Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013 : ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στα ύψη οι σχολές Νομικής - Ψυχολογίας 
Ανοδική τάση στην Ιατρική


Στα ύψη αναμένεται να κινηθούν φέτος οι νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας, ανοδική τάση θα επικρατήσει στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, ενώ πτωτική αναμένεται να είναι η τάση στις οικονομικές σχολές. 
 
Στο «ημίχρονο» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις  31 Μαΐου και μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στα Μαθηματικά και τον σάλο στη Φυσική,  ο γενικός γραμματέας  της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, κάνει λόγο για ευνοημένους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. 
 
Περιμένοντας την εξέταση στα Αρχαία Ελληνικά που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο κ. Βαφειαδάκης εκτιμά ότι οι νομικές σχολές και οι αυτές της Ψυχολογίας θα κινηθούν πολύ ψηλά, καθώς πλέον δεν αποτελούν πόλο έλξης οι παιδαγωγικές σχολές που τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωναν έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. 
 
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ιατρικές σχολές, αν και επηρεάζονται από τα προβλήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, η Βιολογία, όπως εξηγεί ο  πρόεδρος της ΟΕΦΕ,  αναμένεται να σπρώξει σε ανοδική πορεία τις βάσεις. Αντίθετα οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα αναμένεται να έχουν πτωτική τάση, λόγω των Μαθηματικών. 
 
Ο κ. Βαφειαδάκης διαπιστώνει ανισότητες ανάμεσα στις Κατευθύνσεις, τονίζοντας επί παραδείγματι ότι όλες τις κοινές σχολές θα τις καταλάβουν υποψήφιοι από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, που γι’ αυτούς μέχρι σήμερα τουλάχιστον είναι εύκολο να γράψουν για 15, ενώ η αντίστοιχη βαθμολογία σε μια άλλη Κατεύθυνση δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. 
 
Ο κ. Βαφειαδάκης τονίζει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή από τους αρμοδίους στο γεγονός ότι εφέτος, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει δοθεί ο ίδιος βαθμός δυσκολίας σε όλα τα μαθήματα βαρύτητας, όπως μεταξύ Ιστορίας και Φυσικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες. Και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί αλλού να πέφτουν πολύ εύκολα  θέματα και σε άλλο μάθημα βαρύτητας πολύ δύσκολα». 
 
Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, δηλαδή της Έκθεσης, οι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα δεν είναι καθησυχαστικές, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο κ. Βαφειαδάκης. 
 
Η πρώτη εικόνα που έχουν οι βαθμολογητές είναι ότι οι φετινές επιδόσεις είναι ότι ενδέχεται να ισχύσει ο κανόνας που θέλει τους υποψηφίους να βγαίνουν χαμογελαστοί, αλλά στη συνέχεια να διαπιστώνεται ότι δεν έχουν γράψει καλά .  
 
Το προς εξέταση θέμα του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη δεν φαίνεται ότι δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους, παρόλο που το μάθημα της Έκθεσης θεωρείται αστάθμητος παράγοντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από δείγμα 2.000 γραπτών από βαθμολογικό κέντρο μεγάλης περιοχής καταδεικνύεται ότι οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο αναμενόταν.
 
 Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους καθηγητές κάνουν λόγο ότι τα  καλά γραπτά   προέρχονται  κυρίως  από τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο «πρωτεύουν» στο μάθημα της έκθεσης. η «εικόνα» πάντως διαφαίνεται καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή. 
 
 Σε ό,τι αφορά τη Νεοελληνική Λογοτεχνία τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους διαγωνιζόμενους, καθώς οι ερωτήσεις χαρακτηρίζονται απαιτητικές, δυσκολότερες από τις περσινές και έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.
 
 Σύμφωνα με τους καθηγητές το συγκεκριμένο ποίημα του Σολωμού  -με διαφορετικό απόσπασμα- είχε δοθεί και πάλι προς εξέταση την τελευταία πενταετία.
 
Πάντως και οι καθηγητές της ΟΕΦΕ υποστηρίζουν ότι το διαγώνισμα της λογοτεχνίας ήταν υψηλών απαιτήσεων και κάλυπτε συνολικά το περιεχόμενο του εξεταζόμενου μαθήματος.
 
Όπως αναφέρουν, απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές για την απάντηση των ερωτήσεων, οι οποίες ωστόσο, ήταν σαφής χωρίς δυσκολίες κατανόησης. 
 
Όσον αφορά στο παράλληλο κείμενο, ενώ με την πρώτη ματιά, λόγω του κοινού θέματος του ήχου, έδινε την εντύπωση ότι ήταν εύκολο, οι καθηγητές της ΟΕΦΕ λένε πως απαιτούσε από τους μαθητές προσεκτική προσέγγιση .Και σε αυτό το μάθημα πλεονέκτημα αναμένεται να  έχουν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. 
 
Η Φυσική Γενικής Παιδείας δε φαίνεται να δυσκόλεψε όσους υποψηφίους την επέλεξαν, καθώς η πρώτη εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα «μεταφέρουν» καλές βαθμολογίες. 
 
Οι βαθμολογίες στα γραπτά της Ιστορίας Γενικής Παιδείας αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπως και στη Βιολογία γενικής παιδείας. Σύμφωνα πάντως με τα περσινά  δεδομένα οι άριστοι στην Ιστορία δεν ξεπέρασαν το 10%. 
 
«Βατερλό» αναμένεται στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και τη Φυσική Κατεύθυνσης που βέβαια  και πέρυσι συγκέντρωσε ρεκόρ αρνητικών βαθμολογιών με το περίπου 85% των υποψηφίων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να βαθμολογούνται κάτω από τη βάση.
 
Αύριο οι υποψήφιοι εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά και τα δύο μαθήματα κατεύθυνσης. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου