Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η φορολογική λαίλαπα δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο







Βάζουν φόρο στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια!



Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την πλήρη αλλαγή του φορολογικού συστήματος και οι συζητήσεις έχουν πάρει φωτιά, αλλά οι επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα είναι περισσότερο καυτές!

Μέσα στις συζητούμενες αλλαγές (κατάργηση ΚΒΣ, αλλαγή φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) περιλαμβάνεται και η πλήρης αλλαγή της φορολόγησης (χρήσης και κατοχής) ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση (από το 2013) του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το λεγόμενο «χαράτσι» που πληρώνουμε με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και άλλων μικρότερων φόρων. Προβλέπεται, λοιπόν, η αντικατάσταση όλων των ανωτέρω από έναν νέο, ενιαίο, φόρο για όλους.

Για τις ρυθμίσεις αυτού του νέου νόμου, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, έγινε πριν από λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι ο νέος ενιαίος φόρος θα αφορά, εκτός από κτίσματα, κάθε είδους εδαφικές εκτάσεις, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως! Επομένως, θα περιλαμβάνει και αγροτεμάχια! Πρόθεση, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τουλάχιστον διαφορετική φορολόγηση των δομημένων και των αδόμητων ακινήτων. Προκειμένου να προλάβουν έντονες αντιδράσεις, οι διαρροές από τη σύσκεψη διευκρίνιζαν ότι από τον φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις που παράγουν εισόδημα, μόνο όμως σε κατ' επάγγελμα αγρότες. Επομένως, θα φορολογηθούν και όσα, μικρά ή μεγάλα, κτήματα έχουν οι πολίτες στους τόπους καταγωγής τους, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούνται ή όχι. Θυμίζουμε ότι η εφορία έχει πλέον πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου μέσω των στοιχείων του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου και των αρχείων του Ε9, που είναι πλέον ηλεκτρονικά. Στην κυβέρνηση εξετάζουν αν είναι προτιμότερο για τα δημόσια οικονομικά να υπάρξει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας ή να καθιερωθεί (μικρό) αφορολόγητο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις θα συζητηθούν με την «τρόικα», προκειμένου να πάρουν την έγκρισή της, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των αντικειμενικών αξιών, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της αύξησής τους αλλά και της εφαρμογής τους στα εκτός σχεδίου ακίνητα ολόκληρης της επικράτειας, ζήτημα που συναντά δυσκολίες εφαρμογής και μπορεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου