Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα..






Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα..

Πολλές και από διαφορετικούς φορείς είναι οι έρευνες που καταδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από την κλιματική αλλαγή συνιστούν έναν επιχειρηματικό κλάδο με κατακόρυφη άνοδο, ο οποίος παράλληλα δημιουργεί και πολιτική με τις συμβουλές που δίνει.

Το τέλος του κόσμου μπορεί να πλησιάζει.,. Όχι επειδή το πρόβλεψαν οι Μαγιάς. Το λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρονται στο τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Ωστόσο, αν και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, ακόμη και οι πολυεθνικοί κολοσσοί φαίνονται ανέτοιμοι να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα.
Η CIA, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑ) και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησαν προσφάτως διαφορετικές εκθέσεις, στις οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπόφευκτη -όσο συνεχίζεται η αδράνεια των κρατών- αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς έως το 2060, ενώ περιγράφουν ζοφερά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη.
Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις του αμερικανικού στρατού, των Ηνωμένων Εθνών και πολλών δεξαμενών σκέψεων, «κατακλυσμιαίες αλλαγές» θα πλήξουν κυρίως τις φτωχότερες χώρες, προκαλώντας μεγάλα κύματα μετανάστευσης και ανεξέλεγκτες επιδημίες. Πυκνοκατοικημένες περιοχές θα πλημμυρίσουν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Άλλες θα μετατραπούν σε «νεκρές ζώνες» από την ξηρασία και τη ζέστη. Οι εύφοροι τόποι θα αποτελούν μήλον της έριδος και αιτία πολέμου για τους λαούς που θα ψάχνουν κατοικήσιμη γη.
Το προβλεπόμενο χάος συνοδεύεται από ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους περισσότερους, αλλά και προσοδοφόρες ευκαιρίες για τους λίγους... προνοητικούς. Ορισμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη σοβαρά υπόψη τους τον παράγοντα «περιβάλλον». Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν οικολογικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ πολλές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι διορατικοί διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, οι οποίοι αναζητούν προσβάσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και τη Γροιλανδία.
Νέος «κλάδος»
Την ίδια ώρα, μια νέα κερδοφόρα βιομηχανία γεννιέται όσον αφορά τις προσπάθειες για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από την κλιματική αλλαγή συνιστούν έναν επιχειρηματικό κλάδο με έσοδα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν. Βεβαίως, στην περίπτωση που, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμες τότε δημιουργούνται νέες «ευκαιρίες».
Έρευνα της Mercer, που δημοσιεύτηκε πριν από έναν χρόνο, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά ζημιογόνες τις επενδύσεις σε ακίνητα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και παράκτιες τοποθεσίες, όπως η Μπανγκόκ, η Νέα Ορλεάνη και η Σαγκάη. Συστήνει δε, στους επενδυτές να εγκαταλείψουν την οικονομικά ανερχόμενη Ινδία και να στραφούν στη Ρωσία και τον Καναδά. Σύμφωνα με έκθεση της HSBC, που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία (με αυτήν τη σειρά) είναι οι πλέον επικίνδυνες από τα κράτη-μέλη της 620 για επενδύσεις σε έναν κόσμο ακραίων φαινομένων. Λιγότερο ευάλωτες παρουσιάζονται ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Νότια Κορέα.
Άνθιση  υποδομών
Η έκθεση Mercer  προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνθηση στον τομέα των υποδομών το δεύτερο μισό του αιώνα. Ωστόσο, η ζήτηση για νέες εγκαταστάσεις πιο ανθεκτικές στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τυφώνας «Σάντι» που έπληξε προσφάτως τις αμερικανικές ανατολικές ακτές. Εκτιμάται ότι  οι επισκευές και οι ανακατασκευές των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές θα στοιχίσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα έργα, που προβλέπονται για την αποτροπή παρόμοιας καταστροφής από έναν εξίσου ισχυρό τυφώνα, το κόστος θα ανέβει στα 70 δισεκατομμύρια. Οι κατασκευαστικές εταιρείες που υπόσχονται «θωράκιση»  απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες θα εξελιχθούν σε «χρυσωρυχεία». Όπως άλλωστε και οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν κάθε λόγο να αυξήσουν τα ασφάλιστρα σε ένα τόσο «επικίνδυνο» περιβάλλον.  
Η θάλασσα θα «καταπιεί» ολόκληρες  χώρες
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 60% ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί το 2007, αναφέρει ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) στην τελευταία της έκθεση, την πέμπτη κατά σειρά. Αιτία της δραματικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας, η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην έκθεση του 2007, η IPCC είχε εκτιμήσει ότι η αύξηση θα είναι 18 έως 59 εκατοστά του μέτρου μέχρι το τέλος του αιώνα. Όμως, τώρα πολλές επιστημονικές μελέτες θεωρούν ότι η άνοδος θα μπορούσε να φθάσει ή να υπερβεί το ένα μέτρο.
«Αυτό σημαίνει ότι οι παράκτιες περιοχές με επίπεδο ύψους μικρότερο από ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, όπως  το  Μπανγκλαντές, θα εξαφανιστούν», σημειώνουν οι επιστήμονες.
«Θα υπάρξουν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, καθώς και πιθανοί πόλεμοι και όλα τα είδη των συγκρούσεων με στόχο την πρόσβαση σε πόρους», προσθέτουν.
Το IPCC  εκτιμά ότι για τις παράκτιες μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, οι αναμενόμενες επιπτώσεις ίσως να είναι παρόμοιες με ό,τι είδαμε κατά τη διάρκεια της σούπερ καταιγίδας «Σάντι».
Όσον αφορά την αρχική εκτίμηση για την πολύ χαμηλή αύξηση της στάθμης της θάλασσας μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η έκταση της υποχώρησης των πάγων και των παγετώνων ήταν μικρότερη και λιγότερο γνωστή εκείνη την εποχή.
Επιπλέον, η τελευταία έκθεση της IPCC  βασίζεται στις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1993 και του 2003. Εκείνη την εποχή, οι δορυφορικές μετρήσεις ήταν ακόμα σχετικά νέες και οι επιστήμονες δεν είχαν τη σαφή προοπτική ώστε να είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
Η πέμπτη έκθεση της IPCC  θα δημοσιευθεί σε τρία μέρη, τον Σεπτέμβριο 2013, τον Μάρτιο 2014 και τον Απρίλιο του 2014.

Πηγή: εφημερίδα  "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου