Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ : ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ
 ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ 
 ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΜΟΡΣΙ


Τις ημέρες κρίσης κατά την περίοδο της πτώσης του Χόσνι Μουμπάρακ φαίνεται ότι ξαναζεί η Αίγυπτος, έπειτα από την εκπνοή του τελεσίγραφου των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν, όπως τον περιέγραψε, ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, δήλωσε ο Αλ-Σίσι και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος.

Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σίσι με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.

Τα όσα συνέβησαν είναι μια επανεκκίνηση της επανάστασης του 2011, είπε ο Ελ Μπαραντέι για να προσθέσει ότι ο οδικός χάρτης πληροί τα αιτήματα για πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.
         από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Με την προσπάθεια υπό τον στρατό συντάχτηκε και το κόμμα Νουρ, το δεύτερο μεγαλύτερο εξηγώντας ότι το έκανε σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με τεράστιο ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

Πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ λίγο πριν, ο στρατός είχε καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, με την παρουσία του να είναι έντονη σε διάφορα σημεία του Καΐρου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν απαγορεύσει στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην τελευταία του ανακοίνωση ο πρόεδρος Μόρσι έκανε σαφές ότι δεν παραιτείται και κάλεσε στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα, χωρίς να εμφανίζεται διατεθειμένος για οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Στο μεταξύ με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε να συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία.

http://www.elzoni.gr/html/ent/950/ent.35950.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου