Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σκληρές μάχες στα δημοσκοπικά αλώνια



Σκληρές μάχες στα δημοσκοπικά αλώνια   

της Μαρίνας Μάνη

Οι μάχες στα δημοσκοπικά αλώνια θα συνεχισθούν αμείωτες ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες η Συγγρού αμφισβήτησε την έρευνα της Public Issue  που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών “με καθυστέρηση μίας εβδομάδας από την διεξαγωγή της”, ενώ χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη την μέθοδο που χρησιμοποιεί η εταιρία για την “εκτίμηση επιρροής” αντί της “πρόθεσης ψήφου”.

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με αφορμή τη μέτρηση της Pulse που δημοσιεύει το «Ποντίκι» και εμφανίζει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3 μονάδων από τη ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δίνει 23% στον ΣΥΡΙΖΑ, 20% στη ΝΔ, 11% στη Χρυσή Αυγή, 5,5% στο ΠΑΣΟΚ, 5% στο ΚΚΕ, 4,5% στους ΑΝΕΛ και 2,5% στη ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες διαφορές παρατηρούνται και στην αναγωγή (25,5% ΣΥΡΙΖΑ – 22,5% ΝΔ) ενώ η ζυγαριά κλίνει υπέρ μίας κυβέρνησης με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι με τη ΝΔ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στον αντίποδα, η Συγγρού εμφανίζει την μέτρηση της GPO που διενεργήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία. Εδώ, το προβάδισμα το έχει η ΝΔ με 24,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21%, αν και στις τελευταίες εκλογές η διαφορά υπέρ της πρώτης ήταν περίπου έντεκα μονάδες. Το παζλ συμπληρώνεται από το 9,6% της ΧΑ, το 4,9% του ΚΚΕ και το 4,3% του ΠΑΣΟΚ.

Είναι νωρίς για δημοσκοπήσεις

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εξακολουθούν να σημειώνουν ότι το (μεγάλο) διάστημα των τεσσάρων μηνών που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες του Μαϊου δεν προσφέρεται για εκλογικές εκτιμήσεις.

Το κλίμα, λένε, θα διαμορφωθεί από τις μεγάλες αποφάσεις που επίκεινται, στα μέσα της άνοιξης, για την πορεία της χώρας («και δεν θα περιλαμβένουν νέο μνημόνιο, αυτό ξεχάστε το») και από τις πρώτες στοχευμένες παροχές «στους αδύναμους και αδικημένους από την κρίση».

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στην πολυγλωσσία που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και θα εντείνει, μέρα με τη μέρα, τις πιέσεις της σε θέματα που «τον ζορίζουν», όπως η τρομοκρατία ή η θολούρα στο οικονομικό του πρόγραμμα.

Και Χριστογιάννης

Η ΝΔ δέχθηκε, πάντως, χθες και την πρώτη σοβαρή αντεπίθεση όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Την αφορμή την έδωσε ο βουλευτής της Δημήτρης Χριστογιάννης, αποκαλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή «επανάσταση» την χούντα των συνταγματαρχών. Ο ίδιος υποχρεώθηκε σε διορθωτική ανακοίνωση («η ΝΔ αποκατέστησε την Δημοκρατία») χωρίς να του επιβληθεί «ποινή» καθώς η οριακή πλειοψηφία των 153 κυβερνητικών βουλευτών δεν δίνει τέτοια περιθώρια.

Πηγή:www.capital.gr

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5%, έναντι ποσοστού 28% της ΝΔ. Η δημοσκόπηση δίνει 10% στη Χρυσή Αυγή, 6,5% στο ΠΑΣΟΚ, 6,5% στο ΚΚΕ, 4,5% στους ΑΝΕΛ, 3,5% στη ΔΗΜΑΡ και 9,5% στα λοιπά κόμματα.

Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue. Όπως προκύπτει, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5%, έναντι ποσοστού 28% της ΝΔ. Η δημοσκόπηση δίνει 10% στη Χρυσή Αυγή, 6,5% στο ΠΑΣΟΚ, 6,5% στο ΚΚΕ, 4,5% στους ΑΝΕΛ, 3,5% στη ΔΗΜΑΡ και 9,5% στα λοιπά κόμματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θεωρείται πως μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 29% πιστεύει μία κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το 26% μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ερώτηση το 41% απαντά καμία από τις δύο.

Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας προτιμήσεις αν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε πάλι εκλογές ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε;» οι ερωτηθέντες απαντούν ως εξής: «η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά» 3%, «ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά» 17%, «η Ν.Δ. με μικρή διαφορά» 32%, «ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά» 35%, «κανένα/χωρίς γνώμη» 13%.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 39% θεωρεί καταλληλότερο τον Αντώνη Σαμαρά, το 30% τον Αλέξη Τσίπρα και το 29% κανέναν από τους δύο.

Στην ερώτηση «ποιο ή ποια από το κόμματα που υπάρχουν εμπιστεύεστε περισσότερο για να κυβερνήσουν τη χώρα», το 55% απαντούν «κανένα», το 19% απαντά ΝΔ, το 15% το ΣΥΡΙΖΑ, 7% το ΠΑΣΟΚ, 3% τη ΔΗΜΑΡ, 3% το ΚΚΕ, το 3% τη Χρυσή Αυγή και το 2% τους ΑΝΕΛ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 8 και 13 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και δομημένο ερωτηματολόγιο. Το σφάλμα ορίζεται στο 3,2%.

ΝΔ: Δεν είναι δημοσκόπηση- Είναι εκτίμηση επιρροής

Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρίας Public Issue που δημοσιοποιεί η «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Σχετικά με την «εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών»

1. Δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για «εκτίμηση επιρροής» που παραθέτει η  εταιρία.
2. Αφορά περίοδο πολύ προγενέστερη της σημερινής. Η «έρευνα» αφορά περίοδο που δεν έχουν αξιολογηθεί  σημαντικά γεγονότα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «φωτογραφία της στιγμής», αλλά «φωτογραφία» μιας άλλης στιγμής.
3. Έκπληξη και εύλογους προβληματισμούς προκαλεί η (αντιδεοντολογική) καθυστέρηση δημοσίευσής της κατά τουλάχιστον 1 εβδομάδα από τον «πελάτη», δηλαδή την Εφημερίδα των Συντακτών. Γιατί επέλεξε να προβάλει σήμερα μια «δημοσκόπηση» που είχε παραλάβει πριν τόσες ημέρες;
4. Η εταιρία Public Issue χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία στάθμισης από τις άλλες εταιρίες, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές (τελευταία δημοσιοποιημένη έρευνα)  στην  εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δημοσιοποίησε η Public Issue ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με 6% και τελικά έχασε τις εκλογές με 3 μονάδες! (Αποτέλεσμα εκλογών ΝΔ 29,66% - ΣΥΡΙΖΑ 26,89%)
5. Παρόλα αυτά ακόμα και τα ευρήματα της συγκεκριμένης εταιρίας δείχνουν αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά 9% και μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον δείκτη εμπιστοσύνης σε κόμμα διακυβέρνησης (διαφορά 4%) και στον δείκτη καλύτερης κυβέρνησης για την χώρα (διαφορά 3%)
6. Ως εκ τούτου τα «ευρήματα» της εταιρίας Public Issue, παρότι αφορούν αμφισβητούμενο τρόπο στάθμισης και προγενέστερη περίοδο της σημερινής, αξιολογούνται θετικά”.

http://www.eklogika.gr/news/18322


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου