Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΑΕΚ : 89 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Δάκρυσε  ο Δικέφαλος

του ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ · 


Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Η φωνή του Μίμη Παπαϊωάννου που τραγουδά τον ύμνο της ΑΕΚ ηχεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, την ώρα που 30.000 Ενωσίτες υποδέχονται την ομάδα της καρδιάς τους στο ματς της χρονιάς με τον Πανθρακικό. Τίποτα δεν μπορούσε να προδικάσει την τραγωδία που θα εξελισσόταν δύο ώρες μετά, το όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη...
Ήταν το 87', όταν ο αμυντικός της ΑΕΚ Μαυρουδής Μπουγαΐδης έστελνε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Την ίδια στιγμή, 89 χρόνια ιστορίας -που, τι ειρωνεία, γιορτάστηκαν την προηγούμενη μέρα- δάκρυσαν. Μερικές δεκάδες ανεγκέφαλων οπαδών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντάς τον πεδίο μαχών. Οι σκηνές που ακολούθησαν αποτελούν ντροπή για το δοκιμαζόμενο ελληνικό ποδόσφαιρο και κηλίδα για την ιστορία της ΑΕΚ. Παίκτες, προπονητές και διαιτητές έφυγαν τρέχοντας για τα αποδυτήρια, ενώ στις εξέδρες οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ξεσπούσαν σε λυγμούς, συνειδητοποιώντας ότι είχε έρθει το τέλος για την ιστορική ομάδα. Ο διαιτητής Τριτσώνης, παρά τα παρακάλια του Τραϊανού Δέλλα, διέκοψε τον αγώνα, η ΑΕΚ μηδενίστηκε, έχασε τρεις βαθμούς και με ψαλιδισμένα τα φτερά έπαιξε στο Περιστέρι όπου στις 21 Απριλίου γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας. Η ΑΕΚ έπεσε στη Β' Εθνική και το τοπίο του μέλλοντος της προβάλλει ομιχλώδες.
Βέβαια, την ευθύνη για την τραγωδία που Βιώνει η Ενωσίτικη οικογένεια δεν την έχουν αποκλειστικά οι λίγοι άφρονες οπαδοί που διέκοψαν τον αγώνα. Αυτοί έβαλαν απλώς την ταφόπλακα. Τον τάφο τον είχαν ανοίξει όλοι εκείνοι που επί χρόνια είχαν εισχωρήσει στο κιτρινόμαυρο σκάφος με σκοπό να το λεηλατήσουν και να το οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στον βυθό. Κάτι σαν τον Τιτανικό, που κι εκείνος είχε βυθιστεί στις 14 Απριλίου. Στην επέτειο του, 101 χρόνια μετά, βούλιαξε και η ΑΕΚ... Η περιπέτεια της ΑΕΚ, το βάρος της φανέλας την οποία κλήθηκαν να φορέσουν φέτος αμούστακα παιδιά που δεν είχαν χρήματα ούτε για να σιτιστούν επαρκώς και που βέβαια έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, όπως και οι προπονητές της (Βλάχος, Λίνεν, Δέλλας) έχει συγκινήσει τη φίλαθλη Ελλάδα που αδυνατεί να πιστέψει ότι θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα χωρίς την ΑΕΚ.



Α.Ε.Κ

Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως


89 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αθλητικό σωματείο πού ιδρύθηκε από μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών  φιλάθλων, οι όποιοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της είχαν οι αδελφοί Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς και ο Κώστας Δημόπουλος


Ήταν ένα εαρινό πρωινό της 13ης Απρίλη 1924 όταν στο μικρό μαγαζάκι αθλητικών ειδών "Λουξ" του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Οι πιο πάνω μαζί με τους Μίλτο Ιερεμιάδη, Τιμολέοντα Τάναρη, Μενέλαο Καροτσέρη, Παύλο Κεχαγιά και Κώστα Σπανούδη ίδρυσαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, αφού οι ρίζες του συλλόγου είναι συνυφασμένες με τη Βασιλεύουσα.
Παιδί της προσφυγιάς, δημιουργήθηκε από πληγωμένους ανθρώπους αλλά και ονειροπόλους και οραματιστές. Ανθρώπους που είδαν το βίος τους να χάνεται, να καίγεται στης Σμύρνης τη φωτιά κι όμως δεν λύγισαν. Μάζεψαν τα κομμάτια τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς κυνηγημένοι και ξεριζωμένοι κι έχτισαν ξανά το φτωχικό σπιτάκι τους που θα στέγαζε τα καινούργια τους όνειρα. Σπιτάκι φτιαγμένο με αίμα, πόνο, δάκρυα αλλά και περηφάνια. Έβαλαν στην καρδιά τους την ΑΕΚ, της έδωσαν φτερά, για να πετάξουν κι εκείνοι μαζί της σε όνειρα με κιτρινόμαυρες ανταύγειες.
 Ο Δικέφαλος κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αγκαλιάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού στοιχείου. Στις 29 Μαΐου 1924 εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (γεν. γραμματέας), Τιμολέων  Τάγαρης (ταμίας) , Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, και Αιμίλιος Ιωνάς (σύμβουλοι). 

Η ΑΕΚ σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη και από σωματείο Κωνσταντινουπολιτών εξελίχθηκε σύντομα με την είσοδο σ' αυτήν αθλητών και μελών από όλα τα μέρη της Ελλάδας σε σωματείο με πανελλαδική ακτινοβολία.
Σε λιγότερο από δύο μήνες από τότε, η ΑΕΚ κατέβηκε για πρώτη φορά στα γήπεδα. Στον πρώτο της φιλικό αγώνα που έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (νυν γήπεδο "Καραϊσκάκη") νίκησε την ομάδα επίλεκτων του Πειραιά με 3-2. Η πρώτη αυτή ιστορική ενδεκάδα απαρτιζόταν από τους Κίτσιο, Ιερεμιάδη, Ασδέρη, Κεχαγιά, Παρασκευά, Δημόπουλο, Καραγιαννίδη, Μπαλτά, Μήλα, Ηλιάδη και Γεωργιάδη.
Οι πρώτες προπονήσεις γίνονταν στον χώρο του Ολυμπίου Διός. Αργότερα, παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να της παραχωρηθεί η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου για 73 χρόνια (τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Νοεμβρίου 1930) η ομάδα έζησε τις μεγάλες της στιγμές, μέχρι την κατεδάφιση του γηπέδου από τον τότε πρόεδρο της Γιάννη Γρανίτσα τον Μάιο του 2003, μια επιπόλαιη ενέργεια που ακόμη και σήμερα εγείρει συζητήσεις και ερωτήματα. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Δικέφαλο αετό.
Η ΑΕΚ πήρε μέρος στα πρωταθλήματα Αθήνας 1924-25, 1925-26 και 1926-27 καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. Κατά την αγωνιστική περίοδο 1931-1932 καθιερώθηκε ό θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος και ή ΑΕΚ, ή οποία νίκησε στον τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης με 5-3, είναι και ή πρώτη ομάδα πού κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος.
Το 1939 έκανε νταμπλ και την επόμενη χρονιά ξαναπήρε το πρωτάθλημα, έχοντας στις τάξεις της τον "ξανθό αετό" Κλεάνθη Μαρόπουλο, τον Νεγρεπόντη, τον Τζανετή, τον Δελαβίνια, τον Μάγειρα, τον Σκλαβούνο.
Ο πόλεμος διέλυσε τη μεγάλη αυτή ομάδα, που μπορούσε να μεσουρανήσει και τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά την περίοδο της Κατοχής, το 1942, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ πράγμα-τοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές πορείες διαμαρτυρίας της εποχής, ενώ τον Ιούνιο του 1944 ο ποδοσφαιριστής της Σπύρος Κοντούλης σκοτώθηκε από γερμανικά πυρά, καθώς επιχείρησε να δραπετεύσει από φορτηγό που τον οδηγούσε μαζί με άλλους αιχμαλώτους στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση.
Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ήλθε για την ΑΕΚ το 1963 με προπονητή τον Ουγγρογερμανό Γένε Τσάκναντι και μέχρι το 1968 κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα. Την κιτρινόμαυρη φανέλα εκείνης της περιόδου φόρεσαν παίκτες όπως οι Νεστορίδης, Μ. Παπαϊωάννου, Σεραφείδης Σταματιάδης, Σοφιανίδης, Σκευοφύλακας, Καραφέσκος. 

Τη δεκαετία του 70, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ έγραψε μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της, με τρία πρωταθλήματα (1971,1978,1979), ένα κύπελλο και μια εντυπωσιακή πορεία στο Κύπελλο UEFA, έχοντας πρόεδρο από το 1974 τον Λουκά Μπάρλο. Με προπονητή τον Τσεχοολλανδό Φράντιτσεκ Φάντρονκ και παίκτες αξίας όπως ο Παπαϊωάννου, ο Μαύρος, ο Δέδες, ο Αρδίζογλου, ο Δομάζος (ντύθηκε και αυτός στα κιτρινόμαυρα για ενάμιση χρόνο), ο Νικολούδης, ο Χρηστίδης, ο Ραβούσης, ο Τάσος, ο Λάκης Νικολάου και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, παρουσίασε μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν περάσει ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Με την καθιέρωση του επαγγελματισμού ατό ελληνικό ποδόσφαιρο κατά την περίοδο 1979-1980 το τμήμα ποδοσφαίρου χωρίστηκε σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό. Η Α' ομάδα του συλλόγου έγινε επαγγελματική και το επαγγελματικό τμήμα του συλλόγου μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΠΑΕ ΑΕΚ (Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΚ).


Στη δεκαετία του '80 ήρθαν τα πέτρινα χρόνια για την ΑΕΚ, στη συλλογή της οποίας προστέθηκε μόλις ένα κύπελλο (1983).
Η αναγέννηση της ΑΕΚ ήρθε στη δύση της δεκαετίας, όταν ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η ομάδα έπαιξε σπάνιας ομορφιάς ποδόσφαιρο και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1989,1992,1993,1994), ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ. Την περίοδο αυτή, αστέρια της ήταν ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σαβέβσκι, ο Μπατίστα, ο Αλεξανδρής, ο Σαμπανάζοβιτς, ο Σαββίδης, ο Δημητριάδης, ο Κωστής, ο Τσιάρτας, ο Κασάπης, ο Ζήκος...
Η φυγή του Μπάγεβιτς το 1996 για τον Ολυμπιακό και οι πολλές διοικητικές αλλαγές, η είσοδος στις ταξεις της μετόχων-αμετόχων και δήθεν εξυγιαντών της ανέντιμων, καιροσκόπων, αλαζόνων και αδαών μίκρυναν το μέγεθος της ΑΕΚ με τις διακρίσεις της να περιορίζονται σε 4 Κύπελλα Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΕΚ άλλαξε μόνο την τελευταία δεκαετία 7 προέδρους! Η ομάδα που νίκησε τη Ρεάλ και τη Μίλαν και υποχρέωσε την Πόρτο στη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της (6-1), έφτασε στα όρια της πτώχευσης και σώθηκε με το περίφημο άρθρο 44. Λίγες ήταν έκτοτε οι καλές στιγμές της Έχασε και το πρωτάθλημα στα χαρτιά το 2008, όταν ηγέτης της ήταν ο μεγάλος Ριβάλντο, και παράλληλα την ευκαιρία να κερδίσει κάτι από τη χαμένη αίγλη της.
Το 2013 ήρθε το τέλος για να υπάρξει μια νέα αρχή. Ο δοκιμασμένος στα δύσκολα και λαβωμένος δικέφαλος αετός ευελπιστεί να βρει τη δύναμη να ανοίξει πάλι τα φτερά του καινά ξαναπετάξει στους ουρανούς της δόξας.  Διότι "η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν", όπως είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 
Οι τίτλοι της ΑΕΚ
11 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ

Οι πρωτιές της ΑΕΚ

* Η πρώτη ομάδα που πήρε το Κύπελλο Ελλάδας.
* Η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε νταμπλ
* Η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
* Η μοναδική ελληνική ομάδα που πήγε στους 4 του Κυπέλλου UEFA.
* Η μοναδική ελληνική ομάδα που έπαιξε στους 8 και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, UEFA).
* Η μοναδική ελληνική ομάδα που απέσπασε ισοπαλία (2-2) στο "Μπερναμπέου" από τη Ρεάλ.
* Η μοναδική ομάδα που αψήφησε τις εντολές του ΝΑΤΟ και έδωσε το 1999 στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν



Να αποδοθούν οι ευθύνες
Του Αντώνη Κατσαρού

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ αποκαλύπτουν πάντοτε το μέγεθος των προβλημάτων των ανώνυμων εταιριών. Τα συναισθήματα, ωστόσο, δεν μπορούν ποτέ να συγκριθούν με καμία φορολογική ενημερότητα, κανένα «υγιές» ΑΦΜ, ούτε κάποιον θετικό ή αρνητικό ισολογισμό. Ο οπαδός δεν αγαπάει την ομάδα του επειδή ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών έκρινε ότι η ΠΑΕ μπορεί να είναι βιώσιμη, ούτε απορρίπτει τα συναισθήματα του όταν πληροφορείται πως η οικονομική της διολίσθηση είναι αναπόφευκτη. Στις δύσκολες στιγμές η αγάπη ισχυροποιείται περισσότερο, όσα απαξιωτικά σχόλια κι αν βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια για τη διαχείριση του παρελθόντος των εκάστοτε διοικήσεων.
Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι το πιο μεγάλο που προέκυψε ποτέ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Καθώς οι «πελάτες» των γηπέδων, αυτοί που αγοράζουν εισιτήρια, που επισκέπτονται τις μπουτίκ και που είναι συνδρομητές της πλατφόρμας η οποία μεταδίδει τους αγώνες, πληρώνουν γιατί αγαπούν, κι αυτή τη φορά ο όγκος των οπαδών μιας προβληματικής ΠΑΕ είναι πολύ μεγάλος. Γι' αυτό και η ιστορία με την ΑΕΚ θα σημαδέψει συνολικά τη Λίγκα και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο κι αν οι υγιείς διοικήσεις των ομάδων, δικαιολογημένα από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν την όλη ιστορία με αδιαφορία, καθώς εκείνες φρόντισαν να είναι τα δικά τους «μαγαζιά» τακτοποιημένα, το πρωτάθλημα σταδιακά υποβαθμίζεται και η συνέπεια αυτής της απαξίωσης αφορά στο σύνολο τους όλες τις ομάδες. Αγωνιστικά και οικονομικά.
Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιστρέψουν οι καλές εποχές που έζησε ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος άνοιξε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» την καρδιά του, καθώς τα χρήματα έχουν τελειώσει! Για όλους. Και γι' αυτούς που έζησαν σαν βασιλιάδες τη χρυσή εποχή της μπάλας, υποστηριζόμενοι από την Πολιτεία και θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος πώς κατέστρεψαν την ομάδα της καρδιάς του.
 


ΠΗΓΕΣ:
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου