Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ομοψυχία στον καθορισμό της ΑΟΖ


Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι αναμφισβήτητο ότι από τη στιγμή που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν στην περιοχή μας, αυτόματα αποδεχόμασταν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τουρκικές αντιδράσεις και προκλήσεις. Και σε μια τέτοια περίπτωση εκείνο που η στοιχειώδης προνοητικότητα επιβάλλει είναι να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων θ' αποδυναμώσουμε τις όποιες τουρκικές απειλές.

Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι τα όσα σχετικά με τις υπό εξέλιξη έρευνες ανέφερε ο πρόεδρος Ολάντ είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Διότι δεν περιορίστηκε στη θεμιτή από πλευράς του εκδήλωση της επιθυμίας του να διαδραματίσουν γαλλικές εταιρείες ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων εντοπιστούν. Εθεσε το θέμα των ελληνικών πετρελαίων μέσα σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Και η άποψη αυτή ενισχύεται από τη διπλωματική πρωτοβουλία που ακολούθησε με την κατάθεση στον ΟΗΕ από τον υπουργό Εξωτερικών ρηματικής διακοίνωσης σχετικά με παραχώρηση από την Τουρκία δικαιωμάτων διεξαγωγής ερευνών σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αποκλείεται να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η κατάθεση της διακοίνωσης έγινε πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος των δηλώσεων του προέδρου Ολάντ.

Προφανέστατα υπήρξαν προετοιμασία και συντονισμός.

Βρισκόμαστε κατά συνέπεια στην αφετηρία μιας διαδρομής με στόχο τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ και τη διασφάλιση των σχετικών δικαιωμάτων μας. Σίγουρα δεν θα είναι σύντομη και άνετη η διαδρομή αυτή, αλλά, όπως προέκυψε κι από την τουρκική απάντηση, θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις που προφανέστατα μας ευνοούν.

Θα ξεκινήσει από τον ΟΗΕ και με δεδομένη τη στήριξη που έχουμε εξασφαλίσει.

Μόνο που, εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων ή όποιων άλλων, καλό θα είναι να υπάρχει και η συστράτευση όλων των πολιτικών κομμάτων στις όποιες εξελίξεις. Και αν όχι όλων, τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που έχει άδικο να αιτιάται την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση, μια και εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η αντίδραση αυτή καθαυτή αλλά η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει.

Αντίθετα είναι δικαιολογημένη η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει προσυνεννόηση ή έστω ενημέρωση πριν από τέτοιες πρωτοβουλίες αν οι κυβερνώντες θέλουν τη συμπόρευσή του. Αλλά κι αυτό, με τη σειρά του, προϋποθέτει διαθέσεις για συγκλίσεις που ο Τσίπρας και οι επιτελείς του δεν έχουν δείξει.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22790&subid=2&pubid=63787478

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου