Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ :ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ONLINE ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ



ONLINE ΑΓΟΡΕΣ 
ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Η πιο υπέροχη στιγμή του έτους είναι επιτέλους εδώ και η αγορά κάποιου έστω και μικρού δώρου είναι στις προτεραιότητές μας. Οι άνθρωποι αναζητούν, στον καιρό μάλιστα της οικονομικής κρίσης , τις καλύτερες δυνατές τιμές που μπορούν να πετύχουν. Αυτό που επιδιώκει καθένας μας είναι  να αφιερώσει  περισσότερο ποιοτικό χρόνο στα αγαπημένα του πρόσωπα, και να τα κάνει ευτυχισμένα. «Αυτό είναι άλλωστε το πνεύμα των Χριστουγέννων, σωστά;  Έτσι για να αγοράσουμε κάποιο δώρο σε καλή τιμή, πολλοί από εμάς, στρέφονται στις online αγορές μέσω διαδικτύου.

Δυστυχώς όμως αυτό  δίνει επίσης την τέλεια ευκαιρία στους κυβερνοαπατεώνες (cybercriminals), απατεώνες και αποστολείς για την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας  (spam) για το κυνήγι ανυποψίαστων θυμάτων  με την παρουσίαση online  εκπτώσεων και προσφορών.

Πάνω σε αυτό το θέμα, θέλουμε να μοιραστείτε μαζί μας, για την ενημέρωσή σας, μια σειρά από συνήθεις  Χριστουγεννιάτικες  απάτες που πρέπει να τις γνωρίζετε για να μην σας κοροϊδέψουν. Επίσης σας δίνουμε και διάφορες συμβουλές και τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τους πιθανούς κινδύνους από την εμφάνιση των  κυβερνοαπατεώνων.





Η McAfee έχει βάλει μαζί σε μια λίστα με τις  12  πιο συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες  ηλεκτρονικές απάτες κατά την διάρκεια της εορταστικής περίοδου.

1. Απάτες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Οι κυβερνοεγκληματίες  γνωρίζουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης είναι ένα καλό μέρος για να πετύχουν τους στόχους τους και να σας πιάσουν στον ύπνο. Βλέπετε στα κοινωνικά δίκτυα  είμαστε όλοι "φίλοι", έτσι δεν είναι; Οι απατεώνες για τις απάτες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter. Ενεργούν όπως  ακριβώς κάνουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και με τις ιστοσελίδες για τους καταναλωτές. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ ή like, όταν βλέπετε διαγωνισμούς λοταρίας , όταν είστε στην σελίδα του ανεμιστήρα που μπορείτε να πάρετε σε "φίλους" σας από μια ιστοσελίδα με «καυτές»  προσφορές, όταν εγκαθιστάτε εφαρμογές  για  δώρα διακοπών  για να λαμβάνετε τις εκπτώσεις που σας υπόσχονται ενώ την ίδια στιγμή οι λογαριασμοί  των  φίλων σας έχουν καταστεί θύματα των χάκερς και στέλνουν και σε  εσάς πλαστές ειδοποιήσεις. Έχετε υπόψιν σας ότι διαφημίσεις μέσω Twitter (για ειδικές εκπτώσεις), συντομευμένοι σύνδεσμοι (link) μπορούν εύκολα να κρύβουν  κακόβουλο λογισμικό.

2. Κακόβουλες Mobile εφαρμογές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χρήστες των smartphone είναι στην κυριολεξία τρελοί με το κατέβασμα ενός μεγάλου αριθμού εφαρμογών για το κινητό τους. Όμως προσοχή γιατί ανάμεσα σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν και κάποιες κακόβουλες που μπορούν να χακάρουν τα προσωπικά σας στοιχεία ή να καλούν χωρίς να το ξέρετε αριθμούς αυτόματων υψηλών χρεώσεων και να τραβάτε τα μαλλιά σας.

3. Απάτες με ταξίδια

Πριν να κάνετε κράτηση σε  πτήση ή στο ξενοδοχείο της προτιμήσεώς σας  να έχετε κατά νου ότι οι απατεώνες προσπαθούν να σας συνδέσουν με πολύ καλές προσφορές για να είναι αληθινές. Να έχετε υπόψιν σας ότι οι παραπλανητικές ιστοσελίδες για ταξίδια, μερικές φορές προβάλουν  μια αεροπορική εταιρεία που προτιμάτε  σαν δόλωμα προκειμένου να αλιεύσουν από εσάς τόσο οικονομικά όσο και προσωπικά στοιχεία. 

4. Spam / Phishing με αφορμή τις γιορτές

Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε spam με θέμα δώρα για τις γιορτές που έρχονται.  Φτηνά ρολόγια Rolex και φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να διαφημίζονται ως το «τέλειο δώρο» για τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει.

5. iPhone 5, iPad Mini και άλλες απάτες 

Ο υφιστάμενος  ενθουσιασμός σας γύρω  από το νέο iPhone της Apple 5 ή το iPad Mini είναι ακριβώς ό, τι οι κυβερνοαπατεώνες  ονειρεύονται όταν σχεδιάζουν τις απάτες τους. Έτσι σας προσφέρουν  « δώρα διακοπών» που σας οδηγούν σε επικίνδυνες συνδέσεις με  παραπλανητικούς διαγωνισμούς (παράδειγμα: "Δωρεάν iPad") και phishing emails σαν  ένα τρόπο για να τραβήξουν  την προσοχή σας  και βέβαια για να σας πάρουν  προσωπικές πληροφορίες ή για να σας ωθήσουν να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας για διάφορους χακερίστικους σκοπούς.

6. Skype μήνυμα

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιήσουν το Skype για να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους κατά  την εορταστική περίοδο. Θα πρέπει  όμως να γνωρίζετε ότι κυκλοφορεί  ένα  Skype μήνυμα που προσπαθεί να μολύνει τον υπολογιστή σας και να αλιεύσει τα μηνύματά σας και τα αρχεία του υπολογιστή σας.

7. Παραπλανητικές  κάρτες  δώρων

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να εμφανιστούν  προσφέροντας ψεύτικες κάρτες δώρων σε απευθεία σύνδεση. Φανταστείτε πόσο ενοχλητικό θα ήταν να ανακαλύψει  η πεθερά σας ότι η κάρτα δώρων  που  της προσφέρατε ήταν απάτη!

8. SMiShing διακοπών

To  "SMiSishing" είναι phishing μέσω μηνύματος κειμένου. Ακριβώς όπως και με το e-mail phishing, οι  απατεώνας προσπαθούν να σας παρασύρουν σε αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών ή στην εκτέλεση μιας δράσης που κανονικά δεν θα την κάνατε αν γνωρίζατε ότι  η πρόσκληση δεν είναι από μια νόμιμη οργάνωση. 

9. Ψεύτικοι E-tailers

Ψεύτικα e-commerce sites, που εμφανίζονται σαν πραγματικά, προσπαθούν να σας παρασύρουν στην  πληκτρολόγηση του αριθμού της πιστωτικής σας κάρτας και άλλων προσωπικών  στοιχείων, συχνά προωθώντας μοναδικές προσφορές. Όμως, μετά την αποστολή των χρημάτων  και τις πληροφορίες που δώσατε, διαπιστώνετε ότι δεν πρόκειται  ποτέ να παραλάβετε τα προϊόντα που παραγγείλατε  ενώ συγχρόνως οι προσωπικές σας πληροφορίες τίθενται σε σοβαρότατο κίνδυνο.

10. Ψεύτικα φιλανθρωπικά ιδρύματα

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες απάτες που εμφανίζονται κατά την περίοδο των διακοπών. Όπως έχετε λοιπόν  ανοίξει τις καρδιές και τα πορτοφόλια σας λόγω εορτών, οι απατεώνες  ελπίζουν ότι με την αποστολή σε εσάς spam emails προβολής  ψεύτικων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων θα διεγερθούν οι ευαίσθητες χορδές σας και θα προχωρήσετε στην αποστολή χρημάτων.

11. Επικίνδυνοι  e-κάρτες

Οι e-κάρτες είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να στείλετε ένα γρήγορο "ευχαριστώ" ή ευχές κατά την διάρκεια των εορτών.  Όμως μερικές κάρτες μπορεί να είναι κακόβουλες  και μπορεί να περιέχουν spyware ή ιούς που θα τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας όταν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο για να δείτε το χαιρετισμό.

12. Ψεύτικες μικρές αγγελίες

Αν ψάχνετε για  δώρα διακοπών ή για εύρεση εργασίας  μερικής απασχόλησης προσέξτε  τις  ψευτοπροσφορές που ζητούν πάρα πολύ προσωπικές πληροφορίες ή σας ζητούν την αποστολή χρημάτων  μέσω Western Union, γιατί  είναι πιο πιθανό να πρόκειται για απάτη.





Αυτά από εμάς.  Σας ευχόμαστε ασφαλείς και ευτυχείς διακοπές! Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος 2013!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου