Η οικονομική κρίση βλάπτει την καρδιά και συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς απειλούνται από τη συρρίκνωση των δαπανών. Νέα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι διαθέσιμα σε Έλληνες ασθενείς, καθώς οι διαρκώς μειούμενες δαπάνες για τη υγεία και η μεγάλη πλέον συμμετοχή των ασθενών σε αυτές, περιορίζουν σημαντικά την περαιτέρω εξάπλωση των νεώτερων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Από την άλλη παρατηρείται αύξηση έως και 20% των καρδιαγγειακών περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα παραπάνω ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 28ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα (9-11 Μαΐου 2013), με τη συμμετοχή κορυφαίων καρδιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφέρθηκε επίσης, στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία και πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η είσοδος των νέων αντιπηκτικών στα οξέα στεφανιαία επεισόδια, πιθανά θα περιορίσει τη χρήση της ασπιρίνης στο μέλλον, αφού ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που παρατηρείται με την χρήση των νέων αυτών φαρμάκων φαίνεται κατά κύριο λόγο να οφείλεται στην ταυτόχρονη χρήση της ασπιρίνης.

Στις βαριές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Όσοι ανήκουν σε χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα καθημερινό στρες και μεγαλύτερο επιπολασμό υπέρτασης» είπε, εκτιμώντας, ότι η «η υπέρταση μπορεί να λάβει σημαντικές διαστάσεις με την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1786684