Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους




 
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ -
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ - ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟΙ



 Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους


 Ο φόρος 75% στους πλουσίους που θέλει να εφαρμόσει ο Φ. Ολάντ είναι κάτι σχετικό, αφού οι κατέχοντες θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν.

Με τη φορολόγηση του 75% των εισοδημάτων που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ, την οποία προτείνει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία θα βρίσκεται μεν στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην φορολόγηση των πλουσίων, αλλά οι συγκρίσεις με τα διεθνή δεδομένα είναι μάλλον αδόκιμες, καθώς τα θεωρητικά μοντέλα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Αρκεί ένα παράδειγμα: τα εισοδήματα άνω των 70.830 ευρώ στη Γαλλία υπόκεινται σε φορολογία 41%. Όμως στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσημη έκθεση καταδεικνύει πως οι φόροι που επιβάλλονται κατά μέσον όρο στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια στη χώρα ανέρχονται μόλις στο 16,6%.

Η δυσκολία στην εφαρμογή μίας ουσιαστικής φορολόγησης, παρατηρεί σε ένα σχόλιό του το Γαλλικό Πρακτορείο, έγκειται στους τοπικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά και στα «φορολογικά παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν στους πλούσιους Γάλλους - αλλά επίσης και σε εκείνους με μεσαία εισοδήματα-- να μειώσουν κατά πολύ τα τεκμήριά τους.

Η ίδια παρατήρηση αφορά και πολλές ακόμα χώρες στον κόσμο και καθιστά δύσκολες τις συγκρίσεις σε διεθνές επίπεδο. «Δεν υπάρχει μία σχετική αξιόπιστη μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, σε ευρωπαϊκό και πολύ περισσότερο σε διεθνές επίπεδο», διαπιστώνει ο Γκαμπριέλ Ζικμάν της Οικονομικής Σχολής των Παρισίων.

Σε επίπεδο εικόνας, μία φορολογία 75% θα αποτελούσε την υψηλότερη παγκοσμίως. Σημαντικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία δημοσιεύει ο ΟΑΣΕ, που συγκεντρώνει τους τοπικούς και «εθνικούς» φόρους και τοποθετεί στην κορυφή τη Σουηδία, η οποία εφαρμόζει «οριακή φορολογία» 56,6% στα υψηλά εισοδήματα. Η Γαλλία τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία, με 45,8%, πίσω από τη Γερμανία (47,5%) και τη Βρετανία (50%). Οι ΗΠΑ έπονται με 41,9%.

Υπό τα βέλη της δεξιάς, που τον κατηγορεί ότι «θέλει να επιβάλει μία φορολογία λεηλασία η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού» ο Ολάντ υπερασπίσθηκε σήμερα την πρότασή του, που κατά τον ίδιο θα θίξει μόλις 3.000 με 3.500 εισοδήματα. «Δεν είναι εισπρακτικό το θέμα», καθώς θα αποφέρει στο κράτος «μόλις 200 με 300 εκατ. ευρώ», περισσότερο «είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξεως».

«Με μία φορολογία 75% η Γαλλία θα γίνει πρωτοπόρος», σημειώνει ο Ζικμάν, μολονότι αφότου ξέσπασε η κρίση, το 2008, «η τάση στις αναπτυγμένες χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση του δημοσιονομικού τους χρέους, είναι να αυξάνουν τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων».

Η Βρετανία εισήγαγε φορολογία 50% των εισοδημάτων που ξεπερνούν τις 150.000 λίρες (178.300 ευρώ).

Αλλά και για τον πρώην διευθυντή φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Ταλί, που πλέον δικηγορεί για οικονομοτεχνικά θέματα, οι διεθνείς συγκρίσεις είναι δυσχερείς, καθώς σε τελική ανάλυση οι πλούσιοι μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους «παραθυράκια».

«Το ουσιαστικό εισόδημά τους διοχετεύεται σε ενδιάμεσες δομές, σε οικογενειακά holdings, κοινωφελείς εταιρείες, ή ιδρύματα», που τους επιτρέπουν να διαφεύγουν από τη φορολόγηση του εισοδήματός τους. «Ακόμη κι εάν μπορούσαμε να αυξήσουμε τη φορολογία εισοδήματος στο 150% εκείνοι πάλι θα κατάφερναν να μην πληρώνουν», τονίζει.

Ο Ταλί αναφέρεται σε δύο αξιόλογες φοροεισπρακτικές πολιτικές, σύμφωνα με τη γνώμη του: αυτή των ΗΠΑ «που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα φορολογώντας αυτές τις ενδιάμεσες δομές» κι εκείνη της Ολλανδίας, που έχουν επιβάλλει «φόρο εισοδήματος όχι όσον αφορά την οροφή των εισοδημάτων, αλλά εφαρμόζοντας μία σώφρονα φορολογία, 1% στο συνολικό κεφάλαιο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ




"Eίναι λυπηρό οι Έλληνες πλούσιοι να βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία"

 

 Γράφει η καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου*,

Με τη φράση «φέρτε πίσω τα λεφτά» ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως επενδυτές. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της χώρας του και ανησυχώντας για την κρίσιμη κατάστασή της, απευθύνεται στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο καθώς και στον Απόδημο Ελληνισμό, γιατί η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι ύψιστη ανάγκη για τον τόπο την ώρα αυτή.

Λέγεται ότι τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι θεωρούνται από τους ισχυρότερους του κόσμου, έχουν επενδυθεί ως επί το πλείστον στο εξωτερικό, και ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. η ναυτιλία της Ελλάδας είναι μια «απόκρυφη» οικονομική δύναμη. Θα ήταν, λοιπόν, σωτήριο αν ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών μπορούσε να διατεθεί σε παραγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Είναι, βέβαια, λυπηρό ότι όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, οι Έλληνες κεφαλαιούχοι όχι μόνο δεν προσφέρθηκαν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία αλλά αντίθετα έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Εξάλλου τι να πει κανείς για προύχοντες ή πολιτικούς, που ενώ καταχράστηκαν τα χρήματα του λαού της πατρίδας τους, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας, παραμένουν ατιμώρητοι ;

Καθώς το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης δεν είναι στενά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ευρύτερο, την ίδια ώρα στην Ιταλία οι επικεφαλής μερικών από τις ισχυρότερες εταιρείες όπως ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Tod’s, και ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα της Pirelli, σε διακήρυξή τους, εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ιταλία και τονίζουν ότι «αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε εδώ και δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε τη χώρα μας να καταρρέει». Παρότι ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αισθάνονται στρατευμένοι σε μια εθνική προσπάθεια πέρα από ιδεολογίες και πολιτικά κόμματα.

Σε συνέντευξή του ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης χαρακτήρισε συγκινητική τη χειρονομία των Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών και συμπλήρωσε : « τι κάνουν οι ισχυροί εδώ ; έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Στην αστική τάξη του τόπου δεν υπάρχει ούτε πνευματικότητα ούτε πατριωτισμός. Δεν υπάρχουν αστοί σαν τους Μπενάκηδες, για παράδειγμα».

Δεν θα ήθελα να συμμεριστώ την απαισιοδοξία του Σκαμπαρδώνη. Πιστεύω ότι, εφόσον και η Πολιτεία έχει συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για το μέλλον, υπάρχουν και σήμερα Έλληνες, που ξεπερνούν σε δύναμη ψυχής τους ευρωπαίους εταίρους μας, και τους αναμένω…,

26 Αυγ 2011

*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

aixmi.gr 


«Οι ελληνικές ελίτ 

δεν συμπεριφέρονται πατριωτικά»



 Χανς-Πέτερ Κάιτελ
 
Οι απλοί έλληνες πολίτες είναι φιλικοί και εργατικοί, αλλά η ελληνική άρχουσα τάξη συμπεριφέρεται μη πατριωτικά, υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τάγκεσπιεγκελ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς-Πέτερ Κάιτελ (φωτογραφία), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι «η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα». 
 
Ο κ. Κάιτελ που γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα καθώς ήταν επικεφαλής της Hochtief όταν η τελευταία κατασκεύαζε το αεροδρόμιο των Σπάτων, εκτιμά ότι «οι ελληνικές ελίτ συμπεριφέρονται μη πατριωτικά. Ξένοι επενδυτές δεν θα έλθουν στην Ελλάδα αν οι εγχώριοι επενδυτές βγάζουν μαζικά στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους», τονίζει

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4697991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου