Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Νοροντόμ Σιχανούκ : "Ο Βασιλιάς Πατέρας της Καμπότζης"




Πλήθος προσωπικοτήτων στην Πνομ Πενχ
Μαραθώνια διαδικασία το τελευταίο «αντίο» στον βασιλιά της Καμπότζης





Πνομ Πενχ

Περίπου τέσσερις μήνες από το θάνατό του και μετά από μια κηδεία που διήρκεσε τέσσερις ημέρες, η σορός του πρώην βασιλιά της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, αποτεφρώνεται το απόγευμα της Δευτέρας στην Πνομ Πενχ, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου πρωθυπουργού.

«Αυτή είναι η τελευταία ημέρα για όλους μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγάλο βασιλιά και ήρωα και να τον στείλουμε στον ουρανό», είπε ο πρίγκιπας Σισογάθ Θομίκο, για τον πρώην μονάρχη που πέθανε στο Πεκίνο στις 15 Οκτωβρίου σε ηλικία 89 ετών.

Στην τελετή αποτέφρωσης στο κρεματόριο που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, σε ένα πάρκο κοντά στο ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας, θα παραβρεθούν μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρωθυπουργός Χουν Σεν, επικεφαλής κυβερνήσεων χωρών της Ασίας, ο πρίγκιπας Ακισίνο της Ιαπωνίας και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό

Όπως σχολίασε ο Ερό κατά την άφιξή του στην Πνομ Πενχ η παρουσία του εκεί είναι «το σύμβολο της ισχυρής πολιτικής βούλησης για τη διατήρηση στενών δεσμών και εμπιστοσύνης» με την Καμπότζη.

Ο βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανόμι, γιος του Σιχανούκ, υπέρ του οποίου παραιτήθηκε το 2004, και η χήρα του θα πρέπει να ανάψουν συμβολικά την πυρά αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Σιχανούκ κατάφερε, την ανεξαρτησία της Καμπότζης από τη γαλλική αποικιοκρατία αλλά και να τη διατηρήσει μακριά από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.





Norodom Sihanouk ( Χμερ : នរោត្តម សីហនុ: 31 Οκτώβρη του 1922 - 15 Οκτωβρίου 2012)

Υπήρξε βασιλιάς της Καμπότζης  από το 1941 έως το 1955 και ξανά από το 1993 έως το 2004. Ήταν ο κυρίαρχος ηγέτης της Καμπότζης  από το 1953 έως  1970. Μετά τη δεύτερη παραίτηση του το 2004, αναφερόταν ως "Ο Βασιλιάς Πατέρας της Καμπότζης" ( Χμερ : Preahmâhaviraksat ), μια θέση με την οποία διατηρήσι πολλές από τις αρμοδιότητες του συνταγματικού μονάρχη.

Ο Σιχανούκ υπηρέτησε την χώρα του από  τόσες πολλές θέσεις από το 1941 που το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες τον προσδιορίζει ως τον πολιτικό που έχει στις περισσότερες πολιτικές θέσεις από οποιονδήποτε άλλο.  Οι θέσεις αυτές περιλάμβαναν δύο θητείες ως βασιλιάς , δύο ως κυρίαρχος  πρίγκιπας,  μία ως πρόεδρος, δύο ως πρωθυπουργός , καθώς και πολλές θέσεις ως επικεφαλής των διαφόρων κυβερνήσεων της Καμπότζης στην εξορία . Υπηρέτησε επίσης  ως επικεφαλής του κράτους μαριονέτα των Κόκκινων  Χμερ στο διάστημα 1975-1976.

Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις όμως ήταν μόνο τιμητικές, όπως η τελευταία θέση ως συνταγματική βασιλιάς της Καμπότζης.

Η μόνη περίοδος που ο  Σιχανούκ άσκησε ουσιαστικά κυριαρχικά καθήκοντα στην  Καμπότζη ήταν από τις 9 Νοεμβρίου 1953, όταν Καμπότζη κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, μέχρι τις 18 Μαρτίου 1970, όταν ο Στρατηγός Lon Nol και η Εθνοσυνέλευση τον καθαίρεσαν.

Ο πρώην βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ πέθανε σε ηλικία των 89 ετών μετά από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο στο Πεκίνο. Ο πρώην βασιλιάς είχε νοσηλευτεί στην Κίνα για αρκετές ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.
O Νοροντόμ Σιχανούκ υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα για την Πνομ Πενχ και ηγέτης της χώρας για μισό αιώνα με πόλεμο, γενοκτονία και κοινωνικές αναταραχές, ενώ είχε εγκαταλείψει το θρόνο το 2004 εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Ο Σιχανούκ είχε ανέβει στο θρόνο το 1941, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ενώ η χώρα του ήταν ακόμη γαλλική αποικία. Διακυβένησε τη χώρα ως ηγέτης φεουδαρχικού τύπου σε μία πορεία που σημαδεύτηκε από την ανεξαρτησία της χώρας, τους Ερυθρούς Χμερ και τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του για ουδετερότητα στον Ψυχρό Πόλεμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικόin.gr /Associated Press /Wikipedia


Οι Σισοβατ και οι Νοροντομ (Καμποτζη)



Κατά το σύνταγμα της Καμπότζης, ο βασιλικός θρόνος δεν είναι αυστηρά κληρονομικός, αλλά ο εκάστοτε μονάρχης εκλέγεται από ένα συμβούλιο αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, δύο Βουδιστές ηγούμενους και άλλα τέτοια προσώπατα. Πρέπει, όμως, ο μονάρχης να ανήκει σε μια από τις τρεις ιστορικές δυναστείες της Καμπότζης: Τους Αν Ντούονγκ (που έχουν εκλείψει), τους Σισοβάτ και τους Νοροντόμ. Φαίνεται πως από την Καμπότζη μάθαμε και εμείς στην Ελλάδα, ότι οι ηγέτες πρέπει οπωσδήποτε να προέρχονται από τζάκια...

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όταν υπήρχε ακόμη η γαλλική αποικιοκρατία, βασιλιάς ήταν ο Μονιβόνγκ Σισοβάτ. Το κυριότερο βασιλικό καθήκον τότε ήταν οι τελετουργίες και, προ πάντων, η διατήρηση του βασιλικού μπαλέτου της Πνομπένχης.

Το 1941 οι Γάλλοι, θέλοντας να δοθεί ο θρόνος σε ακόμη πιό υπάκουο άτομο από τον Μονιβόνγκ, ανέδειξαν βασιληά τον 19χρονο Σιχανούκ Νοροντόμ. Την πάτησαν άγρια όμως.

Όπως ήταν κοντούλης και γοητευτικός, ο Σιχανούκ είχε εντυπωσιάσει τη γυναίκα του γάλλου διοικητή της Καμπότζης, η οποία αναφώνησε: “Comme il est mignon cet petit!..” (“Τι νοστιμούλης που είναι αυτός ο μικρός!..”) Δυστυχώς, όμως, έπεσαν έξω και βρήκαν το διάολό τους με τον Σιχανουκίσκο τους τον mignon, ο οποίος, αφού έκατσε πρώτα μερικά χρόνια στα αυγά του κάνοντας το κοροΐδο και ασχολούμενος, φαινομενικά, μόνον με το μπαλέτο, μέχρι να μάθει τις πονηριές, ξεκίνησε το 1950 μια φοβερά καλοστημένη διεθνή εκστρατεία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη ανεξαρτησία της Καμπότζης, το 1953.

Σημειωτέον, ότι ποτέ δεν συγχώρησαν οι Σισοβάτηδες ότι τους προσπέλασε ο Σιχανούκ στη διαδοχή το 1941. Γιαυτό, κατά καιρούς έκαναν διάφορα πραξικοπήματα και συνομωσίες εναντίον του. Έτσι, το καθαρά αμερικανόφιλο πραξικόπημα του 1970, τότε που ο Λον Νολ ανέτρεψε τον Σιχανούκ ενώ ο δεύτερος ήταν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, οργανώθηκε από έναν Σισοβάτη, τον Σιρί Ματάκ, ο οποίος είχε αναδειχθεί στον πιό πλούσιο επιχειρηματία της χώρας την εποχή εκείνη.

Τελικά, ο Σιρί Ματάκ εκτελέστηκε από τους Ερυθρούς Χμερ, όταν αυτοί κατέλαβαν την εξουσία το 1975, ο δε Λον Νολ πρόλαβε και το έσκασε. Κατέφυγε στη Χαβάη, όπου οι Αμερικανοί του έδωσεν 500.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του ως εθνοσωτήρα.

Γεράσιμος Φουρλάνος   (www.fourlanos.com)
http://www.nomika-epilekta.gr/strepsodikopanoyrgia/taksidiotika-epilekta/17-oi-sisobat-kai-oi-norontom-kampotzi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου