Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Aυτογκόλ της Κύπρου υπέρ της Τουρκίας


Η Κύπρος επέλεξε να ...αυτοεξαφανισθεί υπό τις πιέσεις της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό πραξικόπημα υπέρ της Τουρκίας

Η Κύπρος απαρνήθηκε τον ρόλο της προεδρεύουσας χώρας, παραχωρώντας στη Δανία την εκπροσώπηση της Ευρώπης στον Διεθνή Οργανισμό Αεροναυτιλίας. Η πρώτη προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε., που οδεύει στη λήξη της στο τέλος του χρόνου, συνοδεύεται από ένα ηχηρό... αυτογκόλ της Κύπρου υπέρ της Τουρκίας μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η προεδρεύουσα της Ε.Ε., Κύπρος, στις 19 Νοεμβρίου του 2012 δέχτηκε να αυτοεξαφανιστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη και να μην παρουσιάσει αυτή στη Σύνοδο του ICAO στο Μόντρεαλ του Καναδά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία και οι Ευρωπαίοι φίλοι της.
Σύμφωνα με έγγραφο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στην Ε.Ε., κατά τη σχετική ευρωπαϊκή σύσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου του ICAO στις 18 Σεπτεμβρίου του 2012 προέκυψαν σοβαρά θέματα σε βάρος της προεδρεύουσας Κύπρου. Η Ε.Ε. άσκησε πίεση στην Κύπρο να μην παρουσιάσει αυτή τα ευρωπαϊκά έγγραφα και το χειρότερο να μην αναφέρεται σε αυτά η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα. Ο ρόλος του «παρουσιαστή» των ευρωπαϊκών θέσεων ανατέθηκε στην πρόθυμη Δανία.
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η παρουσίαση των ευρωπαϊκών θέσεων στον Διεθνή Οργανισμό Αεροναυτιλίας (ICAO) (δεύτερος τη τάξει μετά τον ΟΗΕ) από την Κύπρο, ως προεδρεύουσας  χώρας, θα ισχυροποιούσε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, αφού θα εκπροσωπούσε το σύνολο της Μεγαλονήσου αλλά και την Ε.Ε. και θα επιβεβαίωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την ακεραιότητα της σε βάρος της Τουρκίας που τη θέλει διχοτομημένη.
Σύσκεψη          
Στη συγκεκριμένη προπαρασκευαστική σύσκεψη, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ισπανίας ζήτησαν να πληροφορηθούν ποιος ήταν ο λόγος για την αλλαγή της πάγιας διαδικασίας παρουσίασης των ευρωπαϊκών θέσεων από την προεδρεύουσα χώρα. Η απάντηση από την Κομισιόν και την Κύπρο (!) ήταν ότι «έχει υπάρξει συνεννόηση» να μην αναφέρεται στα κοινοτικά έγγραφα η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα και ακόμα ότι  η Λευκωσία «έχει προτείνει» στη Δανία να παρουσιάσει αυτή τα κοινοτικά έγγραφα, η οποία και δέχτηκε να κάνει την «εξυπηρέτηση».
Ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες πίεσαν την προεδρεύουσα Λευκωσία, που υποχώρησε πάραυτα χωρίς να υπάρξει κάποιο εμφανές αντάλλαγμα (;), είναι ότι τα έγγραφα αυτά παρουσιάζονται και από το EUROCONTROL, όπου δεν υπήρξε συμφωνία να τα παρουσιάσει η Κύπρος λόγω της έντονης αντίδρασης της Τουρκίας.
Έτσι η Κομισιόν, πιέζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία να απαρνηθεί την προεδρία της Ε.Ε. στη Σύνοδο του ICAO, δείχνει όχι μόνο να έχει αποδεχτεί αλλά και να εφαρμόζει στην πράξη την de facto διχοτόμηση της Κύπρου από την Τουρκία στη Βόρεια Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία και τη Νότια Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, κατά παράβαση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και να προστατεύει την Τουρκία από το να εκτεθεί πολιτικά στη Σύνοδο του ICAO τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίαζε, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., τa κοινοτικά έγγραφα στον ICAO θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία θα εξαναγκαζόταν να υπερασπιστεί την πολιτική της περί ύπαρξης δύο διαφορετικών κρατών στη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, η «συντεχνιακή» μεθόδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προστάτευσε την Τουρκία, αφού προηγουμένως φρόντισε να καταστήσει... ανύπαρκτη την Κύπρο στη συγκεκριμένη διεθνή Σύνοδο.
Μεθόδευση
Η ανάθεση στην πρόθυμη Δανία να παρουσιάσει τα έγγραφα της Ε.Ε. στη Σύνοδο του ICAO δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μεθόδευση ορισμένων χωρών να «εξαφανίσουν» την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διεθνή πολιτική σκηνή προς όφελος της Τουρκίας.
Στην επίμαχη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα από κοινού με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία υποστήριξε σθεναρώς την Κύπρο. Όμως η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία ζήτησαν πονηρά να μάθουν ποιες θα είναι οι τυχόν «επιπτώσεις» εάν η Κύπρος αναφερθεί κανονικά στα έγγραφα και τα παρουσιάσει στον ICAO ως προεδρεύουσα χώρα. Η θέση αυτή, που διέσπασε το μέτωπο των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι σαφέστατη υπέρ της Τουρκίας διότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν «επιπτώσεις» όταν η προεδρεύουσα χώρα παρουσιάζει τις θέσεις της Ε.Ε. στον ICAO. Έτσι, «επιλέχθηκε» η... ενωτική και πρόθυμη Δανία με το προσόν ότι άλφαβητικά στον κατάλογο των κρατών-μελών τοποθετείται ακριβώς μετά την Κύπρο. 


Χωρίς δικαίωμα για βέτο
Η ενέργεια αυτή της Ε.Ε. σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα στον τομέα των αερομεταφορών στο διεθνές επίπεδο του ICAO είναι εξόχως σοβαρή και ενδεχομένως θα «σπρώξει» τετελεσμένα σε βάρος της Λευκωσίας και όχι, μόνον βοηθώντας την «προώθηση» του FIR ERCAN  της Βόρειας Κύπρου, με το οποίο η Τουρκία διχοτόμησε τον εναέριο χώρο του FIR  Λευκωσίας.
Η παροχή, όμως, υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στο παράνομο τουρκοκυπριακό FIR ERCAN  προϋποθέτει έγκριση από τον ICAO αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ούτε η Ελλάδα ούτε  και η Κύπρος έχουν δικαίωμα βέτο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2009 σε Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συντονισμού Αερομεταφορών  CAC) που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Τούρκος εκπρόσωπος έκανε παρουσίαση του εναέριου χώρου και της αεροναυτιλίας στην περιοχή, δίνοντας στα μέλη ένα CD  και δύο εγχειρίδια για το αντικείμενο της παρουσίασης. Σε αυτά ήταν καταχωρισμένη η Τουρκική Δημοκρατία, της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος... Ήταν, επίσης, καταχωρισμένο το FIR ERCAN  και το αεροδρόμιο του Τύμβου, καθώς και αεροδιάδρομοι προς και από το ψευδοκράτος κλπ.
Το υλικό αυτό κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αναπαράγεται , αφού δεν υπήρξε τότε καμιά ουσιαστική αντίδραση τουλάχιστον της ελληνικής πλευράς.

Πηγή: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου