Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το γραμματόσημο της ειρήνης

Το συλλεκτικό γραμματόσημο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας παρουσίασε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 10 Απριλίου.



Ολυμπιακή Εκεχειρία
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Το γραμματόσημο της ειρήνης
της ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΥ
Κυκλοφορεί σε τριακόσια κομμάτια μόνο. Το γραμματόσημο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας εμπνέεται από τους Δελφούς και φιλοξενεί το περιστέρι της ειρήνης και τους ολυμπιακούς κύκλους για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Με μοναδικό στόχο τη συμφιλίωση των ανθρώπων και την καταπολέμηση των - κάθε είδους -διακρίσεων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα γιορτάζεται πια κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποφάσισε να αφήσει το συλλεκτικό κομμάτι να πετάξει σε κάθε άκρη του πλανήτη με εφαλτήριο τον τόπο γέννησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το Μαντείο των Δελφών, άλλωστε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι γνωστό ότι τον 9o αιώνα π.Χ. ο Ιφιτος, βασιλιάς της Ηλίδας, βλέποντας τις ελληνικές πόλεις-κράτη να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αποφάσισε να το συμβουλευτεί και επειδή ο χρησμός υποδείκνυε την επανάληψη της διεξαγωγής των Αγώνων, κατάφερε να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες και να θεσμοθετήσει την κατάπαυση του πυρός.
Σήμερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εξίσου δύσκολο έργο. Για τον λόγο αυτόν, έχει ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επιχειρεί αδιάκοπα να στηρίξει την αρμονικότερη συνύπαρξη, αναδεικνύοντας τις αξίες που χαρακτηρίζουν την ευγενή άμιλλα και το ολυμπιακό ιδεώδες. 


«Η δύναμη του αθλητισμού εμπνέει την ανθρωπότητα. Αξιοποιούμε αυτή τη δύναμη για να εμφυσήσουμε στις κοινωνίες, ειδικά στη νέα γενιά, τα ιδανικά που θα τις βοηθήσουν να ζήσουν αρμονικά, σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του ΔΚΟΕ, με αφορμή την έκδοση του συλλεκτικού γραμματοσήμου. Το κέντρο επιμένει στην αποδοχή του διαφορετικού, στον σεβασμό όλων των απόψεων και στην ανάδειξη του διαλόγου και των συμπράξεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δύναμη των νέων ανθρώπων ώστε να μπορέσουν μια μέρα να κάνουν τον κόσμο δικαιότερο, με μεγαλύτερο αίσθημα αλληλεγγύης, με εντονότερο πνεύμα συνεργασίας και αναζήτησης τρόπων συμφιλίωσης και με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Φυσικά, σε αυτόν τον κόσμο η βία και η ανισότητα δεν θα έχουν θέση.
Μία από τις μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια αυτή, όμως, είναι ότι η παράβαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας δεν επιφέρει κυρώσεις. Έτσι, είναι συχνό φαινόμενο οι χώρες να υπογράφουν το ψήφισμα όταν η ώρα πλησιάζει και κατά τη διάρκεια των Αγώνων να μην το τιμούν όπως θα έπρεπε. «Τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Με μια σειρά από δράσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης και για τον λόγο αυτόν πραγματοποιούμε και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πολλές χώρες» εξηγεί η Ντόρα Πάλλη, υποδιευθύντρια του ΔΚΟΕ, που βρίσκεται πίσω από την ιδέα και την επιμέλεια του γραμματοσήμου, καθώς και του φακέλου που το συνοδεύει. Η κυκλοφορία του συλλεκτικού ενθυμίου σε τέτοιους καιρούς, πάντως, συμβολίζει τη δέσμευση του κέντρου στον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη. Και μια τέτοια δέσμευση είναι - εκ των πραγμάτων - απαραίτητη. 

BHmagazino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου