Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μηνύει τους πρυτάνεις ο υπουργός!

Arvatinopoulos-pritaneis

     
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε εντολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να μεριμνήσουν για τις εγγραφές πρωτοετών, ενώ επιβάλλει αλλαγές στις κατατακτήριες εξετάσεις, καθιερώνοντας μάλιστα… παράβολο

Της Αννας Ανδριτσάκη

υπουργος παιδειας κ. αρβανιτοπουλος

Στα άκρα οδηγεί τη σύγκρουση με τα Πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας. Χθες, λίγες μόλις ημέρες πριν οι διοικήσεις καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης για τη διαθεσιμότητα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να τους προλάβει μηνύοντάς τους! Με αναφορά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί τη διερεύνηση ευθυνών και διάπραξης τυχόν αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Ηδη η αναφορά διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, η οποία και έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση. Χθες, ο υπουργός, όμως, έστειλε και μια απευθείας εντολή στις διοικήσεις. Στην εκπνοή της προθεσμίας ζητεί να μεριμνήσουν άμεσα για τις εγγραφές των πρωτοετών, χωρίς, ωστόσο, να δίνει ο ίδιος παράταση. Το πρόβλημα και η ευθύνη δική τους…

Νέο παράβολο

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά με ταχείς ρυθμούς την αποδόμηση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αλλάζει το καθεστώς των κατατακτήριων εξετάσεων αυστηροποιώντας τους όρους κατάταξης -μόνο με εξετάσεις, δεν μετράει πια ο βαθμός πτυχίου- σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και ορίζοντας την καταβολή παραβόλου για τη συμμετοχή στη διαδικασία! Στο Πανεπιστήμιο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Οπως στο νοσοκομείο της δημόσιας υγείας με το εισιτήριο. Οπως ισχύει σε όλο το ιδιωτικό φάσμα υπηρεσιών.

Η κατάσταση δυναμιτίζεται επικίνδυνα στα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις απέφευγαν χθες να προβούν σε δηλώσεις, ωστόσο ήταν έξαλλοι με την κίνηση του υπουργού αλλά και με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα των εγγραφών. Είναι εμφανές ότι μεταβιβάζει την ευθύνη για την παράταση της προθεσμίας των εγγραφών στις διοικήσεις των ΑΕΙ επιδιώκοντας, έτσι, την αυτοδέσμευση των Ιδρυμάτων και με σαφή την ένδειξη ότι αφορά πρόβλημα που τα ίδια δημιούργησαν. Στο έγγραφο που τους απέστειλε αναφέρει: «Εξαιτίας δυσχερειών που ανέκυψαν κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, παρακαλείσθε να μεριμνήσετε άμεσα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας και της εξ αυτής ευθύνης, για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών αυτών στα Ιδρύματα και τις Ακαδημίες σας». Ητοι να παρατήσουν διεκδικήσεις, να υπακούσουν στις εθνοσωτήριες επιταγές και να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα.

Παράταση στις εγγραφές

Οι διοικήσεις ήδη απάντησαν ότι θα διευκολύνουν με κάθε τρόπο τους φοιτητές, ενώ κάποια Πανεπιστήμια -πλην των οκτώ που θίγονται από τη διαθεσιμότητα- και ΤΕΙ ήδη προέβησαν στην ανακοίνωση της παράτασης. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις και όχι μόνο εξαιτίας της εισαγγελικής έρευνας στα Πανεπιστήμια την οποία και ανέλαβε να διενεργήσει η Ασφάλεια. Δευτέρα ή Τρίτη οι πρυτάνεις των οκτώ καταθέτουν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε απόφαση η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει τη ροή των γεγονότων. Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι το Σύνταγμα είναι η καλύτερη εγγύηση για μια ευνοϊκή απόφαση. Παράλληλα, φυσικά ετοιμάζουν και τις προσφυγές στο ΣτΕ, τις οποίες επίσης θα καταθέσουν εντός της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές οδηγούν σ’ ένα αυστηρότερο από το ισχύον πλαίσιο, αφού η επιλογή θα γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις σε τρία μαθήματα, ενώ μέχρι τώρα η κατάταξη γινόταν με βάση τον βαθμό πτυχίου και με κατατακτήριες εξετάσεις (επίσης σε τρία μαθήματα).

Η κατάταξη

Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας στα εξεταζόμενα μαθήματα (άριστα 30 μονάδες, βάση 10 σε καθένα από τα τρία). Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό. Αν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι με την ίδια συνολική βαθμολογία, λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο και τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών.

Το σημαντικότερο: Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για τη συμμετοχή των υποψήφιων για κατάταξη πτυχιούχων στη διαδικασία επιλογής με εξετάσεις». Είναι μια από τις πολλές λύσεις αντικατάστασης της υποχρέωσης της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία. Μία μία, προστίθενται στο πρόγραμμα μετάλλαξης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Με ακλόνητο το πρόσχημα της κρίσης, η κατάρρευση του μέσου μετατρέπεται σε λύση διάσωσης του αγαθού.

Εξαιρέσεις

Παρατήρηση: Μεταξύ των Πανεπιστημίων που γλίτωσαν τη διαθεσιμότητα, διότι τους αναγνωρίστηκε ότι έχουν χαμηλό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων, είναι το Πάντειο και το Παν. Πειραιά, όπου είναι διδάσκοντες ο υπουργός Παιδείας και ο γ.γ. του υπουργείου, Αθ. Κυριαζής, αντιστοίχως. Αχ, αυτός ο Καίσαρας…

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΜΠ ανανέωσαν την απόφαση για απεργία όλη την επόμενη εβδομάδα.

http://www.efsyn.gr/?p=122976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου