Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος



Σε ηλικία 80 ετών πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος
Ο Γ.Μούτσιος είχε σπουδάσει μουσική και κλασικό τραγούδι.

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στην Καλαμάτα τον Ιανουάριο του 1932 και ήταν ένα πολύπλευρο ταλέντο: είχε σπουδάσει μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη σχολή του Εθνικού Ωδείου, ενώ μετά την αποστράτευσή του πήγε στη Βιέννη για ανώτερες σπουδές φωνητικής, θεάτρου και σκηνοθεσίας (οι αδελφές του ήταν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής Σοφία και Μαρία Μουτσίου).

Η καριέρα του Γ.Μούτσιου άρχισε από το τραγούδι καθώς το 1951 προσελήφθη ως τραγουδιστής στο Εθνικό Θέατρο και συμμετείχε ως μέλος του Χορού στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Είχε επίσης εμφανιστεί σε συναυλίες κλασικού τραγουδιού σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και είχε τραγουδήσει την «Κάρμινα Μπουράνα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 1960, ο Γ.Μούτσιος δίδαξε και τραγούδησε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μία μεγάλη στιγμή της καριέρας του.

Οι θίασοι με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο θέατρο ήταν πάρα πολλοί (Ε. Λαμπέτη, Α. Βουγιουκλάκη, Σ. Γιούλη, Τζ. Ρουσσέα κ.ά.). Το 1977 ο Γ.Μούτσιος συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του, ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου.  Με το Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στους «Όρνιθες», όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

Στον κινηματογράφο ο Γ.Μούτσιος εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες. Σε ηλικία 20 ετών έκανε μία από τις πρώτες του επιτυχίες, την ταινία «Η αγνή του λιμανιού» (1952). Από τότε εμφανίστηκε σε παραπάνω από 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Ενδεικτικά: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) , «Ο κράχτης» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964) , «Αχ!.. και να 'μουν άντρας» (1966),«Τρούμπα '67» (1967) ,«Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967) , «Η επιστροφή της Μήδειας» (1968), «Ο αετός των σκλαβωμένων» (1970), «Ο δρόμος των ηρώων» (1971), «Εσχάτη προδοσία» (1971), «Ο αντιφασίστας» (1972).

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (2002), ενώ η τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης» ήταν μία από τις τελευταίες του επιτυχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στην αμερικανική παραγωγή «Ο Λέων της Σπάρτης» («The 300 Spartans», 1962) που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ.

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/219020/pethane-o-ithopoios-giorgos-moytsios

Μούτσιος - Θεοδωράκης - Άρνηση 

Γιώργος Σεφέρης





Ενα δισκάκι 45 στροφών με την πιστότερη απόδοση των στίχων του Γιώργου Σεφέρη όσον αφορά στο ποίημα της Άρνησης(Στο περιγιαλί το κρυφό).Παρότι η ηχογραφηση με τον Μπιθικώτση είναι αυτή που πέρασε στην μουσική μνήμη του κόσμου με τα χρόνια...ήταν ΛΑΘΟΣ!!!!Ο ποιητής στο ποιημα βάζει ανω τελεία στο "πήραμε την ζωή μας" και μετά έρχεται η λέξη "λαθος".Είχε τονίσει στον Μίκη να μην γίνει λάθος γιατί το νόημα αλλάζει,όμως στην ηχογραφηση με τον Γρηγόρη γίνεται το... λάθος με την λέξη "λάθος" και ακούγονται όλες μαζί οι φρασεις δίνοντας αντίθετο νόημα στο ποιημα!!!!Η παραπάνω εκτελεση όμως παρότι η σωστή ελάχιστα ακούστηκε με την φωνή του βαρύτονου Γιώργου Μούτσιου.Στο παραπάνω δισκάκι εκτός από την αρνηση ακούγονται τα :"Κράτησα τη ζωή μου","Ανθη της πέτρας" και ¨Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές"...
(Ακούστε μέχρι το τελος την "Αρνηση" για να δείτε τι είχε στο νου του ο μεγαλος μας ποιητής...)

Τα τεσσερα τραγούδια των "Επιφανίων" συνθέτονται από το Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι το 1960 και το Φλεβάρη του 1962 ηχογραφούνται με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικότση και το αξεπέραστο δίδυμο των μπουζουκιών Παπαδόπουλου-Καρνέζη...


Ο ΜΥΘΟΣ 

ΜΟΥΤΣΙΟΣ -ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ 

 

 

 

ΒΑΣ. ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ-Γ. ΜΟΥΤΣΙΟΣ-1984-ΕΤ1-"20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ"

 "ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ" ΡΙΜΕΙΚ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΠ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ-ΔΗΜ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ "ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΛΟΝΕΛΟ" ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΙΚΗΣ" (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ). ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ.
ΜΟΥΣΙΚΗ.- ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου