Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Το Eurogroup τέλειωσε, η τρόικα επιστρέφει

Η ελληνική πλευρά απέφυγε τα χειρότερα, αλλά στο τέλος της ημέρας το όλο θέμα αναπέμφθηκε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς «εκπτώσεις». Κι όλ’ αυτά, ενώ οι άλλες προβληματικές χώρες αποσπούσαν εύσημα για τις επιδόσεις τους.
 


Της Χριστίνας Βασιλάκη


«Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά..». Είναι σίγουρα η φράση της ημέρας. Οι πιέσεις να προχωρήσει η Ελλάδα στις «επείγουσες μεταρρυθμίσεις» ήταν αρκετά έντονες και σ’ αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παρότι οι αρχικές δηλώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού όσο και των ευρωπαίων εταίρων ήταν «κατευναστικές», το κλίμα των τελευταίων ωρών απέδειξε ότι αυτή η ισορροπία ήταν απλώς αποτέλεσμα πολιτικού χειρισμού.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μεν να πείσει τους εταίρους να μην οξυνθεί το κλίμα, να μη γίνει θόρυβος εις βάρος της ελληνικής πλευράς, αλλά στην ουσία επιβεβαιώθηκε ότι οι διαφωνίες παραμένουν σημαντικές. Το κυριότερο είναι ότι το θέμα παραπέμφθηκε και πάλι στην τρόικα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδωσε με αυστηρό τρόπο 4 σημεία στα οποία χρειάζεται πρόοδος:
- Στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση που είχαν προσδιοριστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.
- Στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015
- Στις δομικές μεταρρυθμίσεις.
- Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχουν διαφωνίες αλλά υποστήριξε ότι αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά «έχει δίκιο» και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα αντιπροτείνει στην τρόικα την Κυριακή για την κάλυψη του κενού:

- Κλείσιμο όλων των παραθύρων στη διαφυγή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
- Μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
- Συγχωνεύσεις οργανισμών στον τομέα υγείας και παιδείας.
- Αυστηρή εφαρμογή ποινών σε όσους παραβιάζουν το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα θα φτάσουν στο 0,7% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 1.3 δισ. Εμμέσως δηλαδή παραδέχτηκε ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 500 εκατομμύρια που αναγνώριζε η κυβέρνηση έως χθες.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια ωστόσο είναι άλλα: «Η συμφωνία δεν κλείνει γιατί υπάρχει το θέμα των ΕΑΣ», ισχυρίστηκε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει αναδιάρθρωση, αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να κλείσει. Δεν μπορούμε επίσης να δεχθούμε με τίποτα να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Αυστρία ή με την Ελβετία. Είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και πρέπει να έχει αμυντική βιομηχανία».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των πλειστηριασμών. «Δεν δεχόμαστε ότι μπορούν να αρθούν όλα τα μορατόρια από 1/1/2014. Θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων», επέμεινε.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, η εντύπωση που έδωσε η ευρωπαϊκή πλευρά είναι ότι βιάζεται περισσότερο από την ελληνική για διαφορετικούς λόγους. «Δεν υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά υπάρχει έντονη πολιτική ανάγκη να δείξει η Ελλάδα προσήλωση στους στόχους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τον Δεκέμβριο». Ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε ότι μπορεί και να προλάβουμε τις γιορτές.
http://www.thepressproject.gr/article/51080

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου