Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ


Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την θλίψη του εξέφρασε σύσσωμος, ο πολιτικός κόσμος στην Βρετανία αλλά και ηγέτες άλλων χωρών, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων τον δυναμικό χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα γυναίκας που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Η Θάτσερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2010.
Η Θάτσερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2010.
«Με μεγάλη θλίψη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ γνωστοποιούν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε εν ειρήνη ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπός της οικογένειας, Λόρδος Τιμ Μπελ.

Σε μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που διέκοψε περιοδεία του στην Ευρώπη, τονίζει: «Είναι πραγματικά, μια ημέρα θλίψης για την χώρα μας. Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα».

Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας πως θα στείλει προσωπικό συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, χαρακτήρισε την Θάτσερ σπουδαία πολιτικό που θα μείνει στην ιστορία. Η Θάτσερ τον είχε αποκαλέσει κάποτε, ηγέτη με τον οποίο «η Δύση μπορεί να κάνει δουλειά». 

Πορτρέτο της Θάτσερ (1980).
Πορτρέτο της Θάτσερ (1980).

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε: «H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις καθοριστικές μορφές στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής πολιτικής. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός άφησε ένα μοναδικό και διαρκές αποτύπωμα στην χώρα την οποία υπηρέτησε. Μπορεί να δίχασε την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά όλοι σήμερα θα αναγνωρίσουν την δύναμη της προσωπικότητάς της και την ριζοσπαστικότητα των πολιτικών της». 

Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, έγραψε στο twitter : «άλλαξε για πάντα την χώρα μας και της χρωστάμε τόσα πολλά. Μια κληρονομικά που λίγοι θα μπορέσουν να φθάσουν ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Μάργκαρετ». 

Στιγμιότυπο από συνέντευξη τύπου στις 23 Ιουνίου του 1982.
Στιγμιότυπο από συνέντευξη τύπου στις 23 Ιουνίου του 1982.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε: «Η μνήμη της θα επιζήσει για μεγάλο διάστημα αφότου ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τα γκρίζα κουστούμια της σημερινής πολιτικής».
Η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, κυματίζει μεσίστια, ενώ όπως έγινε γνωστό, η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, αλλά με στρατιωτικές τιμές, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποτέφρωσης.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Θάτσερ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην κύστη.

Η υγεία της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα γυναίκας που αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, είχε καταστεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εύθραυστη.

Έπασχε από άνοια και ο θάνατος του σερ Ντένις Θάτσερ, του επί 50 έτη συζύγου της την είχε ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση.

Μετά από μια σειρά πιο ήπιων εγκεφαλικών επεισοδίων, αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή το 2002.
Ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η «σιδηρά κυρία» οδήγησε το κόμμα σε τρεις εκλογικές νίκες και διετέλεσε πρωθυπουργός για 11 συναπτά έτη, από το 1979 έως το 1990. 

«Κανένας άλλος πολιτικός που κατείχε μεταπολεμικά των πρωθυπουργικό θώκο δεν έγινε τόσο αντικείμενο θαυμασμού αλλά και στηλίτευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα σώμα πολιτικών ιδεών που να αποκαλείται 'μπλερισμός' (από τον Τόνι Μπλερ), αλλά ο ' θατσερισμός' παρέμεινε στην πολιτική φρασεολογία όταν η κάτοχος του ονόματος ήταν μια ηλικιωμένη, ασθενική, μοναχική χήρα» γράφει η Independent

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63809618

Φόρος τιμής από τους ανά τον κόσμο ηγέτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, εκτιμώντας ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν "πραγματική φίλη" των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη", ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, τιμώντας την δέσμευση της πρώην πρωθυπουργού στην αμερικανοβρετανική συμμαχία—γνωστή και ως "ειδική σχέση".

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξήρε τη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας".

"Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτις της εποχής μας", τονίζει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε και εκείνος φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της με τη Γαλλία ήταν "πάντα ειλικρινής και έντιμη".

"Καθ' όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας επίσης την "αποφασιστική της ώθηση" για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης.

Στη Μαδρίτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την "ακλόνητη δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και τη σθεναρή αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις" οι οποίες όπως "η Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του '80, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες δόσεις φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους".

Από το Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Θάτσερ "ήταν μια πραγματικά μεγάλη ηγέτις, μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών".

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική, δήλωσε για την Μάργκαρετ Θάτσερ: "Απέτυχε να αναγνωρίσει το ANC ως νόμιμο κόμμα για να κυβερνήσει (τη Νότια Αφρική), αλλά δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό λαό για το θέμα αυτό, όμως πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες από τότε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ANC Κιθ Χόζα, τόνισε όμως ότι ήταν "μια εξαιρετική ηγέτης".

http://www.imerisia.gr/

Margaret Thatcher's ''No No No''...


Η ''Σιδηρά Κυρία'' είχε τελικά δίκιο..


Πέρασαν κιόλας 23 χρόνια κι όμως η εκκωφαντική άρνηση της Θάτσερ ηχεί σαν εκπληρωμένη προφητεία στις μέρες μας... 

Θυμομαστε την μέρα που η Μάργκαρετ Θάτσερ εκφώνησε το διάσημο λόγο περί Ευρώπης στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου είχε πει το περίφημο «No, no, no». Εκείνες τις ημέρες η Ευρώπη ήταν «μεθυσμένη» από το όραμα του Ζακ Ντελόρ για ένα κοινό νόμισμα που θα καθιστούσε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών ακόμα πιο στενή και θα οδηγούσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα ένα βήμα πιο κοντά προς την ολοκλήρωση. H Θάτσερ μπορεί να φάνταζε τότε μόνη, ωστόσο εκπροσωπούσε συνολικά τον βρετανικό σκεπτικισμό έναντι της Ευρώπης. Δεν είναι ψέμα άλλωστε, πως τη Μεγάλη Βρετανία τη χωρίζει από την ηπειρωτική Ευρώπη κάτι πολύ πιο βαθύ από το Στενό της Μάγχης.

Οι Βρετανοί ως νησιωτικός, εμπορικός λαός ανέπτυξαν μια διακριτή παράδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία φυσικά τους συνοδεύει και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και όμως, η «Σιδηρά Κυρία», μπόρεσε να διακρίνει με την εξαιρετική της διαύγεια πως το ευρώ δεν θα μακροημερεύσει όχι για πολιτικούς μα κυρίως για οικονομικούς λόγους. 

Η αυτοβιογραφία της η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1993, έρχεται σήμερα σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς εκεί αναφέρει πως στο κοινό νόμισμα δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη όπως η Γερμανία, μαζί με τις αναιμικές οικονομίες των μικρών κρατών. Η Θάτσερ ήταν πεπεισμένη πως η Γερμανία θα έχει εμμονές με τον πληθωρισμό και πως το ευρώ θα αποδεικνυόταν θανάσιμο για τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Παρόλα αυτά με την απομάκρυνσή της από την Nτάουνινγκ Στριτ, φωνές σαν τη δική της σιώπησαν στη Βρετανία για πολλά χρόνια, κι όσο και αν σε εμάς φαίνεται περίεργο, από την εποχή του Τόνι Μπλερ και μετά είχε δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα άτυπο consensus μεταξύ κομμάτων, συνδικάτων και ΜΜΕ, το οποίο ήταν υπέρ της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο και θα νιώσετε την δύναμη της σκέψης της...


Margaret Thatcher's ''No No No''...


http://www.24news.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου