Σάββατο 18 Μαΐου 2013

TIMEREPUBLIK.COM : Μια παγκόσμια τράπεζα όπου ο χρόνος είναι χρήμα!

Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι www.timerepublik.com


TIMEREPUBLIK
Μια παγκόσμια τράπεζα όπου ο χρόνος είναι χρήμα!
Μία νέα διαδικτυακή κοινότητα με ανθρώπους που ανταλλάσσουν χρόνο αλλά και ταλέντο έχει δημιουργηθεί τελευταία

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Τα μέλη της κοινότητας ανταλλάσσουν μεταξύ τους χρόνο και παράλληλα γνώσεις και δεξιότητες. Μονάδα ανταλλαγής είναι η ώρα:   κάποιος προσφέρει μία ώρα από τον χρόνο του, κερδίζοντας μία ώρα από τον χρόνο κάποιου άλλου
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ο κάθε εγγεγραμμένος διαθέτει ένα προσωπικό προφίλ το οποίο, όμως δεν συντάσσεται από τον ίδιον. Πέρα από την ιδιότητα τους και όλα όσα μπορούν να προσφέρουν, τα μέλη του Time Republik επαφίενται στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας νια τη θετική ή αρνητική αξιολόγηση τους
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Σχεδιαστές, καλλιτέχνες, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μπλόγκερ, συγγραφείς, φωτογράφοι, νταντάδες, νοσοκόμοι, μεταφραστές, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, ασφαλιστές, ηλεκτρολόγοι, συλλέκτες, πολιτικοί μηχανικοί, εκπαιδευτές οδήγησης, σομελιέ, είναι μερικοί από τους επαγγελματίες - μέλη του Time Republik
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Οι διαχειριστές του Time Republik φέρνουν τα μέλη της κοινότητας σε επαφή με μη κυβερνητικές οργανώσεις, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προσφέρουν περαιτέρω στην κοινότητα τους. Ως αντάλλαγμα λαμβάνουν βραβεία τα οποία αναρτούν στο προσωπικό τους προφίλ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των υπόλοιπων εγγεγραμμένων

 

Όλα ξεκίνησαν με μια μικρή αγγελία που αναρτήθηκε στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στην Μπελιντζόνα, τη διοικητική πρωτεύουσα του καντονιού Τιτσίνο στην Ελβετία. Η κυρία Λουίζα είχε μόλις αγοράσει μια καινούργια τηλεόραση, αλλά δεν ήξερε πώς να τη συντονίσει. Έκοψε μια σελίδα από την ατζέντα της, πάνω στην οποία έγραψε τι ακριβώς χρειαζόταν, και την ανήρτησε στον πίνακα ανακοινώσεων στο ισόγειο της πολυκατοικίας της. Την επόμενη ημέρα, ο Τζούλιο, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, διάβασε την αγγελία της κυρίας και πήγε στο διαμέρισμα της. Έπειτα από μία ώρα δουλειάς, η τηλεόραση είχε συντονιστεί. Για να ευχαριστήσει και παράλληλα να ανταμείψει τον γείτονα της για την προσφορά του, η κυρία Λουίζα ξόδεψε επίσης μία ώρα για να φτιάξει δύο πεντανόστιμες τάρτες φρούτων.
Επρόκειτο για μια ανταλλαγή; Για μια ευγενική χειρονομία; Για μια έκφραση αλληλεγγύης; Επρόκειτο και για τα τρία μαζί - και για μια ανταλλαγή, και για μια ευγενική χειρονομία, και για μια έκφραση αλληλεγγύης -, για μια πράξη που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αμιγώς ελβετικής κοινωνικής πρακτικής που αποκαλείται «τράπεζα χρόνου» - ο καθένας παρέχει κάποιες ώρες από τον χρόνο του στη διάθεση της κοινότητας του. Πρόκειται για ένα φαινόμενο παλιό, το οποίο χάρη στο Διαδίκτυο μετατράπηκε σε φαινόμενο παγκόσμιο. Η βάση για την ανάπτυξη της τράπεζας χρόνου σε μια διαδικτυακή κοινότητα όπου άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο ανταλλάσσουν χρόνο και ταλέντο, υπήρξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η ιδέα ανήκει στον Καρίμ Βαρίνι, έναν 40χρονο οικονομικό αναλυτή από το Λουγκάνο, ο οποίος παρακολουθώντας μια εκπομπή για την κυρία Λουίζα, σκέφτηκε να ιδρύσει το Time Republik ή αλλιώς τη Δημοκρατία του Χρόνου.
Ο Καρίμ Βαρίνι συζήτησε την ιδέα μ' έναν φίλο του γραφίστα και επαγγελματία μουσικό, επίσης από το Λουγκάνο, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα. Απευθύνθηκαν σε τρεις προγραμματιστές από την Πάντοβα για την κατασκευή ενός μαθηματικού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια παρουσίασαν στον εφευρέτη του περίφημου αλγορίθμου της Google Μάσιμο Μαρκιόρι. Έχοντας στο μυαλό του τη μικρή αγγελία της κυρίας Λουίζα, ο καθηγητής Πληροφορικής κατάφερε να μετατρέψει την τράπεζα χρόνου σε μια διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερα από 2.000 μέλη. Ξεκινώντας από ένα μικρό καντόνι της Ελβετίας και αφότου εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη, αυτό το παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής χρόνου διέσχισε τον Ατλαντικό και πλέον έχει αρχίσει να κατακτά και τους πολίτες των ΗΠΑ.
Ο Τζον Τζούλιαν, «εμψυχωτής -προσωπικός γυμναστής» που ζει στη Νέα Υόρκη, ορίζει το Time Republik ως «έναν τόπο όπου οι άνθρωποι συνεργάζονται για να αποκτήσουν πράγματα που χρειάζονται και αυτό είναι κάτι που ταιριάζει με το πνεύμα της Νέας Υόρκης». Η Αννα Αλντερστάιν, νεαρή δικηγόρος, χρειαζόταν έναν μπλόγκερ ο οποίος θα τη βοηθούσε στην προσπάθεια της να συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη της σχολικής εκπαίδευσης στο νησί Μφανγκάνο της Κένυας. Ένας φίλος της από το Σαν Φρανσίσκο της πρότεινε να δοκιμάσει το Time Republik «γιατί καταρρίπτει τους φραγμούς μεταξύ των ανθρώπων και αποτελεί ένα τρόπο δεσίματος με τους άλλους».
ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ. Μιλώντας στη «Ρεπούμπλικα» ο Βαρίνι εξήγησε πως μαζί με τους συνεργάτες του εντόπισαν 250 «ταλέντα», τα οποία χώρισαν σε 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκατοντάδες επαγγελματίες όλων των ειδών - σωματοφυλακές, κοινωνιολόγοι και οργανωτές δεξιώσεων γάμου, γλυπτές, μουσικοί, υδραυλικοί, δάσκαλοι γιόγκα, ψυχολόγοι, μουσικοί και πολλοί άλλοι. Η μονάδα ανταλλαγής είναι η ώρα. Προσφέροντας τις γνώσεις του, ο κάθε εγγεγραμμένος συγκεντρώνει ώρες τις οποίες στη συνέχεια μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να αξιοποιήσει τις γνώσεις και δεξιότητες κάποιου εκ των υπόλοιπων εγγεγραμμένων στη Δημοκρατία του Χρόνου.
Από Ελλάδα και Ισπανία τα περισσότερα μέλη
«Πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ταλέντο και πολύ συχνά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην επίσημη ιδιότητα του». Ο Καρίμ Βαρίνι θεωρεί ότι το Time Republik προσφέρει στον καθένα τη δυνατότητα να εκφράσει το δικό του κρυφό ταλέντο μέσω της προσφοράς του στους άλλους. Δεν πρόκειται όμως για μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι απλώς ανταλλάσσουν απόψεις για τις ασχολίες τους ή επιδεικνύουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους, μόνο και μόνο για να περάσουν τον χρόνο τους. Στόχος του Βαρίνι και των συνεργατών του είναι να δημιουργήσουν μία «ψηφιακή δήμοκρατία της αξιοκρατίας» και να μετατρέψουν το Time Republik σε παγκόσμιο μέσο αυτού του ιδιαίτερου τρόπου κοινωνικής δικτύωσης. Το εγχείρημα του ελβετού οικονομολόγου αποτελεί μία από τις πάμπολλες εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι και κάτι παραπάνω. Είναι σημάδι των καιρών της κρίσης - οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, συνδέονται και αυτό οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τη γενικευμένη ανέχεια. Οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους εγγεγραμμένους στο Time Republik, τόνισε ο Βαρίνι, κατάγονται από την Ελλάδα και την Ισπανία.

Από "TA NEA"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου