Δώθηκε εντολή για εκταφή των λειψάνων του Πάμπλο Νερούδα
Εντολή να εκταφούν τα λείψανα του διάσημου ποιητή και νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα
έδωσε Χιλιανός δικαστής, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιτία θανάτου
του, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ίδρυμα που διαχειρίζεται τη
λογοτεχνική κληρονομιά του.
Το πιστοποιητικό θανάτου του Νερούδα αναφέρει ότι πέθανε από καρκίνο του προστάτη. Η οικογένεια και το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την προστασία της κληρονομιάς του Νερούδα επιμένουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρκίνο. Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, μέλος του οποίου υπήρξε ο Νερούδα, διατηρεί αμφιβολίες.
Δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε δηλώσει ότι ένεση που χορηγήθηκε στον Νερούδα περιείχε δηλητήριο και ότι του χορηγήθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου του Πινοσέτ.
Η ζωή του
Ο Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασσάλτο - όπως ήταν το πραγματικό του όνομα - γεννήθηκε το 1904 στο Παρράλ της Χιλής. Το 1946 άρχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Νερούντα, το οποίο δανείστηκε από τον ποιητή Γιαν Νερούντα. Από παιδί έγραφε ποιήματα σε εφημερίδες ενώ για χάρη της ποίησης εγκατέλειψε τις σπουδές του στη γαλλική φιλολογία.
"Το βιβλίο της Δύσης" και "Τα είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα απελπισμένο τραγούδι" είναι τα έργα της νιότης του που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Παράλληλα με την συγγραφική του πορεία υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα της Χιλής και ταξίδεψε σε πολλές χώρες, (χώρες της Ασίας, στο Μπουένος Άιρες , τη Μαδρίτη, το Παρίσι, κ.α.).
Το ποίημα του "Η Ισπανία στην Καρδιά", ήταν το πρώτο του με διαφορετικό εντελώς θέμα, καθώς ο Νερούντα δεν μπορούσε να σταθεί αδιάφορος στα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και στην εκτέλεση του στενού του φίλου, Λόρκα.
Χωρίς να εγκαταλείψει την ποίηση άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Εντάχθηκε στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος και αρκετά χρόνια αργότερα εκλέχτηκε γερουσιαστής.
Το 1948 το Κομμουνιστικό Κόμμα κηρύχτηκε παράνομο με αποτέλεσμα ο Νερούντα να ταξιδέψει αρχικά στην Αργεντινή και αργότερα στη Σοβιετική Ένωση. Επέστρεψε στη Χιλή τέσσερα χρόνια αργότερα και το 1953 του απενεμήθη το Βραβείο Λένιν.
Η φήμη του Χιλιανού ποιητή είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και το 1971, περίοδος που ο Νερούντα ήταν πρεσβευτής στη Γαλλία, του απονέμεται ένα ακόμη βραβείο, το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Πέθανε το 1973 σε ηλικία 69 ετών και η κηδεία του ήταν το πρώτο ξέσπασμα των Χιλιανών εναντίον της δικτατορίας.
Ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του Νερούδα:
"Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια , που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.
Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.
Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.
Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.
Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας".
πηγή:news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου