Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Παραπλάνηση του ΣτΕ από την Ελληνική κυβέρνηση για την συνταγματικότητα ή μη του ΕΕΤΗΔΕ (χαρατσιού)





Παραπλάνηση του ΣτΕ από την Ελληνική κυβέρνηση για την συνταγματικότητα ή μη του ΕΕΤΗΔΕ (χαρατσιού)


Κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 4 παράγραφος 5 (1975) ορίζεται: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεών τους». Συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, η κατανομή του φορολογικού βάρους πρέπει να είναι ίση, όχι ως προς την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια και θυσία, δηλαδή με την αναλογική έννοια της ισότητας, η οποία εν προκειμένω έχει την έννοια της επιβολής φόρων οι οποίοι ευρίσκονται σε αναλογία προς την ικανότητα συνεισφοράς των φορολογουμένων».

Σύμφωνα με τα παραπάνω το ΣτΕ έκρινε το ΕΕΤΗΔΕ ως αντισυνταγματικό να επιβληθεί σε μόνιμη βάση, αλλά σύμφωνο με το Σύνταγμα με την μορφή έκτακτου φόρου.

Κατά το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος (4 παρ. 5), οι Έλληνες πολίτες καλούνται να φορολογηθούν ως άτομα και τα φορολογικά βάρη τους ως ενιαίο σύνολο πρέπει να είναι σύμφωνα με την παραπάνω διατύπωση περί «φοροδοτικής ικανότητας».

Εδώ έγκειται η παραπλάνηση του ΣτΕ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η τακτικότητα ή μη φορολόγησης πολιτών έγκειται στην συχνότητα και περιοδικότητα της φορολόγησης και όχι στα εκάστοτε κριτήρια της κάθε μορφής φορολόγησης.
Στο διάστημα των τελευταίων μηνών έχουμε φορολογηθεί, με βάση το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, την περιουσιακή κατάσταση (κινητά και ακίνητα στοιχεία), την αύξηση του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων, τις μειώσεις μισθών, παντός είδους τέλη κλπ… Η κάθε ανακοίνωση ακολουθεί την επόμενη με μέσο όρο 10-15 μέρες κενό.
Κατά τον ορισμό της λέξης, «έκτακτος» σημαίνει: εκτός προγράμματος, μη μόνιμος, ασυνήθης. Η αλληλουχία των φόρων που έχουν επιβληθεί την τελευταία περίοδο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1)Έχει προγραμματιστεί – γνωρίζουν με βάση τις συμβάσεις που έχουν κάνει με τους δανειστές μας με τι ρυθμό πρέπει να μαζεύουν χρήματα και να «αποπληρώνουν» το νέο δάνειο.
2)Είναι μόνιμοι – θέτονται τακτικά κάθε περίπου 2 βδομάδες έως 1 μήνα (κάθε τόσο διάστημα ανακοινώνονται νέα μέτρα από τα ΜΜΕ).
3)Είναι συνηθισμένοι – οι Έλληνες πολίτες έχουν πάψει πλέον να τους κάνει εντύπωση το κάθε μέτρο, έχουν συνηθίσει και περιμένουν την επόμενη πρωτοτυπία των 300 πώς θα «βαφτίσουν» τον επόμενο φόρο.

Επίσης οι φόροι πλέον τακτικά «αλλάζουν όνομα».

Συμπέρασμα: Παρά το όνομα «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών – ΕΕΤΗΔΕ – Χαράτσι», ο φόρος είναι τμήμα μιας αλληλουχίας φόρων με περιοδικότητα και τακτικότητα που θα ζήλευαν και οι επιστήμονες που μελετούν τις πορείες των άστρων.

Παρ’ όλα αυτά το ΣτΕ, ενώ επιφυλάχτηκε για την Συνταγματικότητα θέσπισης του φόρου σε μόνιμη βάση, ξεγελάστηκε από το όνομα και ως έκτακτο δεν τον θεώρησε αντισυνταγματικό.

Γιάννης Γκούμας
http://www.porosnews.gr/opinions/παραπλάνηση-του-στε-από-την-ελληνική-κ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου