Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πως να προστατέψετε τους φοίνικές σας από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών

Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών

Ιστορικό 
Οι φοίνικες είναι δέντρα με υψηλή περιβαλλοντική, αισθητική, οικονομική και πολιτιστική σημασία στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Τους απαντά κανείς σε πόλεις και ιδιωτικούς κήπους και το κοινό ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διαφύλαξή τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας ένας νέος σοβαρότατος εντομολογικός εχθρός που απειλεί τους φοίνικες με εξαφάνιση, τουλάχιστον ορισμένα είδη.
Το έντομο αυτό είναι ο Ρυγχοφόρος ή Κόκκινο Ρυγχωτό Σκαθάρι των Φοινικοειδών (ΚΡΣ). Ο Ρυγχοφόρος των Φοινικοειδών Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (Coleoptera: Curculionidae) είναι έντομο των τροπικών χωρών της Ν.Α Ασίας.
Μορφολογία – Βιολογία
Το έντομο έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης (αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο). 
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 3-4 μήνες. Όλα τα στάδια αναπτύσσονται μέσα στο κορμό του φοίνικα. Το θηλυκό γεννά σε σχισμές ή /και καινούργιες πληγές έως και 300 αυγά και οι προνύμφες τρέφονται με τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες του φοίνικα. Στη συνέχεια το έντομο νυμφώνεται σε βομβύκιο απ’ όπου εξέρχεται το ακμαίο.
Το μέγιστο των πτήσεων παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο, παρόλα αυτά το έντομο δραστηριοποιείται και τους υπόλοιπους μήνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί.
Συμπτώματα - Ζημιές
Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες. Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στο στέλεχος, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν. Αρχικά παρατηρούνται φαγώματα στα φύλλα ή σπασμένα φύλλα που κρέμονται εκτός θέσεως.
Μπορεί να σημειωθεί ανώμαλη ανάπτυξη του φοίνικα και να εντοπίσουμε στοές στους μίσχους των φύλλων και έκκριση ενός υγρού (κόμεος) με δυσάρεστη οσμή.
Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής παρατηρείται καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και κάμψη των φύλλων που δίνει στο φυτό την χαρακτηριστική εικόνα της ανοιχτής ομπρέλας.
Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του στελέχους, με συνέπεια τη ξήρανση του φυτού. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής όπου η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Μέτρα αντιμετώπισης
Α. Στο αρχικό στάδιο προσβολής, μπορεί να εφαρμοστεί μηχανική εξυγίανση – δενδροχειρουργική, κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων μέχρι του σημείου του κορυφαίου μεριστώματος και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτουγεϊονομικού ελεγκτή ( Φ.Ε).
Β. Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής, επιβάλλεται η κοπή απομάκρυνση και ταφή των προσβεβλημένων φυτών σε βάθος τουλάχιστον τριών μέτρων σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, σύμφωνα με φυτοϋγειονομικά αποδεκτές διαδικασίες, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο υπό την επίβλεψη γεωπόνου-φυτοϋγειονομικού ελεγκτή. Σημειώνουμε ότι, οι φοίνικες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας στο εσωτερικό τους σε νερό, δεν καίγονται και γι’ αυτό η πρακτική της καύσης πρέπει να αποφεύγεται.
Γ. Ο δήμος εφιστά την προσοχή όλων των κατόχων φοινικοειδών και τους καλεί να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα δέντρα τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα, όπως φαγώματα στα φύλλα, μορφές του εντόμου όπως κουκούλια, χαρακτηριστικό θόρυβο καθώς η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του φοίνικα, να ενημερώσουν άμεσα την Υπηρεσία μας (τηλ.: 26343-60151, 60148) ή την Δ/νση Αγρ/κής Οικ/μίας Τμήμα Ποιοτικού & Φυτ/κού Ελέγχου (τηλ.: 6313-61674) ή το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (τηλ.: 2610-224629).
 
http://nafsclick.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3917.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου