Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ : ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΓΩΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Neil Hall για το Reuter


Κύπρος Ζώνη Αποκλεισμού
Εκεί που ο χρόνος έχει παγώσει
Μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες που ανέβηκαν αρχικά στο theatlantic.com και μετά στον ιστότοπο bigpicture.ru
Σε αυτές τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 11 και 12 Μαρτίου του 2014 στην Κύπρο, δεν πρόκειται να δείτε τις όμορφες παραλίες της με ξένοιαστους τουρίστες. Θα δείτε φωτογραφίες χωρίς τα χαρούμενα πρόσωπα των τουριστών,  αφού όλες είναι αφιερωμένες στην αποστρατικοποιημένη διαχωριστική ζώνη που έχει , εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποκλεισθεί και περιφραχθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και η οποία εξακολουθεί έτσι να διατηρεί απομεινάρια του παρελθόντος της ταραγμένης περιόδου του '74.
Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από  το προδοτικό  πραξικόπημα στην Κύπρο που έδωσε  την ευκαιρία εισβολής στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις με τις γνωστές συνέπειες. Μια από αυτές είναι και η νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών που παρεμβάλλεται και διχοτομεί την Κύπρο στο βόρειο υπόδουλο τμήμα της  και στο ελεύθερο Νότιο όπου συνεχίζει να επιβιώνει ελεύθερα η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη που εκτείνεται σε 180 μίλια σε όλο το νησί - με το ευρύτερο σημείο της να είναι 7,4 χιλιόμετρα και το πιο στενό 3,3 m -  περιορίζει την πρόσβαση και δεν επιτρέπει την παρουσία στο εσωτερικό της οποιουδήποτε Έλληνα ή  Τούρκου. Ο φωτογράφος του Reuters Neil Hall επισκέφθηκε πρόσφατα τη ζώνη αποκλεισμού, η οποία εξακολουθεί να είναι σιωπηλός μάρτυρας αυτής της άλλης εποχής - με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, τις επιχειρήσεις και  ακόμα το αεροδρόμιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ένα τμήμα του βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

 1.Το Εγκαταλελειμμένο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Για 40 χρόνια, η νεκρή ζώνη - γη του κανενός - ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η ελεύθερη Κύπρος βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των τουρκοκυπρίων και οι έποικοι που έφεραν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη βόρεια. Το 1960, μετά από χρόνια πάλης για την εθνική απελευθέρωση το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά οι διαμάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είχαν τέτοια οξύτητα που στα 1964 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Δέκα χρόνια αργότερα τον Ιούλιο του 1974 ένα πραξικόπημα με συμμετοχή της τότε δικτατορικής κυβέρνησης της Ελλάδος και της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε την δικαιολογία εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Έκτοτε η Κύπρος είναι διχοτομημένη με άγνωστο προς το παρόν μέλλον.

 2.Επιβατικό Αεροπλάνο της Cyprus Airways, ή μάλλον ό, τι είχε απομείνει από αυτό, βρίσκεται στην πίστα του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου της Λευκωσίας.  

 3.Τα σπασμένα τζάμια του εγκαταλελειμμένου κυπριακού αεροσκάφους.

 4.Κάποτε εδώ ήταν το cafe bar του Διεθνούς Αεροδρομίου της Λευκωσίας τώρα το μόνο που υπάρχει είναι η πινακίδα cafe σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο.  

 5. Παλιές αφίσες στους τοίχους του αεροδρομίου.

 6. Η αίθουσα αναχωρήσεων του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου της Λευκωσίας. 
 7. Άλλη μια σκισμένη διαφημιστική αφίσα στο αεροδρόμιο.

8. Απομεινάρια από το ντεκόρ του πρώην διεθνούς αεροδρόμιου της Λευκωσίας.

9. Ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό παρατηρητήριο στρατοπέδου στη νεκρή ζώνη κοντά στην Αμμόχωστο στη Βόρεια Κύπρο.

10. Εγκαταλελειμμένα σπίτια και καταστήματα σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών.
  
11. Μια  πινακίδα δηλώνει τα σύνορα της νεκρής ζώνης στο χωριό Πύλα της Κύπρου. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπου ζει μια μικρή ομάδα Ελλήνων και Τούρκων. 
 12. Κουζίνα εγκαταλελειμμένου cafe στη νεκρή ζώνη. 

 13. Παλιές τηλεοράσεις που βρέθηκαν και συλλέχτηκαν από στρατιώτες των Η.Ε. σε μια εγκαταλελειμμένη εμπορική περιοχή στο κέντρο της Λευκωσίας.

 14. Ένας πρώην εμπορικός δρόμος στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας

15. Αντικείμενα που βρέθηκαν και συλλέχθηκαν από τους στρατιώτες του ΟΗΕ στη νεκρή  ζώνη. 

 16. Καλυμμένα με σκόνη και βρωμιά άδεια μπουκάλια πάνω στο τραπέζι ενός καφενείου στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. 

17. Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι με τοίχους γεμάτους με τρύπες από σφαίρες, αμυντικά σακιά και θέσεις παρατηρητηρίου όπως διακρίνεται πίσω από τα συρματοπλέγματα μέσα στη νεκρή ζώνη στο κέντρο της Λευκωσίας.

 18. Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε ένα πρώην εμπορικό κέντρο στη νεκρή ζώνη. Τα αυτοκίνητα είχαν εισαχθεί από την Ιαπωνία προκειμένου να πουληθούν από τον Κύπριο αντιπρόσωπο της Toyota. Κατά τη στιγμή της σύγκρουσης το 1974, αποθηκευτήκαν εδώ, και από τότε έχουν παραμείνει σε αυτό το εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

 19. Αυτοκόλλητο κολλημένο στο παράθυρο με τα στοιχεία εισαγωγής του  εγκαταλελειμμένου πλέον  αυτοκίνητου στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. 

 20. Πολλά αυτοκίνητα παρατημένα σε γκαράζ στη νεκρή ζώνη στο κέντρο της Λευκωσίας. Παραμένουν εδώ για σχεδόν 40 χρόνια, και με το οδόμετρο στα περισσότερα από αυτά να δείχνει ότι έχουν διανύσει το πολύ μέχρι  52 χιλιόμετρα. 

21. Προειδοποιητικό σήμα του τουρκοκυπριακού τομέα στα σύνορα της νεκρής ζώνης.  

 22. Νεαρά άτομα  κάθονται από την πλευρά του τομέα της Ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας δίπλα σε έναν τοίχο, πίσω ​​από τον οποίο αρχίζει η νεκρή ζώνη. 

 23. Φωτεινές σημαία της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", η οποία αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ από την κυβέρνηση της Τουρκίας. 

 24. Ταξιδιώτες περνούν από τον έλεγχο διαβατηρίων για να φτάσουμε στο βόρειο τμήμα της Κύπρος. Στην Κύπρο υπάρχουν έξι σημεία διέλευσης των συνόρων, μέσω του οποίου μπορεί να μετακινηθεί κάποιος ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού. Τα διαβατήρια ελέγχου των συνόρων υπάρχουν παρόλο ότι  η αυτοαποκαλούμενη  "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι Κύπριοι πάντως διασχίζουν τα σύνορα ελεύθερα, προκειμένου να πάνε στις εργασίες τους ή για λόγους  τουρισμού.

 25. Ψαράς με φόντο προειδοποιητική πινακίδα στα σύνορα της νεκρής ζώνης. 

26. Φαίνεται ότι κάποιοι κάτοικοι της Κύπρου δεν καταλαβαίνουν από σύνορα και εμπόδια. 

 27. Άποψη της τριχοτομημένης Λευκωσίας.

28. Τα παιδιά παίζουν στο πάρκο δίπλα στο φράχτη, πέρα ​​από το οποίο αρχίζει η νεκρή ζώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου