Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Λίστα Λαγκάρντ»



Γιος ισχυρού εκδότη, «πολιτικό ζευγάρι» 
και οι μισοί (σχεδόν) κοσμηματοπώλες 
στη «λίστα Λαγκάρντ»



Ολα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ -ή αλλιώς Φαλτσιάνι- από τα τέλη του 2010 που παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τις γαλλικές αρχές και μέχρι την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 που έφτασε στη Δικαιοσύνη θα εξεταστούν, ως μάρτυρες, από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ανάμεσά τους και οι πολιτικοί που πήραν στα χέρια τους το «καυτό» ψηφιακό υλικό! Αλλωστε, όπως διευκρίνιζαν εισαγγελικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα στην εξέταση πολιτικών προσώπων ως μαρτύρων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Ο πρώτος που έλαβε στα χέρια του τη λίστα με τα 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που στα τέλη του 2010 πήρε το επίμαχο ψηφιακό υλικό από την ομόλογό του, τότε, υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η λίστα περιέχει και πολλές εκπλήξεις ως προς το περιεχόμενό της, καθώς περιλαμβάνονται ονόματα από διάφορους χώρους που είχαν καταθέσεις στην εν λόγω Τράπεζα κατά την περίοδο 1997-2008 που ο Φαλτσιάνι είχε κλέψει τα στοιχεία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα «γνωστά» ονόματα της λίστας ξεχωρίζει ο γιος γνωστού εκδότη που δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, ενώ υπάρχει και off shore εταιρία που έχει συνδεθεί με πρώην βουλευτή και υπουργό της Ν.Δ. και τη σύζυγό του. Το ποσό για την εταιρία αυτή πάντως φέρεται να είναι σχετικά μικρό -της τάξης των 120.000 ευρώ- και εκτιμάται ότι δεν θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η προέλευσή του.

Στην ίδια λίστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν και πολλές ναυτιλιακές off shore, που λόγω του ισχύοντος καθεστώτος στον χώρο αυτό χρησιμοποιούνται για την κίνηση κεφαλαίων. Αντίθετα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στους μεγαλοκαταθέτες περιλαμβάνονται σχεδόν οι... μισοί κοσμηματοπώλες της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και αρκετά ηχηρά ονόματα. Η λίστα περιέχει όμως και φοιτητές, αλλά αυτό δεν θεωρείται παράδοξο καθώς οι οικογένειές τους είχαν ανοίξει λογαριασμούς και μετέφεραν χρήματα λόγω σπουδών. Αρκετοί από τους λογαριασμούς αυτούς πάντως εμφανίζονται «μηδενικοί» ή χωρίς μεγάλα υπόλοιπα.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι έδωσε, αρχικά, τα ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών στον τότε ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση. Ο κ. Καπελέρης, ο οποίος έδωσε πολύωρη κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς, υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τέλη του 2010 αρχές του 2011, του έδωσε, ατύπως, δέκα ονόματα προκειμένου να ερευνηθεί το «οικονομικό προφίλ τους». Κάτι που έπραξε και εν συνεχεία παρέδωσε τα στοιχεία στον κ. Παπακωνσταντίνου. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ο τότε υπουργός του έδωσε μόνο ένα χαρτί και όχι όλη τη λίστα. Επίσης, γιατί το ΣΔΟΕ δεν κράτησε αντίγραφα.

Το μυστήριο μεγαλώνει διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, απέστειλε την πλήρη ηλεκτρονική λίστα στον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος είναι επίσης απορίας άξιο γιατί δεν κράτησε αντίγραφο ως όφειλε.

Ο κ. Διώτης υποστήριξε στη Βουλή ότι η λίστα προήλθε από «μυστικές υπηρεσίες» κι αυτό γεννά νέα ερωτήματα. Οχι μόνο διότι η λίστα είχε παραδοθεί επισήμως από τους Γάλλους αλλά κι επειδή έχει προκύψει θέμα με τα κονδύλια της ΕΥΠ, καθώς την ίδια περίοδο, κατά δήλωση του τότε αρμόδιου υπουργού Χρ. Παπουτσή, είχε διατεθεί ποσό περίπου 1.200.000 ευρώ για «επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη».

Σε κάθε περίπτωση, οι κ.κ. Βενιζέλος και Διώτης τελικά δεν αξιοποίησαν τη λίστα, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ήταν προϊόν υποκλοπής και αυτή παρέμεινε στα χέρια της γραμματέως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, που μέσω Μαξίμου και ΣΔΟΕ έφτασε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Ο τελευταίος βέβαια δεν είχε την ίδια νομική άποψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Διώτη και έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ για ενδελεχή ποινικό και φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών!



480 μέρες ψέμματα από Βενιζέλο και Παπακωσταντίνου


Σε αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσουν κρυφή την αλήθεια από τη Βουλή, όσον αφορά την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, αποδεικνύεται ότι επιδίδονταν επί δύο χρόνια οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κι ενώ τώρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ομολογεί ότι είχε στα χέρια του τη λίστα από τον Δεκέμβριο του 2010 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Ιούλιο του 2011, στις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού ελέγχου έκαναν αμφότεροι την «πάπια», κατά τη γνωστή έκφραση, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα τι κίνητρο είχαν να αποκρύψουν από τη Βουλή την ύπαρξη της λίστας.

Κοινοβουλευτικά το θέμα της Ελβετίας έρχεται για τα καλά στην επιφάνεια στις 12 Μαΐου του 2011 με ερώτηση 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόνο ημέρες μετά την αντικατάσταση του Γ. Καπελέρη από τον Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ. Τίτλος της ερώτησης: «Φοροδιαφυγή από καταθέσεις στο εξωτερικό». Η απάντηση φτάνει στη Βουλή 20 ημέρες αργότερα. Μολονότι όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει -όπως αποδεικνύεται σήμερα- στα χέρια του την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αποκρύπτοντας την αλήθεια αυτή από τη Βουλή: «Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει καμία κατάσταση με τους Ελληνες φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Στο πλαίσιο των γενικότερων ελέγχων, πάντως, έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο κάποιων λογαριασμών» απαντά ο υπουργός.

Δέκα ημέρες αργότερα, ωστόσο, όταν φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών για το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδίδει τη λίστα όχι στον διάδοχό του Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. «Πάρ' τη. Μπορεί να σου χρησιμεύσει» είπε τότε στον κ. Διώτη, χωρίς ωστόσο να του δώσει (κατά τον κ. Διώτη) εντολή για οποιαδήποτε έρευνα!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να μην παραλαμβάνει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη λίστα, παίρνει όμως τη σκυτάλη στη διαδοχή της ευθύνης του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών και επομένως την ευθύνη να απαντά στη Βουλή για το θέμα της λίστας. Μολονότι όμως και ο κ. Βενιζέλος παραλαμβάνει λίγες εβδομάδες αργότερα και αυτός τη λίστα από τον κ. Διώτη την κρατάει κλειδωμένη στο συρτάρι του, αποφεύγοντας όποτε ερωτάται στη Βουλή να κάνει την παραμικρή νύξη στο θέμα.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο κ. Βενιζέλος απαντά σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου και Αγγ. Κολοκοτρώνη, οι οποίοι τον ρωτούν τόσο για τις γνωστές δηλώσεις του ομογενούς βουλευτή της Ελβετίας κ. Ζησιάδη όσο και για τυχόν ύπαρξη λίστας με ονόματα. Ο κ. Βενιζέλος αποφεύγει να απαντήσει συγκεκριμένα και αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών. Καλεί, μάλιστα, τους Ελληνες πολίτες να μη βγάζουν τα λεφτά τους έξω, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Χαρακτηριστικός είναι όμως και ο διάλογος της 14ης Οκτωβρίου του 2011 κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει, κ. Βενιζέλε, αυτό το περιβόητο CD-ROM με τους μεγαλοκαταθέτες Ελληνες στις τράπεζες της Ελβετίας; Κι αν υπάρχουν, γιατί δεν τα βγάζετε στη δημοσιότητα να ξέρουν οι Ελληνες, που σφίγγουν το ζωνάρι, πού είναι τα λεφτά που υπάρχουν; Και γιατί δεν τα παίρνετε;

Γιατί δεν θέλετε να τα πάρετε» ρώτησε ευθέως ο κ. Τσίπρας. Ενώ όμως ο κ. Βενιζέλος είχε στα χέρια του για περίπου τέσσερις μήνες το CD, αποφασίζει να μην πει και πάλι τίποτα και αναφέρεται μόνο στη διακρατική συμφωνία με την Ελβετία, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της είναι θέμα ημερών. Εναν χρόνο αργότερα, πάντως, η συμφωνία ακόμα δεν έχει υπογραφεί!

Πέντε ημέρες μετά, μάλιστα, στις 20 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση του Μεσοπροθέσμου ο κ. Βενιζέλος απέδειξε πόση δυσφορία ένιωθε κάθε φορά που το θέμα του CD Λαγκάρντ ερχόταν στη Βουλή. Τότε έστησε έναν απίστευτο καβγά εντός της Ολομέλειας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον προεδρεύοντα Βύρωνα Πολύδωρα όταν ο κ. Τσίπρας έκανε για πρώτη φορά λόγο για «ομερτά» της κυβέρνησης στο θέμα της Ελβετίας. Ο κ. Βενιζέλος τινάχτηκε όρθιος. Αρχισε να χτυπάει το χέρι στο έδρανο ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει.

Οταν μάλιστα ο κ. Πολύδωρας είπε ότι ο όρος είναι πολιτικός, ο κ. Βενιζέλος απαίτησε να κατεβεί από την έδρα ο κ. Πολύδωρας και να ανεβεί ο κ. Πετσάλνικος! Εναν χρόνο αργότερα η οργισμένη αντίδραση Βενιζέλου εξηγείται. Προφανώς είχε τη μύγα.

Ενδεικτικό της απροθυμίας του κ. Βενιζέλου να αποκαλύψει στη Βουλή την ύπαρξη λίστας Λαγκάρντ είναι και το γεγονός ότι απαντούσε μόνο σε εύκολες ερωτήσεις βουλευτών ή σε ερωτήσεις που δεν μπορούσε να αποφύγει, όπως οι επίκαιρες στον πρωθυπουργό. Ετσι δεν απάντησε ποτέ στη γραπτή ερώτηση των Κ. Τζαβάρα και Γ. Γιακουμάτου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και στην επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπήκε προς συζήτηση τρεις φορές στην Ολομέλεια, αλλά ο κ. Βενιζέλος δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Η τρανή απόδειξη, πάντως, του ότι το CD έμεινε στα συρτάρια των υπουργών του ΠΑΣΟΚ έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι από τα έγγραφα του ΣΔΟΕ προκύπτει πως έρευνα γίνεται: 1) για τα εμβάσματα φυσικών προσώπων στο εξωτερικό από το 2009 και εντεύθεν, 2) για τις καταθέσεις στο Λιχτενστάιν και 3) για πρόσωπα που αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό. Για τις καταθέσεις στην Ελβετία και τα στοιχεία που εμπεριέχει το επίμαχο αρχείο Λαγκάρντ τίποτα.

Λίγες ημέρες αργότερα μάλιστα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, έβαλε ταφόπλακα και σε ενδεχόμενη απόκτηση παρόμοιου CD από τη Γερμανία χαρακτηρίζοντάς το «προϊόν βιομηχανικής κατασκοπείας».


Γιώργος Λυκουρέντζος

http://www.dimokratianews.gr/content/10301/γιος-ισχυρού-εκδότη-«πολιτικό-ζευγάρι»-και-οι-μισοί-σχεδόν-κοσμηματοπώλες-στη-«λίστα-λ

Λείπουν ονόματα από τη λίστα 

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ αναστάτωση που έχει προκληθεί με τη λίστα Ελλήνων που έχουν εξαγάγει κεφάλαια, αφορολόγητα στην πλειονότητα τους, στο εξωτερικό, που έστειλε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, επί υπουργίας Λαγκάρντ, δύο χρόνια πριν, δεν είναι χωρίς λόγο.

Αν τουλάχιστον πιστέψουμε κάποιες πολύ αξιόπιστες γαλλικές πηγές, η συγκεκριμένη λίστα περιείχε, όταν έφυγε από το Παρίσι, συνολικά 2.327 ονόματα και όχι 1.991, που λέγεται στην Ελλάδα σήμερα. Από αυτά, τα 580 πρόσωπα είναι πολύ τρανταχτά ονόματα από την πολιτική,τις επιχειρήσεις, τα μίντια, και δύο εφοπλιστές για μπίζνες στην ξηρά και όχι στη θάλασσα. Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας, αλλά το ποσά στο σύνολο τους είναι αξιοσημείωτα. Τα σχόλια δικά σας...

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 7.10.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου