Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΑ : Η Ρωσία προειδοποιεί για επαπειλούμενη «καταστροφή» ...

...αν πληγεί αντιδραστήρας στη Συρία...

 Στην περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθεί ένας ερευνητικός αντιδραστήρας έξω από τη Δαμασκό και να διαρρεύσουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, προειδοποιεί η Μόσχα, η οποία ζητά... μάλιστα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ενημερώσει τα μέλη της για τους κινδύνους μιας αμερικανικής επέμβασης.

Η ρωσική προειδοποίηση αφορά τον Μικρό Αντιδραστήρα Εκπομπής Νετρονίων (MNSR), ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ισοτόπων για ιατρική χρήση, για την εκπαίδευση επιστημόνων, για τον προσδιορισμό της χημικής σύστασης υλικών και για απεικονιστικές μελέτες ραδιογραφίας νετρονίων. Οι αντιδραστήρες αυτού του σχεδιασμού είναι πάντως πολύ μικροί για να χρησιμοποιηθούν για ηλεκτροπαραγωγή.

«Αν ένας πύραυλος έπληττε τον MNSR, είτε εσκεμμένα είτε τυχαία, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές» προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Reuters.

Σε περίπτωση βομβαρδισμού του αντιδραστήρα θα υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος από τη ραδιενέργεια σε τοπικό επίπεδο» αλλά όχι σε παγκόσμιο, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Χιμπς, ειδικός της οργάνωσης Carnegie Endowment for International Peace.

Την ίδια γνώμη είχε ο Όλι Χαϊνόνεν, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας «θα ήταν τοπικό μόνο πρόβλημα» είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα δεν θα επαρκούσαν για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Οι αντιδραστήρες MNSR περιέχουν στον πυρήνα τους περίπου 900 γραμμάρια ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, το οποίο αποτελείται κατά 90% από το σχάσιμο ισότοπο ουράνιο-235. Σε αυτόν το βαθμό εμπλουτισμού το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.

Ο συριακός MNSR βασίζεται στο σχέδιο ενός κινεζικού αντιδραστήρα που τέθηκε σε λειτουργία το 1984 και αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή τεσσάρων ακόμα MNSR στο Πακιστάν, το Ιράν, τη Γκάνα και τη Νιγηρία.

Λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενη κλοπή εμπλουτισμένου ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όπλα, η Κίνα άλλαξε το σχεδιασμό του MNSR ώστε να χρησιμοποιεί ουράνιο χαμηλότερου εμπλουτισμού.

Ωστόσο ο αντιδραστήρας στη Δαμασκό δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά τώρα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να προσφέρει στις χώρες-μέλη «μια ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στον MNSR και άλλες εγκαταστάσεις στη Συρία».

http://nonews-news.blogspot.gr/2013/09/blog-post_222.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου