Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : Τι θα μας αποκαλύψει ο νεκρός

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αυτός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης -Πώς θα έμοιαζε







Αυτός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης -Πώς θα έμοιαζε


Μέτριο ανάστημα, λευκό δέρμα και καστανά ή κόκκινα μαλλιά. Ετσι ήταν ο νεκρός της Αμφίπολης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων που βασίζονται στα στοιχεία για τους ανθρώπους της εποχής.

Σαφώς και η μελέτη του σκελετού, που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθυος 1,6 μ., θα δώσει περισσότερες απαντήσεις. Το πιο πιθανό σενάριο για τα χαρακτηριστικά της όψης του κάνει λόγο για άνθρωπο ύψους περίπου 1,65 μ., με λευκό δέρμα και χρώμα μαλλιών καστανό, ή καστανοκόκκινο, αν είχε καταγωγή από τη Θράκη.

«Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά», λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης.



«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του», εξηγεί στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εκτίμησε ότι ο νεκρός είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός. Τι θα έβρισκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι; «Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ, μπορούμε να υποθέσουμε- λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κλπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία», εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Πηγή: Αυτός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης -Πώς θα έμοιαζε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/178534/aytos-einai-o-nekros-tis-amfipolis-pos-tha-emoiaze#ixzz3J81sMmhY

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ DNA ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Το πείραμα του Μάντσεστερ: Πώς μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό της Αμφίπολης








Το πείραμα του Μάντσεστερ: Πώς μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό της Αμφίπολης


Τους μήνες που προηγήθηκαν, ήταν οι ανασκαφείς εκείνοι που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν το μυστήριο της Αμφίπολης, αναζητώντας το νεκρό που έχει ταφεί εκεί, αλλά και επιπλέον στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδράμουν στον εντοπισμό της ταυτότητάς του αλλά και τη χρονολόγηση του τύμβου. Τώρα, η επίλυση του μυστηρίου παραπέμπεται στα εργαστήρια.

Στο Μάντσεστερ θα μπορούσε να δοθεί αυτή η απάντηση, ή τουλάχιστον να αποκλειστούν κάποιες από τις πιθανές απαντήσεις για το ποιος είναι ο νεκρός στην Αμφίπολη. Κλειδί για αυτό μπορεί να αποτελέσει η σύγκριση γενετικού υλικού από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και από αντίστοιχο υλικό από τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και σε χώρες της Ασίας.

Ηδη, από τον περασμένου Αύγουστο, έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μάντσεστερ γενετικό υλικό από τον τάφο ΙΙ του Φιλίππου και από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά, αν σταλεί γενετικό υλικό του.

«Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών της Βεργίνας με αυτόν της Αμφίπολης θα περιοριστεί ο κατάλογος των υποψηφίων ''ενοίκων'' του τύμβου Καστά», δήλωσε στο «Εθνος» ο ανθρωπολόγος και μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών Θόδωρος Αντίκας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου έξι μήνες.

«Στις αρχές του 2013 βρέθηκαν τα οστά του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Γ' σε πάρκινγκ του Λονδίνου και πολύ σύντομα μέσω τράπεζας δεδομένων εντοπίστηκε συγγενής του στην Αυστραλία», πρόσθεσε ο ίδιος. Το ζήτημα αυτό επαναφέρει το αίτημα που διατυπώνουν επιστήμονες εδώ και καιρό, για τη δημιουργία τράπεζας DNA με γενετικό υλικό από ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ελλάδα.

«Το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει ανακαλυφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μόνο εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη οργανωθεί», λέει ο κ. Αντίκας.

Για μία μερίδα ακαδημαϊκών, η ανάλυση του DNA είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή όλων των εποχών, κι όχι άδικα. «Η έρευνά μας βασίζεται στην ανάλυση της αλληλούχισης του DNA για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αρχαιολογικού χαρακτήρα», εξηγεί στην ιστοσελίδα το αρμόδιο τμήμα Βιομοριακής Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Εξειδικευμένο στις... ανασκαφές γενετικού υλικού, το συγκεκριμένο ερευνητικό εργαστήριο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Ζωής («"Faculty of Life Sciences") του University of Manchester, λειτουργεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βιομοριακής Αρχαιολογίας Τέρι Μπράουν και έχει στο παρελθόν συνεργαστεί πολλές φορές με το Ινστιτούτο «Δημόκριτος».

Το βρετανικό πανεπιστήμιο είναι ένα από τα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα οστά του σκελετού της Αμφίπολης για ανάλυση. Στο παρελθόν έχει εργαστεί πάνω σε αρχαιολογικούς σκελετούς από τη Βρετανία και την Ελλάδα, ενώ μεταξύ των δημοσιεύσεων του καθηγητή Τέρι Μπράουν ξεχωρίζει κανείς και μία του 2008 για «το αρχαίο DNA σε ανθρώπινα οστά από τη νεολιθική εποχή και την εποχή του χαλκού σε αρχαιολογικές τοποθεσίες σε Ελλάδα και Κρήτη» ("Ancient DNA in human bones from Neolithic and Bronze Age sites in Greece and Crete").

Το αρχαίο DNA αποτελεί ένα παράθυρο στο παρελθόν, ικανό να μας οδηγήσει σε στοιχεία όπως: ο τρόπος ζωής του νεκρού, οι συνήθειές του, ακόμη και οι ασθένειες που ο νεκρός είχε περάσει ή η οργάνωση των δομών της κοινωνίας στην οποία εκείνος έζησε.

«Το αρχαίο DNA έχει αξιοσημείωτες δυνατότητες ως πηγή γενετικών δεδομένων, ενώ παράλληλα προσφέρει επίσης νέες δυνατότητες και στο μέτωπο της μελέτης των ασθενειών από τις οποίες υπέφεραν οι άνθρωποι τα αρχαία χρόνια», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το τμήμα Βιομοριακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: Το πείραμα του Μάντσεστερ: Πώς μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό της Αμφίπολης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/178528/peirama-toy-mantsester-pos-mporei-na-apokalypsei-mystiko-tis-amfipolis#ixzz3J82OfoC2

«Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΦΙ»

Πολλά τα ερωτήματα γύρω από νέα ευρήματα από την ανασκαφή στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πια στις ειδικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει γίνει «παρέλαση» τυμβωρύχων, που επαληθεύεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίο σάρωσαν κάθε κτέρισμα και αντικείμενο μεγάλης αξίας.

«Πρέπει να σήκωσαν πολύ χρυσάφι. Ο τάφος πρέπει να ήταν από το φέρετρο ως την οροφή γεμάτος αγγεία και πιθανόν όπλα. Πάντως σίγουρα ήταν πολυτελής, αν κρίνουμε από τα ελάχιστα διακοσμητικά του φέρετρου που βρέθηκαν», δηλώνει έμπειρος αρχαιολόγος σήμερα (14/11/14) στην εφημερίδα «Νέα».

Περιγράφει, μάλιστα, πώς έδρασαν οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι πρέπει να μπήκαν στον τάφο περισσότερες από μια φορές. Την πρώτη φορά μάλλον πήραν ένα πολύτιμο τεφροδόχο αγγείο και κτερίσματα που μάλλον υπήρχαν στον τρίτο θάλαμο. «Οι επόμενοι», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «αναζητώντας επίσης χρυσό κατέστρεψαν το ψηφιδωτό για να διαπιστώσουν αν κρύβεται από κάτω θησαυρός και στη συνέχεια πιθανόν να διαπίστωσαν ότι ήταν αδύναμο στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το έσπασαν και πήραν ό,τι βρήκαν».

Πώς έγινε η μεταφορά των οστών από το εσωτερικό του τάφου;

Το Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (12/11/2014), έκανε λόγο για ανεύρεση σκελετού στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου, ωστόσο απέφυγε να δημοσιεύσει φωτογραφίες που να δείχνουν τα θρυμματισμένα οστά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η μεταφορά των οστών ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μην μολυνθεί.

Τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Και αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε θα μπορούσαν να μολυνθούν. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου