Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ ONLINE


ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ BROWSER

eγκυκλοπ@ίδειες


Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και τα έξοδα μεγάλα, αλλά και επειδή δεν είναι δυνατόν η οικονομική κρίση να μπαίνει εμπόδιο σε σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές, αλλά και όλους όσοι θέλουν να μαθαίνουν καθημερινά καινούργια πράγματα, σήμερα η στήλη είναι αφιερωμένη στις διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες που προσφέρονται εντελώς δωρεάν.


Η αλήθεια είναι πως πλέον οι συμβατικές εγκυκλοπαίδειες τείνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων να μαζεύουν σκόνη σε μια γωνιά της βιβλιοθήκης, ενώ στη χειρότερη έχουν ήδη εκλείψει. Τη θέση τους έχουν πάρει από καιρό τα διαδικτυακά τους ανάλογα.

Ωστόσο, ποια είναι τα εργαλεία γνώσης, τα οποία ξεχωρίζουν από την πληθώρα που διαθέτει ο Ιστός; Ας δούμε παρέα μερικές από τις καλύτερες, αλλά και τις πιο «ξεχωριστές» επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, προκειμένου να εμπλουτίσετε τα «αγαπημένα» σας με εγκυκλοπαίδειες, οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες ξανά και ξανά.

Europeana (www.euro peana.eu/portal)
Είναι e-βιβλιοθήκη, online μουσείο, διαδικτυακό αρχείο, τράπεζα φωτογραφικών και βιντεοσκοπημένων ντοκουμέντων και ίσως το εγκυρότερο κέντρο ψηφιακών αναζητήσεων. Σερφάροντας στον ιστότοπο θα μπορέσετε να βρείτε και να μελετήσετε φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα, σχέδια, χάρτες, απεικονίσεις μουσειακών εκθεμάτων, κείμενα, βιβλία, σκαναρισμένες επιστολές, εφημερίδες, ημερολόγια, αρχειακά έγγραφα ιστορικής σημασίας, μαγνητοσκοπημένες εκπομπές ραδιοφώνου και κάθε είδους ηχητικό ντοκουμέντο που μπορείτε να φανταστείτε. Ακόμη θα έχετε πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Το καλύτερο; «Μιλάει» δεκάδες γλώσσες, ανάμεσά τους και ελληνικά!

Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής (www.eol.org)
Η μεγαλύτερη ίσως βάση δεδομένων με πληροφορίες για όλα τα είδη φυτών-ζώων και τους οργανισμούς που υπάρχουν στον πλανήτη. Η εγκυκλοπαίδεια της ζωής δημιουργήθηκε από επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο. Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως πρόκειται για συμβατική εγκυκλοπαίδεια. Εκτός από τα εκατομμύρια links που παραπέμπουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, υπάρχουν ένα σωρό «καλούδια» που κάνουν τη μάθηση απόλαυση. Τα στελέχη της εγκυκλοπαίδειας, που «μιλά» ήδη αρκετές γλώσσες και έχει και μηχανισμό αυτόματης μετάφρασης για όσες γλώσσες δεν «ξέρει» ακόμη, αποκαλούν το εγχείρημα «διαδραστικό ζωολογικό κήπο».

Εγκυκλοπαίδεια της Γης (www.eoearth.org)
Κάτι πιο... συμβατικό, αλλά εξίσου χρήσιμο θα βρείτε σε αυτό το site. Πρόκειται για εγκυκλοπαίδεια με λήμματα, άρθρα ειδικών, καθηγητών, εκπαιδευτικών, φωτογραφίες, αναλύσεις, βίντεο και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέροντα. Μάλιστα, αν είστε επιστήμονας, μπορείτε πιθανώς να βοηθήσετε στην αύξηση των λημμάτων της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας, προσφέροντας τα φώτα σας.

Μπριτάνικα (www.britannica.com)
Από τις μεγαλύτερες διεθνούς κύρους εγκυκλοπαίδειες με εκατοντάδες έγκυρες πληροφορίες, κατανεμημένες θεματικά, blog και σύνδεση μέσω links με βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Υπάρχει και section ειδικά για παιδιά. Είναι πολύ απλή στη χρήση και δεν θα σταματήσετε να τη συμβουλεύεστε. Μάλιστα εδώ δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος «αστοχίας». Ολα τα λήμματα είναι προσεγμένα μέχρι... κεραίας, ενώ μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ της «απλής» επίσκεψης ή να γίνετε συνδρομητές και με ελάχιστα χρήματα να έχετε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα. Οπως και να έχει, η Britannica δεν πρέπει να λείπει από τα αγαπημένα σας!

Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας (www.iep.utm.edu)
Πιο εξειδικευμένο, πιο «ελιτίστικο» ίσως, αλλά χρήσιμο για εκείνους που θέλουν επιτέλους να μάθουν (ή να εντρυφήσουν στη) φιλοσοφία. Ανακαλύψτε (ή ξαναδιαβάστε) φιλοσοφικούς όρους, τις θεωρίες του Φρόιντ για το αμείλικτο Υπερεγώ, το ανερμάτιστο Αυτό και το καταπιεσμένο Εγώ, το παράδοξο του Ράσελ, την ανάγκη δημιουργίας φεμινιστικών κινημάτων, αλλά και τις θεωρίες του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα, τις απόψεις των Στωικών, τα διδάγματα του Ακινάτη και πολλά ακόμη.

Φωτοεγκυκλοπαίδεια (www.fotopedia.com)
Τα λήμματα πολλοί τα βαριούνται, τις φωτογραφίες όμως όλοι τις βλέπουμε με ευχαρίστηση. Και πιθανώς αυτό είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί της φωτοεγκυκλοπαίδειας. Εδώ τα κειμενάκια είναι μικρά, αλλά υπάρχουν απίστευτες φωτογραφίες που «εξηγούν» το καθετί. Πρόκειται για μια τεράστια βάση δεδομένων με εκατομμύρια φωτογραφίες, που καθημερινά εμπλουτίζεται με νέες. Μπορείτε να ψάξετε αυτό που ζητάτε με λέξεις-κλειδιά ή να κάνετε αναζήτηση ανά κατηγορία. Ειδικά για τα λήμματα που αφορούν χώρες και πόλεις, οι φωτογραφίες που θα δείτε θα σας «ταξιδέψουν» στα σίγουρα!

Εγκυκλοπαίδεια Τέχνης (www.artcyclopedia.com)
Με πιο «σοβαρό» και «τυπικό» στήσιμο, αυτό το site είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της τέχνης. Εδώ θα βρείτε δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς και σε βιογραφικά σημειώματα ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων. Επιπλέον, υπάρχουν links για να «ταξιδέψετε» διαδικτυακά σε γνωστά και διάσημα (αλλά και σε πιο μικρά και «άγνωστα») μουσεία του κόσμου, γκαλερί κ.λπ.

Η «ελεύθερη» βικιπαίδεια (www.wikipedia.org)
Πιθανώς, ο πρώτος «διδάξας» του είδους. Την ξέρουν (σχεδόν) όλοι και (σχεδόν) όλοι την έχουμε επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως υπάρχει και η «ποντιακή» βερσιόν της: θα τη βρείτε στο http://pnt. wikipedia.org και -όπως γράφει στην πρώτη της σελίδα- «Ο αριθμόν τη σελιδίων τη ποντιακού τη Βικιπαίδειας ατώρα εν 373. Βοηθέστεν κι εφτάτεν ατέναν κι άλλο τρανέσαν» (σε ελεύθερη μετάφραση: Ο αριθμός των λημμάτων της ποντιακής βικιπαίδειας μέχρι τώρα είναι 373. Βοηθήστε με τις γνώσεις σας να μεγαλώσει κι άλλο). Την ποντιακή έκδοση της e-εγκυκλοπαίδειας ανέβασαν στον Ιστό νέοι ομογενείς από τη Γερμανία. «Είμαστε Πόντιοι στην καταγωγή και έχουμε ηθικό χρέος να συμβάλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ποντιακής διαλέκτου», εξηγεί ο Ε. Παπαδόπουλος, ένας από τους ιδρυτές της ποντιακής wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου