Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κρίσιμες ώρες για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πρόβλημα με τις εγγυητικές


Προς ναυάγιο με ευρύτερες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος οδεύει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με αφορμή το κρίσιμο ζήτημα που είχε θέσει ο εκ των βασικών διεκδικητών η ρωσική Gazprom (ο έτερος βασικός διεκδικητής είναι η επίσης ρωσική Sintez), σχετικά με την εγγυητική επιστολή σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει εκ των υστέρων κωλύματα στον πλειοδότη. Το θέμα αυτό εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του πλειοδότη να πάρει πίσω την εγγυητική επιστολή του, σε περίπτωση που κάποιος «τρίτος» προς τον διαγωνισμό, (στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος γίνεται για την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.) επιβάλλει όρους οι οποίοι θα κριθούν ασύμφοροι από τον πλειοδότη, κάτι που είναι απόλυτα λογικό. 

Από την στιγμή που απορριφθεί η προσφορα της Gazprom  για λόγους που δεν έχουν σχέση με τος όρους του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ελληνικό δημόσιο, αλλά με έξωθεν παρέμβαση, ποιος ο λόγος να απωλέσει και την εγγυητική επιστολή;

Η Gazprom, απορρίπτει και την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ (100% ελεγχόμενου από την τρόικα), σύμφωνα με την οποία μειώνεται το ποσοστό της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής επί του προτεινόμενου τιμήματος. 

Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 20% και το Ταμείο προσανατολίζεται να ορίσει τώρα μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλό το νούμερο.

Ο ισχυρισμός των στελεχών του είναι πώς δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξάλειψη της εγγυητικής από τους όρους του διαγωνισμού, αλλά πρέπει να παραμείνει ο όρος πώς, εφόσον για κάποιον «ρυθμιστικό λόγο» δεν κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον πλειοδότη, η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Δηλαδή θα χάσει ο πλειοδότης (είτε η Sintez είτε η Gazprom) τον διαγωνισμό επειδή στις Βρυξέλλες δεν "γουστάρουν" τους Ρώσους και οι ρώσοι θα πληρώσουν κι από πάνω!

Διατυπώνεται βέβαια η παρατήρηση ότι το ύψος του ποσού που θα χάσει σε μια τέτοια περίπτωση η Gazprom, (για την οποία άλλωστε γίνεται η επανεξέταση του θέματος),  θα είναι χαμηλότερο από το αρχικό ποσό των 180 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω ποσό είχε προκύψει με βάση την ενδεικτική προσφορά των 900 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει η ρωσική εταιρεία στην αρχική φάση του διαγωνισμού. Τα 180 εκ. ευρώ ήταν το 20% των 900 εκ. ευρώ.

Και επειδή είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερες οι δεσμευτικές προσφορές από τις αρχικές και σε συνδυασμό με τον μονοψήφιο νούμερο στο ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζουν ότι η εγγυητική δεν θα είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ, "μόνο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ που βρέθηκε δύο φορές τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι το αίτημα να μην καταπίπτει η εγγυητική επιστολή σε περίπτωση που ο πλειοδότης, λόγω παρέμβασης τρίτου, βγει εκτός, δεν πρόκειται να αποσυρθεί από ρωσικής πλευράς και σε διαφορετική περίπτωση τουλάχιστον η Gazprom εξέρχεται το διαγωνισμού!

Όλα αυτά μετά από τρεις αναβολές στο άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών που έχουν μεταφερθεί τώρα για την ... Μ.Εβδομάδα (Μ.Δευτέρα 29 Απριλίου)

Ερώτημα σε όλα αυτά είναι ο ρόλος της Sintez, η οποία έχει καταθέσει μακράν την καλύτερη πρόταση (καλύτερη και από την Gazprom) αφού για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ προσφέρει αρχικά 1,9 δισ. περίπου (η προσφορά της Gazprom αφορά μόνο την ΔΕΠΑ).

Το ερώτημα δεν είναι αν η Sintez δεχθεί ή όχι το θέμα της εγγυητικής. Δεν θέτει καν θέμα εγγυητικής, αφού για την Sintez δεν μπορούν να υπάρξουν οι ενστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφου η ίδια δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου, άρα δεν τίθεται ζήτημα μονοπωλίου. 

Το ζήτημα είναι αν το Κρεμλίνο σε περίπτωση που η Gazprom αποχωρήσει δεχθεί να εξακολουθήσει η ιδιωτική Sintez να παραμείνει και δεν υπάρξουν έξωθεν πιέσεις για αποχώρησή της...

Και τότε, διαγωνισμός, τέλος (η δεύτερη προσφορά της αζερικής με αμερικανικό "καπέλο" SOCAR είναι στο ένα τρίτο της Gazprom), το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τινάζεται στον αέρα και η κυβέρνηση σύντομα θα πρέπει να βρει μερικά δισ. ευρώ πριν αρχίσει πάλι να κόβει μισθούς και συντάξεις ή να κατάσχει καταθέσεις...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου