Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ






Και μείωση των κυρίων συντάξεων 
στη συζήτηση με την Τρόικα

Της Ρούλας Σαλούρου

Συνεχίζεται η ανασφάλεια αλλά και η εικόνα σύγχυσης που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, με τα μέλη της κυβέρνησης και της Τρόικας να συμμετέχουν σε μια άνευ προηγουμένου πλειοδοσία μέτρων, το ένα πιο σκληρό από το άλλο. Έτσι, μετά την «καλή» είδηση ότι σώζονται 13ος και 14ος μισθός, διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι οι περικοπές στους κατώτατους μισθούς θα είναι τέτοιες, ώστε μια σημαντική ομάδα εργαζομένων θα οδηγηθεί σε μείωση των εισοδημάτων  που αντιστοιχεί σε περικοπή όχι δύο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τριών μισθών το χρόνο. Αυτό, σε συνδυασμό με την άλλη πληροφορία, ότι 6 μήνες μετά τη λήξη κάθε κλαδικής σύμβασης, εφόσον δεν υπογραφεί νέα, θα καταργούνται όλοι οι όροι της, όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους, οδηγεί σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αποσάθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Μοναδικό δίχτυ ασφαλείας θα είναι ο σημαντικά μειωμένος κατώτατος μισθός, στην περίπτωση υπογραφής ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων. Σαν να μην έφθανε όλο αυτό, αργά χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης των αρμόδιων υπουργών με την Τρόικα, προέκυψαν νέες πιέσεις  για μείωση και των κύριων συντάξεων, στην προσπάθεια «εξεύρεσης» 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα,  υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που υποστήριζαν πως τα νέα μέτρα αυτά, πρέπει να ληφθούν ως αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και της υστέρησης εσόδων που θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των μισθών... Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προστεθεί και η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, με την Τρόικα να εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες, διαλλακτικότερη. Επιμένει βέβαια σε μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων μεγαλύτερη από το  15% που εμφανίζεται πως προτείνει το υπουργείο Εργασίας, έχει ρίξει όμως τον πήχη, από 35%, σε 25%. Επίσης, συζητά το ενδεχόμενο πλαφόν, όμως ρίχνει το όριο κάτω από το οποίο δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, στα 150 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που βρίσκεται στον κυκλώνα, ετοιμάζει πρόταση σύμφωνα με την οποία το 2012 θα εφαρμοστούν μειώσεις της τάξης του 20%, σταδιακά, μέχρι το 2014. Όσο για το πλαφόν, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει την πρόταση της Τρόικας με τη θέση της ΝΔ για μειώσεις πάνω από το ποσό των 300 ευρώ, το υπουργείο προτείνει το πλαφόν να τεθεί στα 200 ευρώ. 

Οι προτάσεις για μείωση των κατώτατων μισθών σε ποσοστό έως και 22% που θα αγγίζει το 30% στις περιπτώσεις των νεοπροσλαμβανόμενων ηλικίας έως 29 ετών αλλά και περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων με δραστικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συμβάσεις και τους Γενικούς Κανονισμούς των ΔΕΚΟ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των συνδικάτων που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία. Παράλληλα, ειδικοί τονίζουν πως εγείρουν σοβαρότατα νομικά προβλήματα, βάσει του εθνικού αλλά και του κοινοτικού δικαίου.  

Βάσει των όσων έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν και με δεδομένη τη χθεσινοβραδυνή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου πως η διαπραγμάτευση είναι σαν Λερναία Ύδρα, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί μέτρα που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό τους 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.  

Από τα σημερινά επίπεδα των 751 ευρώ μεικτά, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 600 ευρώ μεικτά και καθαρά 470 ευρώ, ενώ θα είναι επιπλέον μειωμένος (κατά 10%) για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 30 ετών (ήδη ισχύει μείωση 20%) που θα αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ. Δεν αποκλείεται, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, η περικοπή της τάξης του 22% να υπολογιστεί στον βασικό μισθό, μετά την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, και αυτό για να μπορεί, όπως έκανε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, να κάνει σύγκριση με τους αντίστοιχους μισθούς σε Ισπανία και Πορτογαλία...

Η μείωση συμπαρασύρει όλους τους μισθούς (συμπεριλαμβανόμενων των ωριμάνσεων), ανεξαρτήτως ύψους ή κλάδου, αλλά και μια σειρά επιδόματα, όπως π.χ. το επίδομα μητρότητας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του επιδόματος ανεργίας. Στο προηγούμενο μνημόνιο, το κονδύλι του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας ήταν μειωμένο. Όμως,  το επίδομα ανεργίας των 440 ευρώ, που υπολογίζεται με βάση τις κατώτατες αποδοχές, αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 56% του κατώτατου και όχι στο 67%, όπως προβλέπει ο νόμος.  

Η κατάργηση της μετενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε οιονεί μείωση μισθών,  καθώς μετά τη λήξη των συμβάσεων, μόνη προστασία θα είναι ο κομμένος κατώτατος μισθός. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας και έχει ρίξει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης, είναι μετά τη λήξη και του 6μήνου, να διατηρούνται οι όροι που αφορούν στον βασικό μισθό, καθώς και 4 επιδόματα: οικογενειακό, εκπαίδευσης, ανθυγιεινό και ωριμάνσεις.  

Η Τρόικα επιμένει επίσης, στη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας  με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας και στις περιπτώσεις της μερικής απασχόλησης (ήδη υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα στο ΣΕΠΕ), καθώς και προσφυγή στον ΟΜΕΔ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.  

Απεργία

Αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που φαίνεται αποφασισμένη να λάβει η κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στην Αθήνα, οι απεργοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν έμποροι και βιοτέχνες, κάνοντας λόγο για  επερχόμενη κατάρρευση των εσόδων,  εκτίναξη της ανεργίας,  πολλαπλασιασμό των λουκέτων,  καταβαράθρωση των ασφαλιστικών ταμείων και  χωρίς προηγούμενο ύφεση. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην Αττική, κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιήσουν ΟΣΕ και Προαστιακός.  Το Μετρό, το Τραμ και ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.  Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. 

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.
 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1403004



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου