Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Wall Street Journal: Ισως και σε 200 χρόνια να ξεχρεώσει η Ελλάδα

Διεθνή ΜΜΕ: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν την αδυναμία της χώρας μας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναφερόμενα και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Διεθνή ΜΜΕ: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ελλάδα

Μία νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά όπως εκτιμά άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Το ΔΝΤ κλονίζει την Ελλάδα» το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014.

«Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 θα πέσει κατά 0,4%, λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ που απαιτείται από τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα θεωρείτο ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο οι προβλέψεις ήταν υπεραισιόδοξες. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει "κολλήσει, η Ελλάδα παραμένει στην ύφεση και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν πολύ αργότερα από το προσχεδιασμένο», προσθέτει.

Στη συνέχεια το άρθρο επισημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε αμέσως στις νέες προβλέψεις του Ταμείου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει το στόχο πλεονάσματος του 1,5% του ΑΕΠ, με περικοπές δαπανών, ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή και τα δύο.

«Οι περαιτέρω περικοπές, παρόλα αυτά, μπορεί να είναι πολιτικά μη ανεκτές: η χώρα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή για τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μία αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο τη βοήθεια από ΔΝΤ και ευρωζώνη. Μία νέα ελληνική κρίση είναι μία σαφής πιθανότητα για την επόμενη χρονιά», καταλήγει το άρθρο.

Το άρθρο υπογράφει ο Λέονιντ Μπερσίντσκι.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα, και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.

Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.

«Τα νεότερα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τους στόχους της. Και για αυτό πιθανώς οι δανειστές δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη μελέτη», γράφει η γερμανική Die Welt, εκτιμώντας μπορούν με τον τρόπο αυτό να ασκούν περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός πώς η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της, προκαλεί μεν ανησυχία στο ΔΝΤ ωστόσο δεν δυσαρεστεί τους δανειστές. Η Welt τονίζει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν χειρότερα από τις προβλέψεις, ενώ αποκαλύπτει την πικρή αλήθεια, επικαλούμενη το Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ για το 2014 αντί του 1,5%, που αναμένεται κανονικά. Αυτό το 0,4% σημαίνει μία μεγαλύτερη τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθότι τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα.

«Πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη. Η χώρα παραμένει στη δυστυχία και η ανάκαμψη της οικονομίας αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη του αναμενομένου...», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στις μετρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δυσκολίες στην είσπραξη φόρων.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο βοήθειας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ελπίζει σε ένα «κούρεμα» από τους Ευρωπαίους.

Τέλος, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times παραθέτει τον ισχυρισμό ότι έαν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, τότε θα είχε αποτραπεί η ύφεση.

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτόν, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα των ΗΠΑ που μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένη νομοθεσία, οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν και σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.


 WSJ: Ισως και σε 200 χρόνια να ξεχρεώσει η Ελλάδα

Ο χρονικός ορίζοντας της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας απασχολεί τη Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για το πότε και πως θα μπορέσουν τα τερματιστούν τα «αιώνια κυλιόμενα» δάνεια, τονίζοντας ότι ίσως η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της σε 100 ή 200 χρόνια.

«Η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον και, ενώ ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι στην κορυφή της ατζέντας, η Ελλάδα δεν απέχει αρκετά από αυτή. Αυτό που τώρα διακυβεύεται, τριάμισι χρόνια αφότου η Αθήνα δέχθηκε το πρώτο πακέτο δανειακής στήριξης, είναι το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποπληρώσει τα οφειλόμενα στους πιστωτές της», σημειώνει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα».

Οπως επισημαίνει, αυτή δεν είναι μία ιστορία που ακούς στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη ή το Βερολίνο. «Στη δική τους ιστορία, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο και η οικονομία της ανακάμπτει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο προϋπολογισμός της Αθήνας πλησιάζει σε ένα πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά το 2002», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι λάθος, αλλά σίγουρα επισκιάζεται από δυσάρεστα γεγονότα. Το μικρό πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης φέτος είναι εν μέρει αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών στους ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. Οι κατασχέσεις περιουσιών, επίσης, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος», σημειώνει η WSJ.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η πραγματική κηλίδα στο μέλλον της Ελλάδας είναι ότι το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 17,5% του ΑΕΠ φέτος. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά προς δικό του συμφέρον: θέλει από την ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ώστε να αποπληρωθούν προς το Ταμείο όλα τα δικά του δάνεια.

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο με τη μείωση του μέσου επιτοκίου και τη διεύρυνση του χρόνου ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 - 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%. Το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που αναμένεται την επόμενη χρονιά, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν εντός δεκαετιών. Υπάρχει ακόμη η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα», τονίζει η εφημερίδα και θέτει το ερώτημα: από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;

«Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη της ρουτίνας των συνεχώς μεταφερόμενων δανείων και απλά η ανταλλαγή όλου του δανεισμού με ομόλογα zero-coupon με επιτόκιο 1% για 200 χρόνια. Οι πιστωτές της Ελλάδας ήδη βιώνουν οικονομική απώλεια, καθώς τα επιτόκια των δανείων τους πλησιάζουν το μηδέν και η ωρίμανσή τους αγγίζει το άπειρο, ακόμη και αν δεν καταγράφουν επί του πρακτέου λογιστική ζημία. Ωστόσο, ένα κούρεμα είναι πιο διαφανής και δημοκρατική λύση...», προσθέτει η εφημερίδα.

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τις ενστάσεις που έχουν οι Γερμανοί σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα». «Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, το Βερολίνο δεν επιτρέπεται να δανείσει περαιτέρο σε οποιονδήποτε δανειολήπτη, ο οποίος, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγείται σε χρεοκοπία. Πράγμα που σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που μπορεί να γίνει εφόσον καταστεί σαφές ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο διάσωσης», επισημαίνει.

Και συνεχίζει: «Αυτό βέβαια δεν είναι προφανές για τα επόμενα χρόνα. Αλλά, όταν η Αθήνα αρχίσει με συνέπεια να καταγράφει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, ενδέχεται να μπορέσουν ευκολότερα να να σταματήσουν τα πακέτα διάσωσης και να αποδεχθούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».

«Αλλη μία ένσταση είναι ότι ένα κούρεμα θα άρει τις πιέσεις προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που φοβούνται. Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ευρώ ακόμη και μετά από τα δάνεια, τότε το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στο ενιαίο νόμισμα (...)», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η τραγωδία είναι ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων καθώς εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ουσιαστικά, δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν στους φορολογούμενούς τους τα στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, ίσως αποφευχθεί μία νέα κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν σιγά σιγά οι απερισκεψίες της τελευταίας πενταετίας», σημειώνει.

«Ολο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει νέα ύφεση και αν δεν είσαι ένας νέος Έλληνας που αναζητά ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον», καταλήγει το δημοσίευμα.

ethnos.gr / http://gr.news.yahoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου