Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τα γκάλοπ κράτησαν εντός νόμου τη Χρυσή Αυγή


Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση
Τα γκάλοπ κράτησαν εντός νόμου τη Χρυσή Αυγή

ΔΙΑ στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε η «αλλαγή πλεύσης» της κυβέρνησης στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, όπως πρώτο αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ». Εξέλιξη που συνδέεται με τα στοιχεία που προκύπτουν (και) από τις δημοσκοπήσεις και δείχνουν ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της οργάνωσης είναι πιθανό να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (ΑΝΤ1) ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, κι ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να την αντιμετωπίσει πολιτικά. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Α. Παπαμιμίκος, ο οποίος είχε εκφράσει την διαφωνία του στο να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση. Σε άλλο μήκος κύματος ήταν υπουργοί, αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που επέμεναν ότι πρέπει πάση θυσία η Χρυσή Αυγή να μη φτάσει μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαΐου και να μην καταγράψει τη δύναμή της στις ευρωεκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια άποψη είχε μέχρις ενός σημείου και ο κ. Σαμαράς, αλλά όταν άρχισαν να φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ανησυχητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων άλλαξε σταδιακά προσέγγιση. Αυτό που βάρυνε περισσότερο ήταν η διαπίστωση ότι παρά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις το κόμμα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Ν. Μιχαλολιάκου διατηρούσε μεγάλο μέρος των της εκλογικής επιρροής του. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας -γύρω στο 30%- εμφανιζόταν να μην έχει πειστεί ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ήταν αντίθετο στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου.

Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης έπαιξαν και οι παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από έναν αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής. Ιδίως δε ως προς τη στάση που θα τηρούσαν οι ψηφοφόροι της στις επικείμενες εκλογές. Να λειτουργήσουν δηλαδή με «τιμωρητική διάθεση» και να κατευθυνθούν μαζικά σε άλλα κόμματα, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Στην αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης αποδίδεται και ο αργός ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση τόσο σε δικαστικό, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Με μεγάλη καθυστέρηση η Βουλή ήρε την ασυλία τεσσάρων ακόμη βουλευτών (Ν. Μίχου, Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου), οι οποίοι αναμένεται να κληθούν εν ευθέτω χρόνω από τις ανακρίτριες προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Εκτός απροόπτου θα ζητήσουν και θα πάρουν προθεσμία προφανώς για μετά τις εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη με τους άλλους τέσσερις (Δ. Κουκούτση, Ελ. Ζαρούλια, Ν. Κούζηλο και Μιχ. Αρβανίτη) οι οποίοι θα απολογηθούν διαδοχικά στο διάστημα από 6-13 Ιουνίου. 

Η συζήτηση, την περασμένη Τετάρτη, για την άρση της ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, ενώ αίσθηση προκάλεσε το «ξέσπασμα» (με λυγμούς) του ανεξάρτητου πλέον Στ. Μπούκουρα. Οι αναφορές του στην οικογένεια και τα παιδιά του, αλλά και η αποκάλυψη ότι «στέκεται όρθιος με ψυχοφάρμακα» προκάλεσαν κύμα συμπάθειας εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό ήταν ότι αρκετοί βουλευτές, πέραν αυτών της Χρυσής Αυγής, από διαφορετικά κόμματα, είτε ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του Στ. Μπούκουρα (και του Χρ. Αλεξόπουλου), είτε δήλωσαν «παρών» διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από την επίσημη γραμμή. Πιο συγκεκριμένα κατά της άρσης ψήφισαν οι: Αν. Μαρίνος και Τ. Ιακωβίδου από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Ντόλιος και Απ. Κακλαμάνης (μόνο για τον Στ. Μπούκουρα), οι Ρ. Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης, Μ. Χρυσοβελώνη και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Παρών» δήλωσαν οι: Χρ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης και Κ. Κόλλιας (μόνο για τον Στ. Μπούκουρα) από τη ΝΔ, Ελ. Κουντουρά, Μ. Ιατρίδη και Π. Μελάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Γ. Κουράκης. Λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε -κυρίως από το «ξέσπασμα» του Στ. Μπούκουρα- δεν ήσαν λίγοι οι βουλευτές, από όλα τα κόμματα, που έλεγαν ότι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της Χρυσής Αυγής και ότι μπορεί να της δώσει μέχρι και τις 2 μονάδες στις ευρωεκλογές. Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο υπογράμμιζαν ότι η αντίδρασή του αυτή, αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται, αλλά και του εγκλεισμού του στις φυλακές, δεν τον απαλλάσσουν από τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται. Και φυσικά δεν θα μετρήσει στο δικαστήριο.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87283&colid=&catid=34&dt=2014-05-11%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου