Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΣΟΙ ΜΥΘΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ COCA-COLA;



 
ΠΟΣΟΙ ΜΥΘΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ COCA-COLA;
Ένας «θρύλος», που εφέτος συμπλήρωσε τα 128 χρόνια του, έχει μαζέψει στο μπουκάλι του πολλές ιστορίες, κάποιες από αυτές αληθινές, κάποιες όχι. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις  πιο γνωστές ιστορίες που έχουν γραφτεί για την Coca-Cola και μάθαμε ποιες από αυτές είναι αληθινές και ποιες βασίζονται περισσότερο στη φαντασία παρά σε γεγονότα.
Από τη ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ
Δεν είναι απλώς το πιο δημοφιλές» αναψυκτικό- είναι το προϊόν με το πιο αναγνωρίσιμο brand name στον κόσμο και η δεύτερη σε αναγνωρισιμότητα λέξη μετά το «okay». H Coca-Cola, με το χαρακτηριστικό λευκό και κόκκινο χειρόγραφο σήμα, ίδιο από την ίδρυση της, δεν είναι ένα συνηθισμένο καταναλωτικό προϊόν Σήμερα βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάτι που ο δημιουργός της, γιατρός και φαρμακοποιός John Stith Pemberton, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Ο Dr Pemberton, που πέθανε μόλις 2 χρόνια μετά τη δημιουργία της Coca-Cola, δεν συνειδητοποίησε ποτέ τη δύναμη της και πούλησε σταδιακά όλο του το κεφάλαιο σε συνεργάτες. Ίσως, μάλιστα, να μη θεωρούσε πως έκανε κάτι σημαντικό, αφού για τον πρώτο χρόνο μετά τη δημιουργία της, οι πωλήσεις ήταν περίπου 9 ποτήρια ημερησίως. Σήμερα, 1,7 δις φορές την ημέρα καταναλωτές σε όλον τον κόσμο απολαμβάνουν τα προϊόντα της The Coca-Cola Company, της μεγαλύτερης εταιρείας μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με περισσότερα από 3·500 προϊόντα!
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λεπτομέρειες ανήκουν στην ιστορία. Επί του παρόντος, η Coca-Cola εξακολουθεί να είναι το παγκόσμιο μπεστ σέλερ των αναψυκτικών. Μόνον που δεν έχει μόνο φίλους. Όπως κάθε εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν, έμψυχο ή άψυχο, που βρίσκεται στο επίκεντρο, έτσι και η Coca-Cola δέχεται συχνά και τα παντός τύπου βέλη, κατηγορούμενη κυρίως για βλαπτικές δράσεις σε όσους την καταναλώνουν. Οι κατηγορίες, των οποίων η ευστάθεια και ο βαθμός αντικειμενικότητας και αλήθειας ποικίλλουν, έχουν όλες κάτι κοινό: Δεν στερούνται ευρηματικότητας και πλέον δεν γνωρίζουν σύνορα εφόσον, με τη συνδρομή του διαδικτύου, μία ώρα αρκεί για να κάνουν τον γύρο του κόσμου.                                 
ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ
Κάποια χρόνια πριν, οι ιστορίες κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα: Ποιος δεν έχει ακούσει για αυτόν που άφησε ένα νόμισμα μέσα σε ένα ποτήρι Coca-Cola και την άλλη μέρα δεν το βρήκε, γιατί το νόμισμα είχε λιώσει (!). Σήμερα τα chain e-mails, συχνά συνοδευόμενα από φωτογραφίες και μαρτυρίες που ενισχύουν (;) το αληθές του πράγματος, έχουν πάρει τη θέση των διαδόσεων. Όσο για την ουσία, κάποια από αυτά είναι πειστικά, κάποια εξωφρενικά, κάποια πολύ αστεία, κάποια ισχύουν, αλλά όχι στον βαθμό και την έκταση που τους αποδίδεται, και κάποια άλλα είναι εντελώς ψευδή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή chain e-mails και, άλλοτε με προσωπικό πειραματισμό, άλλοτε με τη  βοήθεια των ειδικών, αναζητήσαμε την αλήθεια πίσω από τον αστικό μύθο.


ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
 «Αν καταβρέξετε με ένα κουτάκι Coca-Cola τη λεκάνη της τουαλέτας, έπειτα από λίγο θα λάμπει από καθαριότητα. Τα οξέα εξαφανίζουν τις χρωστικές από τις πορσελάνες».   
 «Καθαρίστε τους πόλους της μπαταρίας του αυτοκινήτου από τη διάβρωση ρίχνοντας πάνω τους ένα κουτάκι Coca-Cola».
«Μπορείτε να αφαιρέσετε το γράσο από τα ρούχα: Ρίξτε ένα κουτάκι Coke πάνω στον λεκέ, μαζί με απορρυπαντικό, και τρίψτε το κυκλικά. Το αναψυκτικό βοηθά να εξαφανιστεί ο λεκές».
Τα αναψυκτικά περιέχουν όντως οξέα (φωσφορικό, κιτρικό οξύ), που τους δίνουν όξινη γεύση, σε τέτοιες ποσότητες όμως που είναι απολύτως ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε, αντίστοιχη οξύτητα έχουν κι άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα και χυμοί φρούτων.
Δεν αποκλείεται οι δράσεις των οξέων που προαναφέρονται να ισχύουν (π.χ. να αφαιρέσουν τους λεκέδες από την πορσελάνη της τουαλέτας) όπως πιθανώς να ισχύουν χρησιμοποιώντας χυμό λεμόνι, πορτοκάλι ή ξίδι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το είδος και οι ποσότητες των οξέων στα αναψυκτικά δεν μπορούν να απειλήσουν το ανθρώπινο στομάχι. Σκεφτείτε μόνον αυτό: Τα γαστρικά υγρά στο στομάχι ενός υγιούς ανθρώπου είναι κατά κανόνα πολύ πιο όξινα από τα τρόφιμα που καταναλώνει.
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ
 «Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Coke και έπειτα από ίο ημέρες αυτό διαλύθηκε!».
Η γνωστή ιστορία με το δόντι μέσα στην Coca-Cola σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν οξέα, έτσι και τα αναψυκτικά είναι πιθανό να παίξουν κάποιον ρόλο στη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών εάν καταναλώνονται πολύ συχνά ή αν κάποιος αφήνει για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαγητό ή το ποτό μέσα στο στόμα του. Ένα δόντι βουτηγμένο για πολύ καιρό σε οποιοδήποτε όξινο ρόφημα, όπως η Coca-Cola ή ένας χυμός, θα μπορούσε να έχει σημάδια διάβρωσης.
Βεβαίως, όσο διάστημα τα δόντια βρίσκονται στο στόμα είναι ζωντανά, όχι νεκρός οργανισμός. Καλύπτονται και καθαρίζονται συνεχώς από το σάλιο, που εξουδετερώνει τα οξέα των τροφών, ώστε το σμάλτο τους να μη φθείρεται, βεβαίως πάντα σε συνδυασμό με σωστή φροντίδα στοματικής υγιεινής όπως συχνό βούρτσισμα. Αυτή η φυσική προστασία δεν υπάρχει σε ένα σπασμένο, νεκρό δόντι, γι' αυτό και διαλύεται.


ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 «Ένας δεκάχρονος μαθητής σε σχολείο του Σάο Πάολο πέθανε αιφνιδίως και χωρίς να έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, έπειτα από ταυτόχρονη κατανάλωση Coca-Cola Light και Mentos. Οι γιατροί διέγνωσαν ασφυξία ως αιτία θανάτου, που προήλθε από ένα είδος «έκρηξης» στο στομάχι του». (To e-mail συνοδεύεται από φωτογραφίες που δείχνουν ένα μπουκάλι Coca-Cola να αφρίζει σαν σιντριβάνι όταν μια μαθήτρια ρίχνει μέσα μια Mentos).
Πρόκειται για μια είδηση που κυκλοφορεί ως chain e-mail, η οποία φυσικά δεν αληθεύει. Πάντως, οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές και οπωσδήποτε κινούν το ενδιαφέρον, οπότε το ψάξαμε λίγο περισσότερο. Ο έντονος αφρισμός πιθανότατα προκαλείται όταν το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει το αναψυκτικό (το γνωστό μας ανθρακικό) έρχεται σε επαφή με την πορώδη επιφάνεια της καραμέλας. Όμως όταν μασήσουμε την καραμέλα, η πορώδης επιφάνεια καταστρέφεται, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντίστοιχη αντίδραση στο στομάχι.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΛΥΚΑ
To chain e-mail έχει τίτλο «Sweet Poison» και το έχω λάβει από διαφορετικές πηγές 5 φορές τους τελευταίους μήνες. Αυτό που λέει, με δυο λόγια, είναι πως μια γυναίκα φαινόταν πως χτυπήθηκε ξαφνικά από κάποια μυστηριώδη νόσο που την οδηγούσε στον θάνατο και κανείς γιατρός δεν μπορούσε να βρει από ΤΙ πάσχει. Εντελώς τυχαία, ένας από τους γιατρούς της ανακάλυψε πως συνηθίζει να πίνει light αναψυκτικά και από εκεί συμπέρανε πως δηλητηριάστηκε από ασπαρτάμη. Στη συνέχεια, το e-mail αναφέρεται στις υποτιθέμενες απόψεις γιατρών για την ασπαρτάμη και τις επιπτώσεις στην υγεία, νευρολογικές κυρίως, από την κατανάλωση του προϊόντος.
Η ασπαρτάμη, βασικό συστατικό των προϊόντων light, είναι ένα από τα πιο μελετημένα πρόσθετα τροφίμων λόγω της εκτεταμένης  χρήσης της. Ως σύνθεση, αποτελείται από δύο αμινοξέα, ασπαρπκό οξύ και φαινυλαλανίνη, που περιέχονται σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγά, γάλα). Η ασπαρτάμη είναι εγκεκριμένη από τους πιο σημαντικούς φορείς -Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κ.λπ.- και θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες πληθυσμού (περιλαμβάνονται παιδιά, έγκυες κλπ.). Η μόνη ομάδα πληθυσμού που δεν πρέπει να καταναλώνει ασπαρτάμη είναι άνθρωποι με τη γενετική νόσο «φαινυλκετονουρία», οι οποίοι δεν μεταβολίζουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Όσο για την ποσότητα, σχετικές έρευνες αναφέρουν πως καθημερινά προσλαμβάνουμε ποσότητες ασπαρτάμης χαμηλότερες της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης. Το ίδιο ισχύει και για τους διαβητικούς οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες ασπαρτάμης και παρ' όλα αυτά δεν ξεπερνούν τις τιμές Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.


Σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι μύθοι για την Coca-Cola. Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι η Coca-Cola θα συνεχίσει να μας δροσίζει και να μας υπενθυμίζει για τη θετική πλευρά της ζωής!
 
Περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου