Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

"Φέρτε πίσω την Ευρώπη που μας κλέβετε!"


Μόνο με κραυγή απόγνωσης θα μπορούσε να συγκριθεί η επιστολή που μας απέστειλε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη».

Η επιστολή αναφέρεται στην 9η Μάη, που γιορτάζεται διεθνώς ως «Ημέρα της Ευρώπης» και στην ουσία συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στο κείμενο, οι Κρητικοί φίλοι του Λουξεμβούργου παρατηρούν ορθά ότι παρά το γεγονός ότι το όραμα της Ευρώπης ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και συμπεριλάμβανε τα ιδανικά του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, κατέληξε να αποτελεί την νομιμοποίηση της γερμανικής ηγεμονίας έναντι των υπόλοιπων λαών της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην επιστολή γίνεται ακόμα εκτενή αναφορά στην Κρήτη, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης, με αξιοθαύμαστη μάλιστα αντίσταση κατά του ναζισμού, ωστόσο αντί να υποστηριχθεί από τους «ανώτατους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έφτασε στο σημείο να απαξιωθεί.

Τρανή απόδειξη αποτελεί η αφαίρεση της έδρας του ΕΝΙSA από την Κρήτη, παρά το ότι αποτελούσε έναν από τους ελάχιστους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που έχουν έδρα στην νησιωτική Ευρώπη.

Η επιστολή του Συλλόγου καταλήγει στο ότι οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να καταγγείλουν την κατάρρευση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πλήθους ακόμα ιδανικών τα οποία αποτέλεσαν θεμελιώδεις λίθους κατά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο των "Φίλων του Λουξεμβούργου στην Κρήτη":


Ανήμερα του εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης», ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη» έρχεται να υπενθυμίσει τις θυσίες του Ελληνικού και του Κρητικού λαού, αλλά και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου για μια Ευρώπη της  Ελευθερίας, του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος, της αλληλεγγύης και της κοινής πορείας προς την πρόοδο και τη ειρήνη.

Το μήνυμα του Ρομπέρ Σουμάν στις 9 του Μάη του 1950, δικαίωσε τις θυσίες και εξέφρασε τις προσδοκίες όλων εκείνων που δεν ήθελαν πια άλλα αίματα, άλλους τραυματίες, άλλους νεκρούς, άλλες καταστροφές και εμφυλίους. Που είπαν το «ΠΟΤΕ ΠΙΑ» και το «ΝΑΙ» στην κοινή πορεία των λαών και των κρατών της Ευρώπης προς την πρόοδο και την ειρήνη στα πλαίσια της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος.

Η ευρωπαϊκή οικοδόμηση γι΄ αυτή την Ενωμένη Ευρώπη,  ξεκινούσε όχι μόνο με τη συγχώρεση της Γερμανίας και των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά και με τη στήριξη για την ανοικοδόμησή της. Στην πορεία της με βάση τις αρχές που έθεσαν οι Ιδρυτές και υλοποίησαν οι συνεχιστές, κατακτήθηκαν πολλά, προς όφελος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας και της ειρήνης των πολιτών και των κρατών της.

Αυτές οι κατακτήσεις μέσα από τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Δικαίου και Θεσμών δεν πρέπει ούτε να αγνοούνται, ούτε να απαξιώνονται. Αντίθετα πρέπει να προβάλλονται και να απαιτείται η συνέχιση των αγώνων και της προσπάθειας για τον εμπλουτισμό και την εδραίωσή τους.

Γι' αυτό το λόγο, κυρίως, αυτή την Ημέρα, την αφιερωμένη στην Ενωμένη Ευρώπη των 28, αλλά και κάθε μέρα, επιβάλλεται η επαγρύπνηση και η αντίσταση όλων, ενάντια σ' εκείνες τις δυνάμεις που ξεκίνησαν, κυρίως από την επανένωση της Γερμανίας, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με εκβιαστικούς και απολυταρχικούς ρυθμούς, να οδηγούν προς τα πίσω την ευρωπαϊκή οικοδόμηση προς όφελος όλων, για μια ευρωπαϊκή οικοδόμηση προς το συμφέρον της απόλυτης γερμανικής κυριαρχίας.

Θύμα της υπήρξε η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη, μια ευρωπαϊκή νησιωτική περιφέρεια με την ηρωική αντίσταση μάλιστα κατά του Ναζισμού, η οποία μάλιστα εορτάζεται σήμερα, την ίδια Ημέρα με εκείνη της Ευρώπης.

Η Κρήτη, μια ευρωπαϊκή νησιωτική περιφέρεια αντί να υποστηριχθεί, να υπερασπιστεί από τους ανώτατους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαξιώθηκε, απειλήθηκε, διασύρθηκε, για να της αφαιρεθεί η ουσιαστική έδρα του ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΝΙΣΑ. Ενός από τους απειροελάχιστους οργανισμούς που εδρεύουν στην ευρωπαϊκή νησιωτική Ευρώπη. Με πρωταγωνιστές εκπροσώπους φορέων και των Ανωτάτων Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης  γερμανικής καταγωγής, ή επιρροής.

Για ποια Ευρώπη λοιπόν των Πολιτών; Για ποια Ευρώπη της Αποκέντρωσης; Για ποια Ευρώπη της ισόρροπης ανάπτυξης; Για ποια Ευρώπη της Συνοχής, θα μας μιλήσουν σήμερα;
Ποιος θα μας μιλήσει σήμερα γι'αυτές τις πρωτοβουλίες και πρακτικές, τις αντιευρωπαϊκές αυτές ενέργειες, που ελπίζαμε και είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι ανήκαν στο επώδυνο παρελθόν και ότι ήταν χωρίς επιστροφή;

Ποιος θα μας μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση της λιτότητας, της απαξίωσης, της χειραγώγησης και του διασυρμού των πιο αδύναμων. Της συνεχούς κατάρρευσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλες της, τις εκφράσεις;

Οι σημερινοί εορτασμοί θα πρέπει να είναι για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι Ιδρυτές της, που είχαν πει το "ΠΟΤΕ ΠΙΑ". Θα πρέπει να είναι της καταγγελίας της επιστροφής και της νομιμοποίησης της Γερμανικής εθνικιστικής κυριαρχίας, νοοτροπίας και πρακτικών, που πλήρωσαν με αίμα, ζωές και καταστροφές οι Λαοί της Ευρώπης.
Οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε το «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΞΑΝΑ». Το ΟΧΙ στο ψέμμα δια της αποκρύψεως, της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης ή της μισής αλήθειας...Το «ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΤΕ»
Το ΝΑΙ στην Ευρώπη του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος, της κοινής πορείας προς την πρόοδο και την ειρήνη.
Συντάκτης: Νικόλας Αγγελίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου