Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Μάχη της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941)




Έχουν περάσει 72 χρόνια από τότε που οι στρατηγοί του Χίτλερ θεώρησαν ότι η κατάληψη της Κρήτης θα ήταν ένας περίπατος των καλά εκπαιδευμένων αλεξιπτωτιστών του και μια γερή άσκηση για το επίλεκτο αυτό σώμα που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση κατάληψης της Ρωσίας. Όμως ο περίπατος αποδείχθηκε μοιραίος τόσο για τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές όσο και για την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, που εξαιτίας του αποδεκατισμού του εμπειροπόλεμων αλεξιπτωτιστών και της εμπλοκής των γερμανικών στρατευμάτων από τις 20 έως τις 31 Μαίου στην Κρήτη, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση στις 11 Ιουνίου του 1941 και διήρκησε μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον βαρύ ρωσικό χειμώνα. Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από σημαντικά αφιερώματα αρχίζοντας από αυτό εδώ το πρώτο αφιέρωμα μας.



Η Μάχη της Κρήτης  (20-31 Μαΐου 1941)
Έτσι είναι γνωστή η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941, στόχος των Γερμανών ήταν η Κρήτη. Την άμυνα του νησιού είχαν αναλάβει 11.500 Έλληνες στρατιώτες και 30.000 άντρες των βρετανικών δυνάμεων (Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί).
Το πρωί της 20ής Μαΐου άρχισε στην περιοχή των Χανίων ένας τρομερός δίωρος αεροπορικός βομβαρδισμός. Στόχος των Γερμανών ήταν το αεροδρόμιο Μάλεμε, τα Χανιά και η Σούδα. Μετά το βομβαρδισμό ρίχτηκαν στην περιοχή του Μάλεμε αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι όμως απέτυχαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν.
Την επόμενη το εγχείρημα επαναλήφθηκε με στόχο και πάλι το Μάλεμε. Αυτή τη φορά, έπειτα από σκληρό αγώνα, το αεροδρόμιο κυριεύτηκε. Ύστερα από αυτό ισχυρές γερμανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο νησί και άρχισε η κατάληψη των κυριότερων αεροδρομίων και άλλων στρατηγικών θέσεων. Η σύγκρουση συνεχίστηκε ως τις 27 Μαΐου, οπότε το πολεμικό συμβούλιο του Λονδίνου διέταξε τις βρετανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το νησί. Άρχισε τότε η συγκέντρωσε των συμμαχικών στρατευμάτων στα Σφακιά, απ' όπου βρετανικά πλοία ανέλαβαν τη μεταφορά τους στη Μέση Ανατολή.
Στη μάχη της Κρήτης οι κάτοικοι του νησιού έδειξαν απαράμιλλο θάρρος, πολεμώντας κοντά στον τακτικό ελληνικό και συμμαχικό στρατό. Οι απώλειες ήταν μεγάλες. Κυρίως όμως οι απώλειες των Γερμανών ήταν τρομακτικές σε άντρες, αεροπλάνα και πλοία. Η μεγάλη αυτή από αέρα επίθεση των Γερμανών και οι τόσες καταστροφές που υπέστησαν, τους έκαναν να μην επιχειρήσουν ξανά τέτοιου είδους επιχείρηση.

Μετά την εκκένωση της Κρήτης από τα συμμαχικά στρατεύματα, συνεχίστηκε η κατάληψη του νησιού που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 1941 με την παράδοση των δυνάμεων που είχαν κλειστεί στο νησί. Άρχισε τότε η γερμανική κατοχή και μια σειρά από ομαδικές εκτελέσεις κατοίκων, σε αντίποινα για την πραγματικά επική τους αντίσταση. Η κατοχή συνεχίστηκε ως τον Απρίλιο του 1944, οπότε ο στρατηγός Κράιπε, διοικητή Κρήτης, αιχμαλωτίστηκε από τους Κρητικούς άντρες και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Έπειτα από λίγους μήνες οι Γερμανοί εγκατέλειψαν οριστικά το νησί.
ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου