Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανακάλυψε φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το Αλτσχάιμερ

Συνεργάστηκε με το Harvard



Ένα θαύμα κατάφερε να πετύχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο παρά την οικονομική στενότητα στην επιστημονική έρευνα, βρήκε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και έφτασε σε μια πρωτοποριακή αλλά και προσοδοφόρα ανακάλυψη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, η ομάδα του συνεργάστηκε με το Harvard και ανακάλυψε ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν θα περιμένει μόνο το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για να λειτουργήσει, αλλά θα έχει και μια δική του σημαντική και ανεξάρτητη πηγή εσόδων.

Μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο εξασφάλισε πόρους ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές χρηματοδότησης και έτσι πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες και αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας. Πώς μπορεί λοιπόν το ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει φορέας ανάπτυξης της οικονομίας και της επιστήμης;

Ο κ. Γραβάνης προτείνει να εξαιρεθούν οι δαπάνες της παιδείας από τα προγράμματα λιτότητα και επικαλείται το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία μετά την οικονομική καταστροφή τη δεκαετία του 90΄ τριπλασίασε τις δαπάνες στην εκπαίδευση και σήμερα απολαμβάνει διεθνή πρωτιά στην ανταγωνιστικότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο καθηγητής φαρμακολογίας προτείνει τη σύσταση μιας Διεθνούς Επιτροπής Επιστήμης με πρόεδρο τον πρωθυπουργό και μέλη κορυφαίους επιστήμονες και επιχειρηματίες που θα ζητήσουν την εξαίρεση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Τα νέα φάρμακα

Τα ερευνητικά ενδιαφέρονται της ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Όπως εξηγεί ο κ. Γραβάνης, «οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων.»

Το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση των ασθενών με τη νόσο του κινητικού νευρώνα ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Harvard για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των μικρονευροτροφινών στη νόσο ALS, μια θανατηφόρα παραλυτική νόσο. Συνεργάζεται επίσης με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας για την ανάπτυξη τρισδιάστατων ικριωμάτων κολλαγόνου, στα οποία καλλιεργούνται νευρικά βλαστικά κύτταρα.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού. Το κείμενο βασίζεται στη συνέντευξη του καθηγητή φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη στη δημοσιογράφο Μάρνυ Παπαματθαίου, που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (27/07/2014)
Πηγή: mixanitouxronou.gr
http://www.candianews.gr/2014/07/28/panepistimio-kritis-anakalipse-farmako-gia-ti-sklirinsi-kata-plakas-ke-to-altschaimer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου