Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ : Νέες εγκληματικές πρακτικές σε βενζινάδικα και σούπερμαρκετ. Διαδώστε το(HOAX)



      ΠΡΟΣΟΧΗ : Νέες εγκληματικές πρακτικές σε βενζινάδικα και σούπερμαρκετ. Διαδώστε το.
                           Μην αποδέχεστε τα προωθητικά δωράκια που σας δίνουν

Σε διάφορα μέρη σε πολυσύχναστα: πρατήρια βενζίνης, παρκινγκ, σούπερ μάρκετ κ.λ.π, δίδονται μικρά δώρα - δωρεάν διανομή, φαινομενικά για προώθηση πωλήσεων όπως: Μπρελόκ, μασκότ, για αυτοκινήτα κ.λπ.
ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ
Περιέχουν ένα ΤΣΙΠ για ανίχνευση προσώπου (κάποτε μόνο στις ταινίες τα βλέπαμε).
Με αυτό οι κλέφτες γνωρίζουν τα πάντα για εσάς.
Πού βρίσκεστε, πού κινείστε, πότε είστε στο σπίτι, πού είναι το αυτοκίνητό σας σταθμευμένο, κλπ. Χωρίς εσάς .. μπορούν να κάνουν τα πάντα - να πάνε στο σπίτι σας όταν λείπετε, επίσης να σας επιτεθούν στην τράπεζα, να κλέψουν το αυτοκίνητό σας, κ.λ.π.
Είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εγκληματιών, που κατάγονται από τη Ρουμανία.
(Εχουν εμπειρία στην σχεδίαση ηλ. κυκλωμάτων), μια νέα εγκληματική πρακτική!
Αξιωματούχοι στην Ολλανδία έχουν ενημερώσει τον Ολλανδικό πληθυσμό, για το φαινόμενο αυτό.
Ενημερώστε και τους φίλους σας.


ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ (ΗΟΑΧ)


Το παραπάνω κείμενο προειδοποιεί  για απατεώνες  που μοιράζουν στα  βενζινάδικα και στα πάρκινγκ  δωρεάν μπρελόκ κλπ, που όμως  στην πραγματικότητα είναι  μικροπομποί και χρησιμοποιούνται  για   την  παρακολούθηση   των  ατόμων που δέχθηκαν το δώρο,  με απώτερο σκοπό οι κακοποιοί αυτοί να διαρρήξουν το σπίτι τους  και να κλέψουν το  αυτοκίνητο τους. 
Όμως η ιστορία αυτή είναι παλιά και τέτοιες φήμες  πρωτοξεκίνησαν  να  κυκλοφορούν τον Αύγουστο του  2008 στη Νότια Αφρική. 
Όπως αναφέρεται στο SNOPES.COM Εκτός  από ορισμένα τεχνολογικά αμφισβητήσιμα στοιχεία αυτών των προειδοποιήσεων ένα εξέχων σημείο σκεπτικισμού είναι  το πώς θα έχει ο απατεώνας τη   δυνατότητα   να   παρακολουθήσει  ένα άγνωστο και τυχαία  επιλεγμένο οδηγό.
Η προέλευση πάντως αυτού του μύθου ξεκίνησε με την δωρεάν διανομή ενός εντελώς ακίνδυνου μπρελοκ, σε σταθμούς φυσικού αερίου στη  Νότια  Αφρική,  ως  μέσο προώθησης της  βενζίνης Caltex . Έτσι πρωτοκυκλοφόρησαν  εκεί  e-mails που προειδοποιούσαν για  "συσκευές εντοπισμού" τοποθετημένες στα μπρελόκ. Μετά από αυτό κάποιος που προμηθεύτηκε βενζίνη κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα της τοπικής αστυνομίας και βγήκε μια ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι το όλο θέμα ήταν  καθαρά για μια φάρσα και οι οδηγοί δεν θα έπρεπε να ανησυχούν. Παράλληλα η αστυνομία προειδοποιούσε ότι θα διώκονται όσοι διέδιδαν αυτή την ψευδή είδηση.  Η ίδια η  Caltex διαβεβαίωσε τους πελάτες της ότι "τα μπρελόκ που διανέμονται στα πρατήρια βενζίνης δεν είχαν συσκευές εντοπισμού τους και ότι αυτό ήταν μέρος μιας διαφημιστικής  εκστρατείας για την προώθηση ενός προϊόντος της  Caltex του " Power Diesel Brand"". 
Από το γεγονός αυτό του 2008 στη Νότια Αφρική και μετά η είδηση άρχισε να  κυκλοφορεί με παραλλαγές και να διανθίζεται με διάφορα επιπλέον στοιχεία ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά όρια της Νότιας Αφρικής και να εξαπλώνεται ηλεκτρονικά και  να εμφανίζεται στην ηλεκτρονική  αλληλογραφία των χρηστών του διαδικτύου  σε πολλες χώρες του κόσμου.
Περισσότερες πάντως πληροφορίες και ολόκληρο το ιστορικό για το συγκεκριμένο αστικό μύθο (hoax) θα το βρείτε στο σύνδεσμο http://www.snopes.com/crime/warnings/keyring.asp στα αγγλικά.
Η πηγή μας είναι η ιστοσελίδα snopes.com που ειδικεύεται σε θέματα hoax, spam κλπ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου