Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

DR. Στέφανος Καραγιαννόπουλος : Η μανία με το πιεσόμετρο

 
Η μανία με το πιεσόμετρο
Συμπεριφορές που αρχικά φαίνονται αστείες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τον ασθενή (αυθαιρεσία στη λήψη φαρμάκων πχ.), επομένως... ψυχραιμία!

Γράφει ο
DR. Στέφανος Καραγιαννόπουλος,
Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών


ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ εμμονή με τη μέτρηση της πίεσης, όπως μια ηλικιωμένη ασθενής μου, που την έλεγχε πάνω από 5 φορές τη μέρα και άλλες τόσες το βράδυ, όταν ο ανήσυχος ύπνος της, λόγω κατάθλιψης, την άφηνε άγρυπνη. Το να μετρά κάποιος την πίεση του δεν αποτελεί πρόβλημα, αν και λειτουργεί ως επίκτητη ψυχαναγκαστική εμμονή, άβολη και άχρηστη.
Ιατρικά, είναι αποδεδειγμένο ότι η καλά ρυθμισμένη πίεση είναι ακρογωνιαίος λίθος για καλή υγεία και μακροζωία. Πολλοί, ωστόσο, φοβούνται ότι αν κάποια στιγμή είναι υψηλή ή χαμηλή θα παρουσιάσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Η καθημερινή και πολύ συχνή μέτρηση της πίεσης, αν και είναι λανθασμένη, βρήκε πρόσφορο έδαφος με τη διάδοση των πιεσόμετρων σε κάθε σπίτι. Γεγονός που δεν είναι επιζήμιο, ωστόσο η εμμονή για αυτομέτρηση ανά ώρα οδηγεί σε εντελώς λανθασμένες μετρήσεις και εκτιμήσεις. Επειδή μια τυχαία μέτρηση, π.χ., έπειτα από διαφωνία με συγγενικό πρόσωπο μπορεί να αναζωπυρώσει το άγχος ακόμα περισσότερο και ο πανικοβλημένος ασθενής οδηγείται στην απόφαση να πάρει ένα αντιυπερτασικό δισκίο «έξτρα». Έτσι, με τις παρενέργειες από την υπερδοσολογία δημιουργούνται άλλα προβλήματα, όχι από την ασθένεια, αλλά από τον ασθενή και ένα νόσημα που είναι δυνητικά θεραπεύσιμο και εύκολα διαχειρίσιμο καθίσταται, λόγω των παρενεργειών της υπερδόσολογίας των φαρμάκων και του πανικού του ασθενούς, «αθεράπευτο» και δυνητικά επικίνδυνο, καθώς τα αντιυπερτασικά είναι αποτελεσματικά, αλλά όχι αθώα «κουφετάκια». Πανικός και παρενέργειες δημιουργούν μια άλλη «ψυχοσωματική πάθηση» που υποσκάπτει τη σωματική και την ψυχική λειτουργικότητα του ατόμου, που συνήθως είναι και υπερήλικας.
Στην πραγματικότητα αυτό που φοβίζει τον ασθενή είναι το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Πάντως, εκείνο που πρέπει να αποφύγει είναι να πάρει ένα ακόμα χάπι. Αντίθετα, συνιστάται να καθίσει ήρεμος σε μια πολυθρόνα και να επαναλάβει τη μέτρηση της πίεσης έπειτα από 15 με 20 λεπτά, αναλόγως δε του αποτελέσματος να καλέσει τον γιατρό του, αν το θεωρεί επιβεβλημένο. Ωστόσο, παρατηρείται εμμονή σε επανειλημμένες μετρήσεις πίεσης και λήψεις φαρμάκων. Η εμμονή ή η ψυχαναγκαοτική διαταραχή που παρατηρείται οφείλεται στην αδυναμία αλλαγής της εστίας της σκέψης από το θέμα. Το «κόλλημα» του μυαλού του ασθενούς σε κάτι που τον πανικοβάλλει, ενώ ταυτόχρονα νιώθει ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνο. Ωστόσο, αυτό που θεωρεί «ψεύτικο» δεν μπορεί να το βγάλει από το μυαλό του.
Τα όρια φυσιολογικής πίεσης είναι μέχρι 135 για τη μεγάλη και 80 για τη μικρή. Τα όρια αυτά πρέπει να είναι γνωστά και σεβαστά για τον ασθενή, αλλά δέχονται σημαντικές - φυσιολογικές - διακυμάνσεις, χωρίς αυτές να προλέγουν κάτι επικίνδυνο. Επίσης, πρέπει να θυμάται ότι το να μετρά την πίεση του δεν είναι κάτι που μπορεί να τον βλάψει, ωστόσο τον βλάπτει η διαρκή αναμόχλευση της ανησυχίας και του άγχους του.
"ΕΘΝΟΣ' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου