Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΡΟΠΟΛΗ : Ο Ιερός Βράχος κρύβει τρεις ναούς

Ούτε ένας ούτε δύο. Τρεις αρχαίοι ναοί, προγενέστεροι του Παρθενώνα, είναι θαμμένοι στον Ιερό βράχο ή ενσωματωμένοι στα τείχη της Ακρόπολης.

Ο Ιερός Βράχος κρύβει τρεις ναούς

Στην ιδεατή περίπτωση που θα ήταν εφικτή η ανασκαφή, η αποξήλωση και η αναστήλωσή τους θα ήταν σαν να είχαμε μπει στη Μηχανή του Χρόνου και να βλέπαμε όλους τους ναούς προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά -ίσως και επιστημονικά- ανέφικτο.

Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές που ανέπτυξε το θέμα των τειχών στην 6η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης τόνισε ότι, εκτός από τους λοιπούς απαγορευτικούς παράγοντες, δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση η κακή διατήρηση της οχύρωσης.

Η έφορος Ακροπόλεως Ελένη Κουρίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ανέφερε ότι για να γίνει ή όχι οποιαδήποτε ανασκαφή ή παρόμοιο πρόγραμμα, θα πρέπει το θέμα να τεθεί και να συζητηθεί επιστημονικά αρμοδίως.

Τρεις αρχαίοι ναοί, προγενέστεροι του Παρθενώνα, είναι θαμμένοι στον Ιερό βράχο ή ενσωματωμένοι στα τείχη της Ακρόπολης
Τρεις αρχαίοι ναοί, προγενέστεροι του Παρθενώνα, είναι θαμμένοι στον Ιερό βράχο ή ενσωματωμένοι στα τείχη της Ακρόπολης

Ο κ. Κορρές, που ασχολείται με την Ακρόπολη εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ότι δίπλα στο νότιο τείχος σε ζώνη μήκους 130 μ. πλάτους 3 και βάθους 15, εκτιμά ότι βρίσκονται θαμμένα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαϊκό Παρθενώνα. Εναν ναό που, όπως είπε η Ελισάβετ Σιουμπάρα, είχε κατασκευαστεί από πειραϊκό ακτίτη λίθο.

Στο βόρειο τείχος είναι ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη από τον Αρχαίο Νεώ και τον ημιτελή Προπαρθενώνα. Καταστράφηκαν από τους Πέρσες πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και οι Αθηναίοι έκτισαν υλικό από αυτούς στο βόρειο τείχος όχι άτακτα, αλλά με τρόπο έτσι ώστε να φαίνονται από την πόλη. Οι ημίεργοι μαρμάρινοι σπόνδυλοι του Προπαρθενώνα ΙΙ τοποθετήθηκαν σαν μια κιονοστοιχία, ενώ ο θριγκός του Αρχαίου Νεώ ξαναστήθηκε. Ηταν σαν εικονική αναπαράσταση των κατεστραμμένων κτιρίων - υπόμνηση για τους Αθηναίους.

Τα ευρήματα της κ. Σιουμπάρα από τον πώρινο Προπαρθενώνα σε σωρό των διασπάρτων, έδωσαν νέα στοιχεία για τον ναό. Κάποια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρη Παντερμαλή θα παρουσιασθούν δίπλα στα υπέροχα γλυπτά του αρχαϊκού ναού, στην έκθεση.
Η οποία, τελευταίως, εμπλουτίστηκε με ένα εντυπωσιακό παράθυρο από το Ερέχθειο -στον α' όροφο- και ένα ενδιαφέρον εργαστήρι με υπέροχες αναπαραστάσεις υλικών αρχαίας τεχνολογίας στον β.

Τα έργα συνεχίζονται με πολύ καλούς ρυθμούς χάρη στο προσωπικό, στα στελέχη αλλά και στην Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως που τα εποπτεύει επιστημονικά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
«Τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής της Ελλάδας»

«Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα...», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, προς τους προέδρους και μέλη των εθνικών επιτροπών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύσκεψης που έγινε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, μιλώντας εκ μέρους των εκπροσώπων των επιτροπών, διαβεβαίωσε: «Ολοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί».

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
  • 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων υπολογίζεται ότι αναστηλώθηκαν από το 1975.
  • 686 λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα.
  • 1.129 αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν.
  • 530 κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν.
  • 274 αρχιτεκτονικά μέλη αποσυναρμολογήθηκαν από το 2001 έως το 2010 και επανήλθαν στη θέση τους ύστερα από συναρμολόγηση 415 λίθοι συνολικού βάρους 1.892 τόνων.
  • 45 εκατ. € ήταν τα χρήματα που δαπανήθηκαν κατά τη δεκαετία 2000-2010 από το Γ' ΚΠΣ.
  • 8 εκατ. € είναι ο προϋπολογισμός για το ΕΣΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου