Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γιατί η ΔΗΜΑΡ "παίζει" με τη σταθερότητα

 

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Όταν σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι, κάποιοι έδιναν στη ΔΗΜΑΡ χρόνο ως το Σεπτέμβριο. Θεωρούσαν ορόσημο τα εργασιακά του τρίτου Μνημονίου. Αλλά είχαν δίκιο ως προς το ένα σκέλος. Ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψήφιζε τα μέτρα –στηρίζοντας, όμως, το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση «για το καλό της χώρας». Η κυβέρνηση τότε βγήκε τραυματισμένη, αλλά συνέχισε την πορεία της.

Επόμενο ορόσημο θεωρήθηκε ο νόμος για την ιθαγένεια –ο οποίος βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, αλλά λόγω της αντίδρασης και του ΠΑΣΟΚ, δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Έτσι, η ΔΗΜΑΡ βγήκε αυτομάτως από τη δύσκολη θέση, αφού κορυφαία στελέχη της δήλωναν ευθαρσώς ότι «θα πέσει η κυβέρνηση αν έλθει ο νόμος».

Όμως, η χθεσινή «απαγκίστρωση» της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση (σ.σ.: αυτόν τον όρο χρησιμοποιούσε προεκλογικά ο Φ. Κουβέλης για την απαλλαγή από το Μνημόνιο) δεν ήταν «τρίτη και φαρμακερή». Προηγήθηκαν αρκετά περιστατικά που καταδεικνύουν μια επαμφοτερίζουσα στάση του κ. Κουβέλη και μια επικίνδυνη ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην κυβερνητική σταθερότητα και υπευθυνότητα από τη μία και στην αριστερή επιπολαιότητα από την άλλη.

Βαρίδι για την κυβέρνηση

Το σχοινί έσπασε, λοιπόν, χθες και η ΕΡΤ ήταν αφορμή και όχι αιτία. Διότι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η ΔΗΜΑΡ και οι «άνθρωποί» της κατέληξαν βαρίδι για την ίδια την κυβέρνηση:

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης επιρρίπτει για μακρό χρονικό διάστημα τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους συναδέλφους του –όταν ο ίδιος υπέγραψε μόλις προχθές τις πρώτες μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης παρουσίασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει πάρει την έγκριση του Μαξίμου. Και η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη απαξίωσε από την πρώτη στιγμή την επικοινωνία με τους πολιτικούς της προϊσταμένους και βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών για διαπλοκή με ιατρικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παλινδρομήσεις της ΔΗΜΑΡ υπήρξαν και σε άλλα ζητήματα, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι αποκρατικοποιήσεις και παρά το γεγονός ότι σε θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού ορίστηκαν στελέχη της. Αλλά εκείνο που εξοργίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ επιλέγει σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή είτε να απέχει είτε να δηλώνει «παρών» και ταυτόχρονα να διακηρύττει ότι στηρίζει την κυβέρνηση – εκθέτοντας τελικά μόνον τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που λένε «ναι σε όλα»!

Κοινή γραμμή; Ποια κοινή γραμμή;

Όλα αυτά, μέχρι χθες. Η «κοινή γραμμή» με το ΠΑΣΟΚ και η ταύτιση απόψεων Κουβέλη-Βενιζέλου για την ΕΡΤ εξαφανίστηκαν στη σύσκεψη κορυφής, επειδή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να ικανοποιήσει τις φωνές στο κόμμα του να πάει κόντρα στο ρεύμα, ενθυμούμενος τον... αριστερό του εαυτό. «Αδειάζοντας» έτσι τον κ. Βενιζέλο, αλλά κυρίως απειλώντας τη συνοχή της κυβέρνησης και το μέλλον της χώρας.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, το πυκνό πολιτικό παρασκήνιο έκανε λόγο για ανακοίνωση από τον κ. Κουβέλη (στην πρωινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ) του σεναρίου στήριξης της κυβέρνησης με ψήφο ανοχής. Κάτι που θα συνιστά άλλη μια παλινδρόμηση, στην απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει τους βουλευτές του που είναι στα... κάγκελα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γρ.Ψαριανός: «Άλλα έλεγες το μεσημέρι και άλλα έκανες το βράδυ», φέρεται να είπε στον κ. Κουβέλη.

Ούτως ή άλλως, σχολιάζοντας τα σενάρια περί ψήφου ανοχής, το Μαξίμου λέει δηκτικά ότι «δεν ασχολείται πια με τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της» και αποθεώνει τον κ. Βενιζέλο για την «υπεύθυνη στάση» του.

Κάπως έτσι, η «κυβερνώσα Αριστερά» του κ. Κουβέλη έκλεισε άδοξα τον κύκλο της...

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου