capital.gr


Με επίκεντρο τον έλεγχο των δαπανών στενού και ευρύτερου δημοσίου που και φέτος ξεπερνούν τα 129 δισ. ευρώ, τον φοροεισπρακτικού μηχανισμό αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, διαμορφώνεται από την τρόικα η νέα, αυστηρότερη, εποπτεία. Ο έλεγχος τους θα είναι παράλληλος με αυτόν της Ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Ενώ η τελευταία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, η νέα ομάδα θα ελέγχει στενά το κυβερνητικό έργο. Θα ζητά παρεμβάσεις και θα δίνει λογαριασμό στα κοινοτικά όργανα αλλά και στα κράτη – μέλη.

Στόχος είναι το σχέδιο να τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με την υπογραφή του νέου Μνημονίου, μετά από την πολύ κρίσιμη και ακόμη αμφιβόλου αποτελέσματος διαπραγμάτευση που ξεκινά το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου.

Κυβερνητικά στελέχη δεν βλέπουν με «κακό» μάτι την παρέμβαση της τρόικας, ειδικά σε πεδία όπου -όπως αναφέρουν- οι πιέσεις ισχυρών κλάδων εμποδίζουν τις  αλλαγές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τα κλειστά επαγγέλματα,  όπου και πάλι αναβλήθηκε η εφαρμογή του μνημονίου αλλά και, τον έλεγχο των μεγάλων φορολογουμένων.

Ένα άλλο πεδίο αιχμής, είναι η εποπτεία των δαπανών του δημοσίου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα σημεία εγκατάστασης της νέου είδους εποπτείας,  ως κόμβος επιτήρησης των δαπανών όλου του δημοσίου, αλλά και δίδοντας το στίγμα της σημασίας που θα έχει η υπηρεσία στο μέλλον για την επιτυχία του Μνημονίου.

Η  τρόικα είναι πλέον πεπεισμένη ότι το όπλο των φόρων για την μείωση των ελλειμμάτων έχει εξαντληθεί. Αντιθέτως πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συγκράτησης της  σπατάλης στο δημόσιο η οποία διατηρείται στο δαίδαλο διάθεσης πιστώσεων των αρμόδιων υπηρεσιών υπουργείων, ΔΕΚΟ, φορέων, Δήμων και ασφαλιστικών ταμείων.

Οι επιτηρητές φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την... τακτική των παραπάνω φορέων  να μαζεύουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο έχει ήδη υπολογιστεί  η πληρωμή των δικαιούχων στον προϋπολογισμό του 2012, αυξάνοντας ισόποσα το  έλλειμμα (οι δαπάνες του ελληνικού δημοσίου που δεν έχουν εξοφληθεί 90 ημέρες μετά τη σύναψή τους).  Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πλέον αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο για τον έλεγχο των δαπανών.

Το Γενικό Λογιστήριο ήδη έδωσε σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου  3871/2010 για την νέα δημοσιονομική διαχείριση με βάση την οποία δαπάνες που ξεπερνούν τα όρια που έχουν ήδη αποφασιστεί δεν είναι μόνο αυτοδικαίως άκυρες αλλά  συνεπάγονται  και την ατομική ευθύνη για τον επικεφαλής  του υπουργείου – φορέα που υπέγραψε την δαπάνη (διατάκτης). Υποχρεούνται να παράσχουν κάθε μήνα, με το πολύ 10ημέρη καθυστέρηση στο ΓΛΚ στοιχεία για τις δαπάνες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Όσοι  φορείς δεν ακολουθήσουν τον νόμο (όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις το 2011) θα υφίστανται  πάγωμα πιστώσεων και  καταλογισμό ευθυνών.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εκκαθάριση των οφειλών του 2011 (6 δισ. ευρώ), τους αυστηρούς κανόνες διάθεσης πιστώσεων και κοινοποίησης  των πληρωμών. Η συμφωνία θα είναι  έγγραφη.

Θα υπογράφεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, τον επικεφαλής του οργανισμού, τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό οικονομικών.  Η τήρηση των συμφωνιών θα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από πλευράς του ΓΛΚ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1369386


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου