Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ωραία, δήμαρχο βγάλαμε, αλλά τι Αθήνα θέλουμε τα επόμενα χρόνια;

Ρωτήσαμε τις ομάδες Monumenta, Athi- neoi, Κάθε Σάββατο και ΠΕΖΗ που δεν διεκδικούν ψήφους στις κάλπες, αλλά τριγυρνούν στα πέριξ και δρουν αυτοβούλως για να κάνουν την πόλη μας καλύτερη



pop_group

Τώρα που βγάλαμε δήμαρχο, τώρα που έχουμε δημοτικό συμβούλιο, ας δούμε και τις ομάδες της Αθήνας. Εκείνα τα γκρουπ ακτιβιστών που μέσω των δράσεών τους διεκδικούν δικαιώματα και παροχές που πιστεύουν πως δεν υπάρχουν (τουλάχιστον με τον τρόπο που πρέπει) στην πρωτεύουσα. Καταγράφουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά, στέλνουν καρτ – ποστάλ σε υπουργούς, οργανώνουν ξεναγήσεις σε αφανή σημεία της πόλης, πιάνουν κουβέντα με περαστικούς, τρολάρουν διαδικτυακά το πολιτικό γίγνεσθαι, περνούν με κρεμάστρες που φέρουν συνθήματα τις διαβάσεις του κέντρου. Τέσσερις από αυτές τις ομάδες μιλούν στην Popaganda, στην Ζωή Παρασίδη και την Τατιάνα Φύσσα, για τις παρεμβάσεις και τους στόχους τους, τα εμπόδια που συναντούν και τα προβλήματα που εντοπίζουν στο αστικό και κοινωνικό τοπίο. Ενίοτε δεν διστάζουν να παραθέσουν την γνώμη τους για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την σημασία της εκλογικής συμμετοχής, ενώ παράλληλα προτείνουν tips για εκείνους που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για εθελοντική δραστηριότητα.

Monumenta

monumenta
Οι παρεμβάσεις τους αφορούν τη διάσωση κτηρίων που κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν ή να υποστούν αλλοιώσεις. Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς προστασίας να μεριμνήσουν, στέλνοντας καρτ ποστάλ που απεικονίζουν το κτίριο που βρίσκεται σε κίνδυνο – προς τους υπουργούς ή δημάρχους – ζητώντας την προστασία του. Καταγράφουν καθημερινά τα κτίρια που χρονολογούνται στο διάστημα 1830-1940, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, συναντήσεις σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία, ξεναγήσεις και διαδρομές με ποδήλατα, στοχεύοντας να βάλουν τα ιστορικά κτίρια στην καθημερινότητας όλων μας. Η αρχαιολόγος και συντονίστρια της ομάδας, Ειρήνη Γρατσία, τονίζει:

«Τα παλιά κτίρια της πόλης, κυρίως της περιόδου 1830-1940, κινδυνεύουν από αλλοιώσεις και κατεδαφίσεις. Η εγκατάλειψη και η καταστροφή των κτιρίων συνεπάγεται καταστροφή της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης. Ταυτοχρόνως, η απουσία κινήτρων και οι οικονομικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό. Τα εγκαταλειμμένα κτήρια απαξιώνονται σιγά σιγά και καταλήγουν στην κατεδάφιση. Η έλλειψη πληροφόρησης για τον κτιριακό πλούτο της Αθήνας δεν επιτρέπει να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε. Πάντα προσπαθούμε οι παρεμβάσεις μας να γίνονται με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με την ενεργοποίηση της γειτονιάς που βρίσκεται κάθε ιστορικό κτήριο. Εδώ και ενάμιση χρόνο πραγματοποιούμε το πρόγραμμα “Καταγραφή και ανάδειξη κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα” με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα είναι εξαιρετικά σημαντική για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής αλλά και της προσέλκυσης επισκεπτών. Με το πρόγραμμα της καταγραφής θέλουμε και εμείς ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών να συμβάλλουμε σε αυτό. Το εμπόδιο είναι ότι ακόμα κυριαρχεί η κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, η αντίληψη ότι το παλιό εμποδίζει το νέο και οδηγεί στην κατεδάφιση των κτιρίων. Η ουσιαστική προστασία των ιστορικών γειτονιών και η αντιμετώπισή τους σαν κάτι ζωντανό, η διευκόλυνση για τη χρήση ποδηλάτου και οι πινακίδες με πληροφορίες για τα κτίρια είναι στοιχεία που θα ήθελα να δω στην Αθήνα».

Καθημερινό tip: «Περπατάμε καθημερινά στην Αθήνα βιαστικοί, αγχωμένοι, με πολλά προβλήματα. Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στα παλιά κτίρια και τα δούμε πραγματικά θα διαπιστώσουμε πόσα είναι και πόσο ωραία είναι επίσης. Η ποιότητά τους μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο όμορφα και να σκεφθούμε πιο θετικά. Κοιτάμε λοιπόν και όποτε μπορούμε, τα φωτογραφίζουμε. Τα κινητά προσφέρουν αυτή την ευκολία. Σύντομα στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής κτιρίων, που προανέφερα, θα μπορούμε να ξεναγούμαστε σε πολλά κτίρια μέσω των κινητών τηλεφώνων».

Athi-neoi 

athineoi

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που μιλούν μέσα από το blog τους με χιουμοριστικό τρόπο για τα προβλήματα της πόλης, πιστεύoντας πως έτσι ξεπερνούν ζητήματα όπως η ανεργία και η απομόνωση. Τον τελευταίο χρόνο γυρνούν στις γειτονιές της Αθήνας, μπαίνουν σε τρόλεϋ, λεωφορεία, μαγαζιά και αράζουν σε πλατείες για να κουβεντιάσουν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Υποστηρίζουν ότι τα πάρκα και οι πλατείες της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμες σε όλους, πώς δεν υπάρχει χώρος για τα ποδήλατα, ενώ δεν υπάρχουν δωρεάν επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τους νέους.

«Θα μπορούσε ο δήμος να καταγράφει όλες τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές τους, να ενημερώνει τους πολίτες για ό,τι συμβαίνει σε κάθε γειτονιά και καλό θα ήταν να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία για να καταθέσει μια ομάδα ανθρώπων την πρότασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί. Είμαστε νέοι της Αθήνας. Ζούμε εδώ, σπουδάζουμε εδώ, δουλεύουμε εδώ. Μας ενδιαφέρει, μας αφορά το ποιος είναι ο δήμαρχος της πόλης, ποιο είναι το σχέδιό του και το πως το υλοποιεί. Κουραστήκαμε από την επανάληψη ενός ίδιου και απαράλλαχτου μοντέλου δημάρχου. Επιθυμούμε κάτι πιο δημιουργικό, που να βγάζει την Αθήνα μπροστά και να δίνει τη δυνατότητα ν’ αναδειχθούν και άλλα πράγματα, όπως η νεολαία και ο πολιτισμός. Λείπει από την πόλη ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός - θα μπορούσε να έχει ένα μεγάλο φεστιβάλ όπως το Primavera - που θα αποτελούσε σήμα κατατεθέν για την Αθήνα, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επίσης τα πάρκα και οι πλατείες ή οι εξωτερικοί χώροι των πανεπιστημίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι αναψυχής, να βλέπουμε δηλαδή Αθηναίους και Αθηναίες να κάνουν το διάλειμμά τους εκεί πίνοντας τον καφέ τους ή τρώγοντας ένα σάντουιτς. Επίσης, η Αθήνα χρειάζεται ολοκληρωμένο μετρό και τραμ. Αυτό είναι και το νόημα της ψήφου μας.Να μην αφήνουμε άλλους ν’ αποφασίζουν για εμάς».

Καθημερινό tip: «Σημασία έχει ν’ αγαπάς την πόλη σου και κυρίως τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτή, να ξεχωρίζεις ποιοι πραγματικά νοιάζονται και δεν χρησιμοποιούν τις διάφορες πρωτοβουλίες για προσωπική προβολή κι εξυπηρέτηση στόχων. Σε κάθε γειτονιά, ομάδες ανθρώπων ασχολούνται με το περιβάλλον, με την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό. Ας βρούμε όλοι λίγο από τον χρόνο μας για να δώσουμε τη δική μας βοήθεια. Η πόλη είναι δική μας, μας ανήκει, αλλά και μας χρειάζεται».

Κάθε Σάββατο στην Αθήνα

kathe savvato

Αυτή η διαδικτυακή ομάδα απαριθμεί πάνω από 17.000 μέλη. Διοργανώνει περιηγήσεις σε πολλά μυστικά (και λιγότερο άγνωστα) μέρη της πόλης,, όπως είναι το αισθητικό δάσος της φιλοδασικής ένωσης στον Υμηττό και το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου. Οι ξεναγήσεις τους σε λιγότερο γνωστά κτίρια, όπως το μοντερνιστικό Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης, τους έχουν αποκαλύψει πτυχές της πόλης που, όπως λένε, δεν είναι απολύτως αυτονόητες. Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της, Νίκος Βατόπουλος θεωρεί πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Αθήνας είναι η κακή κατάσταση του δημοσίου χώρου

«Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ελλιπή κοινωνική διαπαιδαγώγηση του μέσου πολίτη αλλά και στην πολυαρχία, στην ευθυνοφοβία και στην απουσία ορθού λόγου, φαντασίας και πρακτικού πνεύματος εκ μέρους της διοίκησης. Προσωπικά με απασχολεί η κακοποίηση και ο βανδαλισμός των κτιρίων και των μνημείων. Είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από το πλαίσιο της αισθητικής και αγγίζει θέματα διαχείρισης βασικών δημοκρατικών αξιών σε πολυσύνθετες κοινωνίες όπως η δική μας. Ο διαρκής βανδαλισμός των μνημείων και των κτιρίων, και, κυρίως η απουσία ελέγχου αλλά και η σχετικά χαλαρή αποδοχή του από κομμάτι της κοινωνίας, απαγορεύει κάθε πρόγραμμα διάχυσης της δημόσιας τέχνης. Αυτό το θεωρώ μείζον και δεν έχω ακούσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισής του. Θα ήθελα να δω να επιλύεται το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις δεκάδες χιλιάδες ταράτσες της Αθήνας. Παρουσιάζουν αποκρουστικό θέαμα και επιπλέον επιβαρύνουν το μικροκλίμα. Δεύτερον, θα ήθελα να δω το όρος Αιγάλεω, τον Υμηττό και την Πεντέλη με καταπράσινες πλαγιές. Και τρίτον, θα ήθελα να μπει τάξη στη στάθμευση και προτεραιότητα στους πεζούς. Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών έδειξαν ότι τα κριτήρια μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων πηγάζουν από κομματική στράτευση, προσωπικά απωθημένα, εκδικητικότητα και ακραίες θέσεις. Η λογική της σύνθεσης καθώς και η γνώση της φυσιογνωμίας της πόλης αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος αφορούν τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η Αθήνα βρίσκεται σε καμπή ανάκαμψης και είναι απολύτως κρίσιμο να προκριθεί η νηφαλιότητα, η εμπειρία, η γνώση και η προοπτική ανάδειξης της πόλης σε έναν δημοφιλή, κοσμοπολίτικο και ελκυστικό προορισμό. Ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων δεν έχει πολιτική συνείδηση. Οι Αθηναίοι, όμως, κατά κανόνα, πονούν την πόλη τους και πολλοί από αυτούς συμβάλλουν στην αναγέννησή της. Πολλοί όμως είναι εκείνοι, και αναφέρομαι στους Ελληνες και όχι στους ξένους, που κακοποιούν την πόλη και ζουν παρασιτικά εις βάρος της».

Καθημερινό tip: «Κάθε πολίτης, κάθε κάτοικος της Αθήνας, θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι κάνει για να εμπλουτίσει την καθημερινότητά του με νέα ενδιαφέροντα. Περί αυτού πρόκειται. Αν σκεφτούμε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε οργανώνοντας τον χρόνο μας σε νέα βάση και αντικαθιστώντας παθητικές και πολύωρες δραστηριότητες (ιδίως τα Σαββατοκύριακα) με δημιουργική γνωριμία με την πόλη, θα εκπλαγούμε. Όλα χρειάζονται χρόνο και αθροιστικά μπορούμε να διαπιστώσουμε την ευεργετική επίδραση που θα έχει αρχικά πάνω μας (και μετέπειτα στο περιβάλλον μας) η μετάλλαξή μας από έναν πολίτη που θεωρεί ότι δεν έχει ποτέ ελεύθερο χρόνο, χρήμα, παρέα ή κίνητρο, σε έναν πολίτη που δημιουργεί ευκαιρίες για τον εαυτό του».

ΠΕΖΗ

pezh

Ένας σύλλογος που διεκδικεί τα δικαιώματα των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στοχεύοντας σε μια πόλη με καθαρότερο αέρα, περισσότερο ελεύθερο χώρο, ασφάλεια στο περπάτημα και περιορισμένη χρήση των αυτοκινήτων και των μηχανών. Θέλουν να δουν στην Αθήνα τις καλά οργανωμένες και αξιόπιστες συγκοινωνίες που έχουν πόλεις του εξωτερικού.

«Πραγματοποιήσαμε μέσα στον τελευταίο χρόνο δύο παρεμβάσεις σε διαβάσεις και πεζοδρόμους για να διαδώσουμε τις ιδέες μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πείθοντας να μας σεβαστούν οι συμπολίτες μας που περιορίζουν την μετακίνησή μας με τα πόδια. Διοργανώσαμε επίσης εκδήλωση παρουσιάζοντας ενημερωτικό σποτάκι για την τηλεόραση και το διαδίκτυο και επικοινωνήσαμε με τις αρχές υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων από κάθε λογής καταπατητές. Οι αρχές αρνούνται συχνά να επιβάλλουν τον νόμο, μη συνειδητοποιώντας τις συνέπειες. Θα θέλαμε θέματα σαν την πεζή μετακίνηση να απασχολούν περισσότερο τους δημάρχους, θα θέλαμε οι πεζοί να συνειδητοποιήσουν το δικαίωμά τους στο περπάτημα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ασαφείς αρμοδιότητες πάνω στο θέμα (μπλέκονται δήμος, τροχαία, αστυνομία, υπουργεία), η έλλειψη ενημέρωσης για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας και η έλλειψη βούλησης από τις αρχές για την επίλυση του προβλήματος. Η αποχή στις εκλογικές κάλπες του δήμου σχετίζεται και με την ατζέντα. Τα πολιτικά κόμματα δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους υποψήφιους για να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και θεώρησαν τους υποψήφιους συνδυασμούς σαν απλό εργαλείο δοκιμής της δύναμής τους. Δυστυχώς στους περισσότερους δήμους το θέμα της πεζής μετακίνησης δεν ήταν μέσα στην ατζέντα των εξαγγελιών, δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους και θέματα ποιότητας ζωής φαίνεται να έχουν ξεχαστεί μπροστά στην τρέλα του μνημονίου»

Καθημερινό tip: «Οι πολίτες μπορούν να ζητάνε τα δικαιώματα τους, ως πεζοί, εκφράζοντας την ενόχλησή τους σ’ αυτόν που παρκάρει μπροστά τους στο πεζοδρόμιο, καλώντας το 100 για να καταγγείλουν παράνομη στάθμευση και στέλνοντας επιστολές στις αρχές (δημαρχία, υπηρεσίες του δήμου). Τους καλούμε να διαβάσουν τα δικαιώματά τους επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα μας www.pezh.gr και να μην κάνουν χρήση μηχανοκίνητων μέσων αλλά να δοκιμάζουν το περπάτημα ή το ποδήλατο, βελτιώνοντας παράλληλα την φυσική τους κατάσταση».

http://popaganda.gr/ti-kanoun-telos-panton-aktivistes-stin-simerini-athina/2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου