Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ο Ακης και οι... "σατανικές συμπτώσεις"






Ο Ακης και οι... "σατανικές συμπτώσεις"  

Του Παναγιώτη Στάθη

Τελικά η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τις κρισιμότερες εκλογές της νεότερης Ελλάδας, δεν ξεκίνησε πάνω στις ράγες του οικονομικού ζητήματος που ταλανίζει τη χώρα και τους πολίτες της για τα προγράμματα και τα νέα μέτρα πού έρχονται, αλλά πάνω σε ένα θέμα που απευθύνεται περισσότερο στο θυμικό του ψηφοφόρου: Στο αποκαλούμενο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ικανοποίησή του , που παρέμενε ανικανοποίητο πάνω από 3 δεκαετίες αφού οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών φρόντιζαν να «θάβουν» κάθε πιθανότητα τιμωρίας διεφθαρμένου πολιτικού. Αυτό το αίσθημα περί δικαίου, μπορεί να νιώθει μια σχετική ικανοποίηση αφού από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας αντίκρισε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον άνθρωπο που έφτασε ένα βήμα από το να διαδεχτεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του κινήματος, τον παρ’ ολίγον πρωθυπουργό της χώρας του 1996, να γίνεται το πρώτο πολιτικό πρόσωπο τέτοιας εμβέλειας που οδηγείται στις φυλακές για υποθέσεις διαφθοράς. Πάνω σε αυτό το σκηνικό λοιπόν από τη Δευτέρα βιώνουμε μια σφοδρή αντιδικία μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, περισσότερο σαν τυμβωρυχία πάνω σε ένα «πολιτικό πτώμα», που ο καθένας θέλει να υπονοήσει πως βοήθησε περισσότερο να «θαφτεί». Ξεχνούν βέβαια πώς το φαινόμενο «Ακης» (αθώος ή ένοχος) είναι δημιουργία αυτού του συστήματος που όλοι υπηρετούν χρόνια με συνέπεια, μόνο που είναι δύσκολο στον ίδιο να τους το θυμίζει.

Γι’ αυτό κι έχει αξία αυτό που με δεικτικό χιούμορ σημείωνε ανώτερος δικαστής, θυμίζοντας πώς όσοι κρατούμενοι δεν έχουν ποινή στέρησης  πολιτικών δικαιωμάτων ψηφίζουν στις εκλογές σε κάλπες που στήνονται στις φυλακές: «Τι θα ψηφίσει άραγε ο Ακης στις εκλογές;».

Θα ζητήσει να αποφυλακιστεί

Ο πρώην υπουργός, που πέρασε ένα ακόμα βράδυ στα γραφεία της Ασφάλειας όπου κρατείται από την Τετάρτη, οδηγείται σήμερα στις φυλακές  στις οποίες θα εκτίσει το διάστημα  της προσωρινής του κράτησης που αποφασίστηκε από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και τον εισαγγελέα Γ. Βούλγαρη. Πληροφορίες αναφέρουν πώς εντός πέντε ημερών θα υπάρξει προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής του κράτησης εκ μέρους των συνηγόρων του, με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος. Οι συνήγοροί του ήδη εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός ότι πάνω στο ένταλμα σημειώθηκαν ως λόγοι προφυλάκισης και οι τρεις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος:

- ύποπτος φυγής,

- ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων  σε συνδυασμό με

- τη βαρύτητα των πράξεων που του καταλογίζονται.

Η ακριβής τους θέση βέβαια θα αποτυπωθεί σε ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου εντός της ημέρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν όμως πως πέραν των νομικών ζητημάτων  θα τεθούν και πολιτικά θέματα, αφού ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι η υπόθεσή του είναι πρωτίστως και κυρίως πολιτική και ο τρόπος σύλληψης και  προφυλάκισής του ξεκάθαρα προεκλογικός. Εξ ου και η πρώτη βολή  που αφορούσε τη σύμβαση για τα υποβρύχια 214 την οποία φρόντισε να θυμίσει πώς υπέγραψε ολόκληρο το ΚΥΣΕΑ (ζήτησε να κλητευθούν Σημίτης , Παπανδρέου) και συνέχισαν να εκτελούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.   

Οι «σατανικές» συμπτώσεις

Η 8ωρη απολογία του Ακη Τσοχατζόπουλου, πληροφορίες από την οποία διαθέτει το Capital.gr, είχε πέραν του υπομνήματος που κατέθεσε και «βροχή» ερωτήσεων από τον ανακριτή. Σε δυο περιπτώσεις όμως ουσιαστικά , δεν υπήρξαν απαντήσεις:

- Η πρώτη όταν του παρατέθηκαν ονόματα συνεργατών και συγγενών  που φέρονται να συμμετείχαν σε offshores εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται τόσο σε μίζες όσο και σε αγορές σπιτιών που κατέληξαν στο τέλος στα χέρια της οικογένειάς του: «Πρόκειται για συμπτώσεις», φέρεται να είπε.

- Η δεύτερη όταν ο ανακριτής επανήλθε και του θύμισε έμβασμα από την offshore Tercasso ύψους 3.000.000 δρχ. προς την θεία της συζύγου του. «Κι αυτό σύμπτωση;», φέρεται να ρωτήθηκε : «Αυτό ήταν λάθος της τράπεζας», φέρεται να αντέτεινε ο ίδιος. Το ζήτημα βέβαια ήταν πώς τέτοιου τύπου απαντήσεις οδήγησαν στις πληροφορίες πώς η απολογία του «δεν κρίθηκε πειστική».

Όσο για την υπόθεση των TOR M1, αφού εξήγησε πώς δεν πρόλαβε να διαβάσει την δικογραφία των 10.000 σελίδων, υπεραμύνθηκε τις επιλογής του η οποία έγινε «για το καλό της άμυνας της χώρας και το καλό της πατρίδας».

«Παραγεγραμμένα αδικήματα»

Το περίγραμμα του υπομνήματος Τσοχατζόπουλου  κινήθηκε στο εξής πνεύμα:

 - «Το κατηγορητήριο αναφέρεται στην υπόθεση TOR που είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2004 και είχε οριστικά κλείσει, αφού δεν είχαν εντοπιστεί ενοχοποιητικά στοιχεία. Γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή; Ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα. Η απλή ανάγνωση που σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής.

- Το αδίκημα της δωροδοκίας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο φέρεται να τελέστηκε σε χρόνο (πριν από το 2005), όταν ο σχετικός νόμος περί “ξεπλύματος” δεν το περιελάμβανε στα βασικά εγκλήματα».

Απολογούνται οι άλλοι τρεις

Ηδη από την Μ. Παρασκευή έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο εργολάβος Αστέριος Οικονομίδης, ενώ απολογούνται σήμερα οι Ευφροσύνη Λαμπροπούλου (λογίστρια), Νικ. Ζήγρας (εξάδελφος του κ.Τσοχατζόπουλου) και Γ. Σαχπατζίδης (επιχειρηματίας).   


Πηγή:www.capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου