Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σε εγκατάλειψη θησαυροί λαϊκής τέχνης στη Μυτιλήνη






Σε εγκατάλειψη θησαυροί λαϊκής τέχνης στη Μυτιλήνη


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Έκπληκτοι οι άνθρωποι του Δήμου Μυτιλήνης μέρες τώρα ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που βρίσκονται στο κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, εγκαταλελειμμένοι εδώ και χρόνια κυριολεκτικά στην τύχη τους. Ο λόγος για τη συλλογή που κάποτε αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο του Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης. Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα μεγάλης ιστορικής και λαογραφικής αξίας υπάρχουν και πολλά μεγάλης οικονομικής αξίας, όπως για παράδειγμα δύο πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Απίστευτα πράγματα, που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν πως δεν βρισκόμαστε σαν τόπος άδικα στο χάλι που είμαστε σήμερα...

Τα δεκάδες αντικείμενα λαϊκής, και όχι μόνο, τέχνης βρίσκονταν χρόνια τώρα στο ανενεργό Λαογραφικό Μουσείο του Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (ΛΟΛΤ) στη Μυτιλήνη. Η συλλογή ανήκε στον Δήμο Μυτιλήνης και αποτελούσε κατά μεγάλο τμήμα της δωρεά της οικογένειας Μπίνου, ενώ ένα άλλο τμήμα της αποτελούσε συλλογή ιδιοκτησίας της ΕΛΜΕ Λέσβου. Όταν επισκευάστηκε το παλιό Λιμεναρχείο, οι δύο αυτές συλλογές ενοποιήθηκαν και με φροντίδα εκπαιδευτικών δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Μυτιλήνης. «Η συλλογή μάλιστα της ΕΛΜΕ», υποστηρίζει η κ. Βασιλική Κουρβανιού, «ήταν αντιπροσωπευτική όλης της Λέσβου, αφού συναπετελείτο από αντικείμενα που είχαν παραδώσει μαθητές από όλο το νησί στους φιλολόγους τους καθηγητές που είχαν την πρωτοβουλία της δημιουργίας της λαογραφικής αυτής συλλογής».

Το 2005, περίπου η μισή συλλογή οδηγήθηκε πιθανώς στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Μέρος της συλλογής κρατήθηκε ως «ντεκόρ» στο γραφείο εξυπηρέτησης τουριστών που λειτούργησε στο ισόγειο του παλιού Λιμεναρχείου. Ανάμεσα στα άλλα, γνήσιες παραδοσιακές λεσβιακές στολές, κεντήματα αλλά και έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό αγωνιστή του μεγάλου διαφωτιστή Βενιαμίν του Λεσβίου.

Ο εκθεσιακός χώρος έπαψε να λειτουργεί ως τέτοιος. Μετά από αυτό, το σύνολο αυτών των αντικειμένων, όσων μεταφέρθηκαν στα υπόγεια της Πινακοθήκης, όσων παρέμειναν στο ισόγειο του παλιού Λιμεναρχείου και όσων ερμητικά κλείστηκαν στον πάνω όροφο του ουδέποτε καταγράφηκαν επίσημα.

Το κτήριο ξανανοίχτηκε πριν από λίγες μέρες προκειμένου τα εκθέματα που κάποιοι θυμούνταν πως υπήρχαν να μεταφερθούν στην Καλλονή της Λέσβου, στο εκεί Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του ενιαίου πια Δήμου Λέσβου.

Η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα στο παλιό Λιμεναρχείο τα σημαντικά αυτά έργα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Είναι κυριολεκτικά καλυμμένα από σκόνη, ενώ όσα κρέμονται στους τοίχους σαπίζουν, αφού βρέχονται από τα νερά που μπαίνουν στον πάνω όροφο του κτηρίου από τη σάπια στέγη που είναι έτοιμη να καταρρεύσει και τα κατεστραμμένα κουφώματα.

«Ελπίζουμε πως όσο γίνεται πιο γρήγορα η καταγραφή των αντικειμένων αυτών θα ολοκληρωθεί, θα συντηρηθούν όλα όσο γίνεται πιο σύντομα και θα αποφασιστεί ποια από αυτά είναι έργα που ανήκουν στην κατηγορία της λαογραφίας, οπότε και θα μεταφερθούν στο λαογραφικό μουσείο στην Καλλονή. Τα υπόλοιπα, όπως οι πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου, και όχι μόνο, θα συντηρηθούν και θα αποφασιστεί επίσης και το πού θα εκτεθούν» λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Τσακίρης, που ανακοινώνει πως το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου του παλιού Λιμεναρχείου θα ενταχθεί στο Leader αλιείας.

«Ε» Απεργιακή 16.6.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου