Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Στο όριο η κυβερνητική πλειοψηφία


Της Μαρίνας Μάνη

Καζάνια που βράζουν θυμίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους (κυβερνητικούς) βουλευτές τους να ψηφίζουν μεν μη αρεστά νομοσχέδια υπό τον φόβο της πρόωρης κάλπης και μετά, για εκτόνωση, να επιτίθενται όλοι σε όλους. 

Εκ του ασφαλούς μάλιστα, δεδομένου ότι η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιτρέπει στους αρχηγούς των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε διαγραφές... Κατά γενική ...συγκυβερνητική ομολογία, εάν οι αριθμοί το επέτρεπαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη θα είχε δει την πόρτα της «πράσινης» εξόδου μετά την κατηγορία που εκτόξευσε χθες εναντίον του Αντώνη Σαμαρά ότι «ξεπουλά την Ελλάδα». 

Σε μία τέτοια περίπτωση όμως η πλειοψηφία θα έπεφτε στους 154 βουλευτές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ήδη επίφοβοι αφού δεν υπερψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο (Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Κυριαζίδης από τη ΝΔ) και το πολυνομοσχέδιο (Πάρις Κουκουλόπουλος και Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ).

Ετσι, σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, μετά από επικοινωνία στελεχών των δύο πλευρών, επικράτησαν ψυχραιμες σκέψεις και βοηθούσης της ίδιας της κ. Τζάκρη (που ανασκεύασε μερικώς...) αποφεύχθηκε η διαγραφή της – και η αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Κουκουλόπουλος επιπλέον ξαναχτύπησε χθες, στη συζήτηση για την αυθαίρετη δόμηση στη Βουλή: επέκρινε την υπουργική (ΥΠΟΙΚ) τροπολογία για τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα αναδιαρθρώνεται ο δημόσιος τομέας (σ.σ. μίλησε για κινητικότητα «που θυμίζει ραντεβού στα τυφλά» και για «ξεκούραστους τεχνοκράτες»...), ενώ επιτέθηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για την πρόσφατη προειδοποίησή του ότι καταψήφιση νομοσχεδίου θα οδηγήσει αμέσως σε εκλογές: «Λεονταρισμοί από πρόσωπα που ο θεσμικός τους ρόλος θα έπρεπε να τους θέσει σε αυτοπεριορισμό δεν περνούν», είπε – χωρίς να κατονομάσει τον κ. Μπαλτάκο. 

Το κυριότερο; Ο κ. Κουκουλόπουλος προειδοποίησε ευθέως το κυβερνητικό επιτελείο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επιβεβαιώνοντας έτσι όλες τις εκτιμήσεις ότι αυτό το θέμα θα προκαλέσει μεγάλη κρίση στην κυβέρνηση με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Κόπωση και... «σαχλαμάρες»

Την ίδια στιγμή, οι «γαλάζιοι» ξιφούλκησαν εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα επειδή στη συνέντευξή του στο Reuters μίλησε για «κόπωση των βουλευτών» να ψηφίζουν χωρίς να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ και ανέδειξε τον κίνδυνο πολιτικού «ατυχήματος». 

«Δεν είμαστε κουρασμένοι, ενημέρωση ζητάμε και σεβασμό από τους υπουργούς» είπε ο Γιώργος Βλάχος, με τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Θανάση Μπούρα ...να διαψεύδει τα περί κόπωσης και την (κοινοβουλευτική εκπρόσωπο) Σοφία Βούλτεψη να προσθέτει δεικτικά «μια χαρά είμαστε οι βουλευτές, κουραζόμαστε μόνο όταν γίνονται σαχλαμάρες»...

Οι περισσότερες ενστάσεις... περί κόπωσης ακούσθηκαν χθες κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Για να μην τον βρουν μάλιστα τα βουλευτικά πυρά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φρόντισε να τους εφοδιάσει νωρίτερα με τρία  non papers επί των οποίων έγινε και η εσωκομματική συζήτηση.

40 ημέρες "τροχάδην" για την κυβέρνηση



Πηγή:www.capital.gr


 Της Δήμητρας Καδδά

Οι δύο πλευρές  των δανειστών, η Κομισιόν και το ΔΝΤ επιστρέφουν το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα έχοντας διαφορετικές ατζέντες για το χρέος, το χρηματοδοτικό κενό και την ύφεση, αλλά και μία κοινή θέση:  την «σκληρή» αξιολόγηση σε έσοδα, αποκρατικοποιήσεις, διαθεσιμότητα και δαπάνες. Επίσης, θέλουν και να  ανοίξουν το ζήτημα «νέα μέτρα» από φέτος έως και το 2017.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αντιμέτωπη με δεκάδες «καθυστερήσεις» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στον έλεγχο δαπανών αλλά και σε δεκάδες κρίσιμα διαρθρωτικά πεδία μειώνει τις πιθανότητες να καλύψει την δημοσιονομική «τρύπα» ενώ έτσι περιορίζει και την διαπραγματευτική της δύναμη.

«Τις επόμενες 40 ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη με τον χρόνο αλλά και με τον κακό  της εαυτό. Αυτό το φθινόπωρο θα είναι το πιο δύσκολο» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με μεγάλη πείρα στο μνημόνιο. «Οι καθυστερήσεις πληθαίνουν, και αν δεν τρέξουν τα υπουργεία τότε και πάλι θα περιμένουμε να έρθουν οι δανειστές για να κλείσουμε όπως - όπως τα μέτωπα, προφανώς όχι με τον καλύτερο τρόπο και σίγουρα όχι χωρίς απώλειες» προσθέτει.

Όπως εξηγούν άλλες πηγές, με τις εκθέσεις για την εφαρμογή του μνημονίου που δημοσίευσαν με διαφορά δύο ημερών οι δύο «πλευρές» της τρόικας, η ΕΕ  και το ΔΝΤ, έδειξαν ότι διαφωνούν μεν στο καίριο ζήτημα του χρέους, αλλά ότι συναινούν σε χαμηλότερη «ανοχή» για την νέα κυβέρνηση.

Πίσω από τα εύσημα για την μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή -με σαφείς αναφορές για το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία-  οι εκθέσεις και των δύο πλευρών των δανειστών  εκφράζουν τις ίδιες ενστάσεις για τις κυβερνητικές καθυστερήσεις. Μάλιστα το ΔΝΤ προχώρησε στην έκθεσή του ένα βήμα πιο πέρα, προαναγγέλλοντας την «ατζέντα» του Σεπτεμβρίου.

Στις εκθέσεις των δανειστών:

* Γίνεται σαφές ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα έρθουν νέα μέτρα, κοινωνικά επώδυνα. Μάλιστα από το ΔΝΤ επισημαίνεται ότι αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις που σήμερα παρατηρούνται, κάποια από τα μέτρα θα είχαν αποφευχθεί. Ο λόγος όχι μόνο για παρεμβάσεις που προκαλούν νέο πλήγμα στην κοινωνία (π.χ. διαθεσιμότητα - απολύσεις) αλλά και για δεκάδες τομές στο κράτος και στις αγορές  για την μείωση της   γραφειοκρατίας, την εισπραξιμότητα των φόρων, τον έλεγχο των δαπανών και την διαφάνεια που δεν... έρχονται.

* Ανοίγει -ξανά- όλο το πακέτο μέτρων 2013-2017. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ υπολογίζει «κενό» 4,3 δισ. ευρώ την 3ετία 2015-2017, η ΕΕ 4 δισ. ευρώ (2015-2016), με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς το «κενό» να «κλείσει» επιδεικνύοντας στοιχεία που θα δείχνουν μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα  υπολογίζει ξανά όχι μόνο τα μέτρα του... μέλλοντος αλλά και τις παρεμβάσεις για φέτος και το 2014 καθώς δεν έχει πεισθεί ότι φτάνουν, ειδικά στο πεδίο των φορολογικών εσόδων.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι «αυτή τη φορά δεν θα πρέπει απλά να κλειδώσει ένα "πινακάκι" όπως έγινε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις αλλά και να συμφωνηθεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2017 με δεσμευτικούς στόχους ετησίως και ανά τομέα». Το σχέδιο έχει αναβληθεί πολλάκις (από την Άνοιξη του 2013 πήγε στον Αύγουστο και τώρα στον Σεπτέμβριο) αλλά πια αναβολές δεν χωράνε...

* Ανοίγει θέμα επαναϋπολογισμού της ύφεσης (ειδικά από το ΔΝΤ το οποίο εδώ και πολύ καιρό θέτει θέμα υψηλότερης επίπτωσης). Αν αυτό γίνει, τότε επιβαρύνεται και το χρέος αλλά και το έλλειμμα, δηλαδή η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.

* Τίθεται επί τάπητος το ζήτημα αποκρατικοποιήσεις με παρεμβάσεις στην δομή του ΤΑΙΠΕΔ και στον τρόπο διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων.

* Και, τέλος, θα τεθεί το ζήτημα "χρέος" με τις γνωστές διαφωνίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις αρχικά για την διασφάλιση του 12μηνου χρηματοδότησης (σημ. καταστατικός όρος για να διαθέσει το δάνειο) και εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση για τη μείωση του χρέους -στο μέλλον- έως 4% του ΑΕΠ. Σε αριθμούς το χρηματοδοτικό «κενό» κατά το ΔΝΤ είναι 10,9 δισ. ευρώ  και κατά την Επιτροπή μόνο 3,8 δισ. ευρώ (την διετία 2014-2015)...

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου