Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Βρέθηκε το ημερολόγιο του φίλου και συμβούλου του Χίτλερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ

Το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα οπτική και στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ...


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε 400 σελίδες από το ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ήταν φίλος του Χίτλερ, σύμβουλός του επί εξωτερικών θεμάτων και εκδότης της ναζιστικής εφημερίδας. Το ημερολόγιο παρέμενε χαμένο επί σειρά ετών.

Ο Ρόζενμπεργκ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1946 εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Μία αρχική αξιολόγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα οπτική και στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ και με άλλους ναζιστές ηγέτες—περιλαμβανομένων του Χάινριχ Χίμλερ και του Χέρμαν Γκέρινγκ.

Περιέχει επίσης λεπτομέρειες για τη γερμανική κατοχή τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τα σχέδια να προχωρήσουν μαζικές δολοφονίες Εβραίων και ανατολικο- ευρωπαίων.

«Τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για την μελέτη της ναζιστικής εποχής, περιλαμβανομένης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος» σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.


«Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ. Το ημερολόγιο θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ιστορικούς που θα συμπληρώσει, και εν μέρει θα αντικρούσει, ήδη γνωστές πληροφορίες» .

Το ημερολόγιο, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης—ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941, αλλά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη, σύμφωνα με μία προκαταρκτική εξέταση.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέλαγουερ, που θα δώσουν από κοινού αξιωματούχοι του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Υπηρεσίας Επιβολής Νομοθεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Το ημερολόγιο περιέχει μία συλλογή των σκέψεων του Ρόζενμπεργκ από την άνοιξη του 1936 μέχρι τον χειμώνα του 1944, σύμφωνα με την εκτίμηση του μουσείου.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, το οποίο κρατούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο οι εισαγγελείς της Νυρεμβέργης, εξαφανίστηκε.

Ένας από αυτούς, ο Ρόμπερτ Κέμπνερ, θεωρείτο ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές ότι πέρασε λαθραία το ημερολόγιο στις ΗΠΑ.


Ο Κέμπνερ αναφέρει ορισμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ στα απομνημονεύματά του, ενώ το 1956 ένας Γερμανός ιστορικός δημοσίευσε αποσπάσματά του από το 1939 και του 1940, αλλά ολόκληρο το ημερολόγιο ποτέ δεν βρέθηκε.

Όταν πέθανε ο Κέμπνερ το 1993, σε ηλικία 93 ετών, ξεκίνησε μία σειρά από δικαστικές διαμάχες για τα έγγραφά του κυρίως ανάμεσα στα παιδιά του, την πρώην γραμματέα του και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η οποία κράτησε περίπου μια δεκαετία.

Τα παιδιά του συμφώνησαν να τα παραδώσουν στο Μουσείο, αλλά όταν οι αρμόδιες αρχές μετέβησαν στο σπίτι του για να τα παραλάβουν, το 1999, ανακάλυψαν ότι χιλιάδες σελίδες έλειπαν.

Μετά το 1999, το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων σελίδων.

Το Μουσείο εντόπισε, πάντως, περισσότερα από 150.000 έγγραφα που είχε στην κατοχή της η πρώην γραμματέας του Κέμπνερ, η οποία τότε ζούσε στο σπίτι ενός ακαδημαϊκού ονόματι Χέρμπερτ Ρίτσαρντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εξακολουθούσε να αγνοείται. Στις αρχές του χρόνου, το Μουσείο σε συνεργασία με έναν πράκτορα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας επιχείρησαν να εντοπίσουν τις σελίδες που έλειπαν. Τελικά, το ημερολόγιο βρέθηκε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον, ο οποίος πλέον κατοικεί κοντά στο Μπάφαλο.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=60866&category_id=541

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου