Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη




Τρία ακριβώς χρόνια μετά την περίφημη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 ότι "Πετρέλαιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει" (βίντεο) και αφού έδωσε "τα κλειδιά" της χώρας στους ξένους, ξεκινούν οι έρευνες για την ανέρευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Ιόνιο όπου έχουν προ-ανιχνευθεί περί τα 350.000.000 βαρέλια, με ελάχιστη υπολογιζόμενη ποσότητα τα 250.000.000 βαρέλα και μέγιστη ποσότητα που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. βαρελιών και ακολουθούν έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κρήτης!

Την ερχόμενη Κυριακή, φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της εταιρείας PGS που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή κατ'αρχήν του Ιονίου και εν συνεχεία νότια της Κρήτης. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου.

Βάσεις του αποτελέσματος του διαγωνισμού το έργο ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην  PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου την διπλή από αυτή της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας.

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται μέχρι τον Απρίλιο του 2013, αλλά αυτές θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα "επισφράγισης" των όσων είναι ήδη γνωστά. Όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό γνωρίζουν από "πειρατικές" έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, που και κυρίως τι ποσότητες μπορεί να υπάρχουν. Άρα και οι Νορβηγοί θα "κτυπήσουν" σε προεντοπισμένα πεδία. 

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση. Υπολογίζεται ότι μπορεί του χρόνου τέτοια εποχή αν δεν μπλοκαριστούν από συγκεκριμένα συμφέροντα, να έχουμε αποτελέσματα σε ότι αφορά τον δεύτερο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση και μέσα στο 2014 τα πρώτα χαρμόσυνα νέα. Η ημερομηνία συμπίπτει με αυτή που δίνουν οι τροϊκανοί ως "τελευταία χρονιά της μεγάλης ύφεσης". Τυχαίο;

Φυσικά οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η εταιρεία θα αποκομίσει μεγάλα κέρδη και από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι πιθανότητα αυτή θα είναι που θα "τρυπήσει" πρώτη, δηλαδή αυτή θα είναι που θα αναλάβει και το πρώτο "βυθοτεμάχιο" σε ότι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευσή του.

Φυσικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή νότια της Κρήτης: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν προεντοπιστεί, αν επαληθευτούν, απλά και μόνο με τον "αέρα" που θα σηκώσει ο εντοπισμός τους, αρκούν για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Με την προϋπόθεση ότι θα διαχειριστούν με εθνοκεντρική αντίληψη και όχι με τον γνωστό ραγιάδικο ή μειοδοτικό τρόπο από τις πολιτικές ηγεσίες εκείνης της εποχής...



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου