Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αλισίβα ή σταχτόνερο

Στο εργαστήριο της μάνας Φύσης - Αλισίβα ή σταχτόνερο


Η αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη ή το σταχτόνερο καλύτερα. Το καλύτερο... απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος και ένα ισχυρό «όπλο» αντιμετώπισης πολλών προβληματικών καταστάσεων. Ας δούμε μερικές χρήσεις της:


α. Στην καθαριότητα:
Η αλισίβα καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα και όλα τα αγγεία μας γενικότερα να τρίζουν από καθαριότητα. Μπορεί να καθαρίσει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες.
Βράστε την στάχτη με νερό, και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!


β. Στη μαγειρική - ζαχαροπλαστική:
Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά, εμπεριέχει στην συνταγή ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει στα σκευάσματά μας, καθαρίζει και το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην Παρασκευή ψωμιού.  
γ. Στον κήπο:
Ρίξτε την αλισίβα στον κήπο σας. Κάνει το χώμα πιο αφράτο, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων  των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης με τη χρήση στάχτης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.
Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί, που δεν θα σας ενοχλεί.
Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του
κελαριού σας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
 

δ. Στην υγιεινή:
Κόλλησε το παιδί σας ψείρες στο σχολείο; Γέμισε ο σκύλος σας τσιμπούρια και ψύλλους; Στάχτη!  Το καλύτερο αντιπαρασιτικό!  Ίσως για μερικές ώρες το παιδί σας και ο σκύλος σας να φαντάζουν σαν γέροι, αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν.
Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε το τριχωτό της κεφαλής.
ε. Στη στοματική υγιεινή:
Κιτρίνισαν τα δόντια σας από τροφές ή τσιγάρο; Μην ανησυχείτε! Τρίψτε τα με στάχτη και θα ξαναγίνουν λευκά!
στ. Στην απολύμανση:
Το κρασί σας είναι θολό στο γιοματάρι;   Έχει το νερό της πηγής ζουζούνια και μικροοργανισμούς;  Γέμισε άλατα το πηγάδι σας και το νερό του; Περάστε τα μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγείτε με τη διαύγεια και την καθαρότητα που τους δίνει, χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.
ζ. Στην αντισκωρική προστασία:
Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα (όταν έρθει το καλοκαίρι) αλλά σας ανησυχεί ο
σκόρος; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα διατηρώντας μια απίστευτη γυαλάδα. Αν μάλιστα προσθέσετε και λίγη λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα θα ησυχάσετε για πολλά χρόνια. Ακόμα και αν την κασέλα την ανοίξει το εγγόνι σας μετά από πενήντα χρόνια, τα ρούχα θα είναι άθικτα.
η. Στους λεκέδες:
Λεκιαστήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Ο λεκές εξαφανίζεται, ως δια μαγείας!
θ. Στα χτυπήματα:
Χτυπήσατε; Ματώσατε; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και πλένετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.
ι. Ως μέσο αντιγήρανσης:
Θέλετε να καθυστερήσετε το γήρας; Στην περίπτωση αυτή να λούζετε τα μαλλιά σας με ξιδόνερο και να μπανιαρίζεστε με αλισίβα. Η αλισίβα σφίγγει το δέρμα και δεν χρειάζονται επεμβάσεις τύπου λίφτινγκ ή μπότοξ.


ια. Ως μέσο συντήρησης:
Είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα;
Σκάψτε έναν λάκκο, γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα.   Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλατε.
Θέλετε να διατηρήσετε την πυτιά που πήζετε τυρί; Βάλτε την μέσα σε ένα κέρατο, απογεμίστε το με στάχτη σφραγίστε με λάσπη και κρεμάστε το σε ένα δέντρο. Η πυτιά δεν θα χαλάσει ποτέ!
ιβ. Άλλες χρήσεις:
Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο, το έσβηναν μέσα σε ένα μίγμα από αίμα και στάχτη.  Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.


Η αλισίβα μπορεί να γίνει και σαπούνι αλλά η συνταγή περιττεύει, αφού κανείς σας δεν θα καθίσει να φτιάξει σαπούνι μιας και υπάρχουν τα έτοιμα «μοσχοσάπουνα», τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν.


Με την έναρξη, λοιπόν, της καινούργιας περιόδου θερμάνσεως αρχίστε να συγκεντρώνετε τις στάχτες από τα τζάκια, τις θερμάστρες καυσόξυλων ή από τους φούρνους σας κλπ, και για τους παραπάνω λόγους. Ποιος ξέρει, ίσως η αλισίβα κάπου σας φανεί χρήσιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου