Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τα σενάρια ενός πιθανού ανασχηματισμού





Τα σενάρια ενός πιθανού ανασχηματισμού

Σαθρά τα "θεμέλια" της κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις δεκάδες ανταρσίες βουλευτών. Όλα τα σενάρια ανοιχτά για ανασχηματισμό. Διαβάστε αναλυτικά

Τις αλλαγές της επόμενης ημέρας σχεδιάζει το Μαξίμου, μετά τη διαγραφή των 45 βουλευτών των τριών κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας και "παρέβησαν" τα προστάγματα της κομματικής πειθαρχίας, με την θετική ή αρνητική ψήφο επί της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, χθες τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος", ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σε επαφή με τους συνεργάτες του, αναζητώντας προτάσεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Χωρίς να αποκλείεται ανακοίνωση του νέου σχήματος ακόμη και σήμερα ή αύριο, πιο πιθανό φαίνεται η απόφασή του να κριθεί από την πορεία της συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης.

Μόνο βέβαιο είναι, ότι μετά την διαγραφή του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βορίδη, που υπερψήφισε το "Μνημόνιο 2", χρειάζεται να βρεθεί αντικαταστάτης στη θέση του υπουργού Μεταφορών, καθώς και των λοιπών βουλευτών του ΛΑΟΣ που μετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται στο νέο "μοντέλο" να συνυπάρχουν και πολιτικοί και τεχνοκτράτες, εφόσον τα κόμματα υπαναχωρήσουν για λίγο από το αίτημά τους για "εδώ και τώρα" εκλογές.

Σημειώνεται δε, πως καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, θα διαδραματίσουν οι αποφάσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, όπως του υπουργού Οικονομικών, που δεν αποκλείται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό του πόστο, ενόψει εκλογών νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θα παραμείνουν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι κατά δήλωσή του έτοιμος να αναλάβει ως υπουργός Υγείας και τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, αρμοδιότητες από το σημερινό υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Παιδείας η κα Διαμαντοπούλου.

Ερωτηματικό παραμένει αν το ίδιο θα ισχύσει και για τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, την αντικατάσταση του οποίου έχει κατά πληροφορίες ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου.

Ακόμη, ο κ. Τ. Γιαννίτσης ακούγεται ότι μπορεί στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ευ. Βενιζέλου να αναλάβει την ευθύνη του οικονομικού επιτελείου (με την αξιοποίηση και του Γκίκα Χαρδούβελη, του Γ. Στουρνάρα και βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε άλλα υπουργεία).

Οι εκ της ΝΔ κ. Δήμας και Αβραμόπουλος, που έχουν εξαιρετική συνεργασία με το Μαξίμου, δεν αλλάζουν, ενώ αντιθέτως ο Δ. Ρέππας ίσως αποφασίσει να αποχωρήσει.

http://news247.gr/ellada/politiki/ta_senaria_enos_pithanou_anasxhmatismou.1639730.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου