Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Reuters: Η Ελλάδα έχει 'κολλήσει' στην ύφεση

 

Reuters: Η Ελλάδα έχει 'κολλήσει' στην ύφεση

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε ελαφρώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο όχι αρκετά για να ωθήσει τα φορολογικά έσοδα σε επίπεδα που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η Ελλάδα έχειο κολλήσει στην ύφεση".

Σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ το οποίο συρρικνώθηκε με ρυθμό 4,6% στο β΄ τρίμηνο, το Reuters αναφέρει πως το μέγεθος ήταν μόνο ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ύφεση 5%, αλλά αυτή θα είναι μια "κρύα" ανακούφιση για τους Έλληνες που διανύουν το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, καθώς τα μέτρα λιτότητας έχουν σακατέψει την ιδιωτική κατανάλωση -τη βασική μηχανή της οικονομίας.

Σε πραγματικούς όρους η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί 23% από το 2008 μέχρι σήμερα, γεγονός που πλήττει την άντληση εσόδων από τη φορολόγηση και καθιστά δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση -μια από τις βαριές υφέσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία εν καιρώ ειρήνης- υπονομεύει την ικανότητα των επιχειρήσεων και τνω νοικοκυριών να πληρώσουν φόρους, έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιδιορθώσει τα οικονομικά της εάν δεν ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να "πιάσει" φέτος τους στόχους της αφού ένα μεγάλο μέρος του στόχου για την άντληση φορολογικών εσόδων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

13/08/2013
Πηγή: www.capital.gr

και το "success story"

Πρωτογενές πλεόνασμα και ανάκαμψη των εσόδων τον Ιούλιο

Στα 1,917 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2013, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση σε σχέση τόσο με πέρυσι, όσο και με τον στόχο του προϋπολογισμού.

 Την ίδια περίοδο ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,567 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,083 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι και στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3,141 δισ. ευρώ το φετινό επτάμηνο.

Πρόκειται για εξέλιξη που συνδυάζεται με ανάκαμψη της πορείας των εσόδων τον Ιούλιο και επιβεβαιώνει σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας που καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι το περυσινό επτάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονταν σε 13,216 δισ. ευρώ ενώ ο φετινός στόχος επταμήνου ήταν έλλειμμα 7,528 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,799 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,303 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου του επταμήνου 2013.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,862 δισ. ευρώ, 746 εκατ. ευρώ ή 2,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του επταμήνου.

Η υπέρβαση έναντι του στόχου αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις του Ιουλίου στις ακόλουθες κατηγορίες:

 α) Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της υστέρησης των δύο προηγούμενων μηνών λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων.

β) Στους έμμεσους φόρους κατά 247 εκατ. ευρώ ή 11,1%. Ειδικά σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο ΦΠΑ και ΕΦΚ καπνού κατά 17 εκατ. ευρώ ή 29,9% και 68 εκατ. ευρώ ή 27,2% αντίστοιχα.

γ) Στα μη φορολογικά έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 26,3%.
δ) Στα μη τακτικά έσοδα κατά 1,710 δισ. ευρώ λόγω: 1. Των αυξημένων εισπράξεων από τους καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς και από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών κατά 178 εκατ. ευρώ συνολικά.

2. Της μεταφοράς αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος τα οποία αναλύονται σε 29,5 εκατ.

ευρώ από τα ANFAs και κατά 1,5 δισ. ευρώ από το Securities Market Program (SMPs). Τονίζεται ότι τα έσοδα από SMPs δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, ελήφθη μεταγενέστερα δηλαδή μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.

ε) Στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ανήλθαν σε 2,07 δισ. ευρώ, υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από: - Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 273 εκατ. ευρώ ή 32,2% λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

- Τους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 56 εκατ. ευρώ ή 30% λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση που είχε καταγραφεί στο α΄ εξάμηνο του έτους, εξαιρουμένων των SMPs, υπερκαλύφθηκε τον Ιούλιο και οδήγησε σε υπέρβαση του 7-μηνιαίου στόχου κατά περίπου 804 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 32,716 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,308 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,596 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,978 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,879 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,975 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 20,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,852 δισ. ευρώ ή ποσοστό 10,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,649 δισ. ευρώ ή ποσοστό 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.


12/08/2013
Πηγή: www.imerisia.gr

Το Βερολίνο υποβαθμίζει το θέμα 

του Der Spiegel 

για την Ελλάδα και το νέο πρόγραμμα

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και «δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις» σχετικά με το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η χώρα-μέλος της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης έως τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.
Ο Μάρτιν Κότχαους είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση του εσωτερικού εγγράφου της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, το οποίο επικαλέστηκε το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει το έγγραφο αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Η τελευταία έκθεση της τρόικας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της. Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014, επομένως το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», είπε ο Κότχαους.


12/08/2013
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου