Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Απρόσμενοι επισκέπτες





Απρόσμενοι επισκέπτες

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ψείρα είναι ένα παράσιτο που τρέφεται με αίμα και ζει συνήθως σε περιοχές του δέρματος με τρίχες, ενώ παρασιτεί σε όσους παραμελούν την καθαριότητα τους.
Οι ψείρες συνήθως γίνονται επιδημικό πρόβλημα επειδή μεταδίδονται εύκολα, ιδιαίτερα οι ψείρες της κεφαλής, σε μικρά παιδιά. Η μετάδοση τους γίνεται καθώς τα κεφαλάκια των παιδιών σμίγουν στο παιχνίδι. Η μεταφορά τους, ωστόσο, επιτυγχάνεται και έμμεσα από καπέλα, τσατσάρες ή κοκαλάκια για τα μαλλιά. Οι ψείρες δεν επιζούν για μακρό χρονικό διάστημα μακράν της ρίζας της τρίχας, όπου καμουφλαρισμένες απομυζούν αίμα.
Ο έντονος κνησμός είναι το ισχυρότερο σύμπτωμα της μόλυνσης. Πάνω στο δέρμα, της μολυσμένης περιοχής σχηματίζονται «δρυφάδες» δηλαδή μικρά σκληρά πλακίδια φαιάς (γκρι) σκόνης και νεκρών κυττάρων που καλύπτουν την περιοχή. Αυτές βρίσκονται μέσα σε σχισμές  δέρματος που δημιουργήθηκαν από τα νύχια του ατόμου, καθώς προσπαθούσε να ανακουφιστεί από τον έντονο κνησμό. Οι ψείρες όταν απορροφούν αίμα εγχέουν συγχρόνως το σάλιο τους στη περιοχή του δέρματος. Αυτό προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και έντονο ερεθισμό που ενδέχεται επιβοηθούμενο από τον κνησμό, να καταλήξει σε πυοδερματίτιδα.
Η κατάσταση ενδέχεται να διαδραματίζεται για εβδομάδες  χωρίς να γίνει αντιληπτή από τον πάσχοντα.  Ωστόσο, αυτό «μολύνει» και «μεταδίδει» το παράσιτο. Η μαυριδερή σκόνη πάνω στο πουκάμισο ή στο μαξιλάρι του παιδιού μαρτυρά τη μόλυνση. Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού του παράσιτου είναι μεγάλη. Η θηλύκια γεννά δέκα αβγά περίπου κάθε βράδυ. Προσκολλά με επιμέλεια, ένα αβγό πάνω σε μια ρίζα τρίχας. Τα αβγά προ της εκκόλαψης έχουν καφέ-γκρίζο χρώμα.  Όταν φύγει το νεογνό ονομάζεται «κόνιδα». Οι κόνιδες γίνονται εμφανείς πίσω από τα αυτιά και κοντά στον αυχένα του μικρού μαθητή επειδή το μήκος της τρίχας είναι μικρό και η μια τρίχα δεν συγκαλύπτει τη ρίζα της άλλης. Η θηλύκια ζει περίπου 3 μήνες και παράγει περίπου 300 αβγά. Τρέφεται 5-6 φορές τη μέρα Πρακτικά, το κεφαλάκι του μικρού μαθητή δέχεται από κάθε ένα παράσιτο γύρω στα 1.000 τσιμπήματα.
Θεραπεία: Υπάρχουν πολλά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της φθειρίασης που δεν χρειάζονται συνταγή. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη ασφάλεια ωστόσο επιβάλλεται να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης. Η συμβουλή αυτή έχει σημασία για προϊόντα που εφαρμόζονται με ψεκασμό. Τα αντιφθειριακά προϊόντα εφαρμόζονται κατευθείαν και αδιάλυτα ώστε να διαβραχούν επαρκώς οι θέσεις που υπάρχουν τα παράσιτα. Μετά στεγνώνονται με πετσέτα Ποτέ με σεσουάρ. Η χρήση της χτένας με μικρά δόντια είναι απαραίτητη. Χωρίζουμε τα μαλλιά σε μικρές τούφες και χτενίζουμε κάθε μια απ' αυτές χωριστά, αρχίζοντας από τη ρίζα της τρίχας. Η παρουσία χλωρίου στο νερό της βρύσης ή του κολυμβητηρίου δεν επηρεάζει τη δράση του αντιφθειριακού σκευάσματος. Η δράση διαρκεί 5-6 εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να επαναληφθεί ενδιάμεσα η χρήση του διαλύματος αν υπάρχει ανάγκη. Ο,τι  έχει έρθει σε επαφή με τις ψείρες, πετσέτες χτένες, βούρτσες, κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται με βραστό νερό. Καθαρίστε το δωμάτιο του παιδιού, το σπίτι, το αυτοκίνητο με ηλεκτρική σκούπα Σκόπιμο είναι να πετάξετε και τη σακούλα της σκούπας. 
TV ΕΘΝΟΣ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου