Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των κομματικών αρχηγών ενόψει του Eurogroup





Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης θα έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς.




Την Πέμπτη το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις διαδικασίες και τις επαφές από την Τετάρτη το βράδυ.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον Βασίλη Ράπανο διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος «παίζει» και για το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η κατακερματισμένη βουλή και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων.

Ο Ζανιάς εκπρόσωπος στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον, κατά πληροφορίες, προοριζόμενο για το ίδιο αξίωμα στη νέα κυβέρνηση, Βασίλη Ράπανο, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
Μόνον ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που μετέφεραν σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών των τριών κομμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους.

Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Εκοφίν που θα ακολουθήσει το Εurogroup.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων

Παράλληλα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η διαπραγμάτευση των αντιπροσωπειών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστά από τα στελέχη των τριών κομμάτων που μετέχουν στις συζητήσεις, έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά κεφάλαια, καθώς και τα τρία κόμματα συμπίπτουν.
Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη κεφάλαια και σημαντικές εκκρεμότητες.

Στις προθέσεις όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:

*Το εύρος του κυβερνητικού έργου.
*Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).
*Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.
*Τον τρόπο λειτουργίας, και, τέλος, την αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τα στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επίσης, συμφωνούν στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και σε επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έκκληση Σαμαρά για πατριωτισμό

«Πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα», ζήτησε νωρίτερα από τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του και την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ζήτησε ακόμη την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε με την βοήθεια του θεού να βγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από την κρίση. Θα ζητήσω από αύριο σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον λαό μας».

Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Κύριε πρωθυπουργός αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση σε μία δύσκολη και κρίσιμη καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

«Πρέπει», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, «να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια. Πρέπει να φροντίσετε να ξαναβρεί η Ελλάδα την θέση που της αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνος, χρειάζεται εθνική συσπείρωση και θα έχετε βοήθεια από όλους μας».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έχει πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών και τόνισε την ανάγκη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή.

"Απέδωσε δεδηλωμένη» απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον υποδέχθηκε στο γραφείο του και τον ρώτησε «τι απέδωσε ο μαραθώνιος;»
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι απέδωσε «και την ανάγκη για κυβέρνηση μακρόπνοη, σταθερότητας και ελπίδας για τον τόπο». Αμέσως ο κ. Παπούλιας του είπε πως του δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών, ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Αναλαμβάνουμε το βάρος της συνολικής συνευθύνης. Οι αντιπροσωπείες των 3 κομμάτων καθορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας. Αυτό θα εξειδικευθεί με προγραμματικές δηλώσεις. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup από τον κ. Ζανιά. Ζητήματα προσώπων θα λυθούν μέχρι το βράδυ. Εμείς λειτουργούμε χωρίς παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ισχύουν όσα είπα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου ο ρόλος των αρχηγών το κομμάτων είναι κρίσιμος και ενεργός. Είναι κρίμα που δεν μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. ¨Όπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες τις επόμενες εβδομάδες. Ετοιμαζόμαστε για τη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, οποία θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει και πώς να το ζητήσουμε».

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου να μη συμμετέχει το Κίνημα με κοινοβουλευτικά του στελέχη στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τεχνοκράτες και ενδεχομένως εγνωσμένα στελέχη του τα οποία δεν εξελέγησαν βουλευτές και από περιφέρειες από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, πρόταση με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Διαφορετική άποψη εξέφρασαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι πρότειναν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με ό,τι καλύτερο διαθέτει σε στελεχιακό δυναμικό. Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση των στελεχών, είπε ότι δεν αυτοπροτείνεται για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι «υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές, στην πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν επιζήμιες».

Στη συνεδρίαση της ΚΟ διατυπώθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου και η πρόταση, το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή κανενός στελέχους του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ. Ως γνωστόν, μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Από τη χθεσινοβραδινή τους συζήτηση παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/06/2012_448056

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου